Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Το νέο… τεστ για την αγορά μας, σωστότερα για τον Γενικό Δείκτη της, αφορούσε αυτήν την εβδομάδα στη διατήρηση του –λιγότερο τεχνικού και περισσότερο ψυχολογικού– ορίου των 1.500 μονάδων. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο δείκτης βρισκόταν πάνω από αυτό το επίπεδο. Το ερώτημα είναι κατά πόσον έχει σημασία αυτό το «επίτευγμα», κατά πόσον αφορά τον μέσο ιδιώτη επενδυτή. Η απάντηση είναι προφανής, ιδίως από τη στιγμή που τα απτά προβλήματα όλων όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά μας είναι ο ισχνός τζίρος, η αδυναμία εξεύρεσης επενδυτικών προοπτικών για τις περισσότερες εισηγμένες και κυρίως η άντληση ρευστότητας που προσώρας είναι περίπου… άθλος, αφού δεκάδες είναι οι εισηγμένες που στην ουσία προσπαθούν για την επιβίωσή τους!
δ Προς επίρρωση αυτών, αρκεί κάποιος να… απαριθμήσει τις ήδη ανακοινωθείσες ή και τις δρομολογούμενες αυξήσεις κεφαλαίων. Εάν ευελπιστεί κανείς ότι θα καλυφθούν όλες τους στο ακέραιο, τότε θα χρειάζονταν πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, κεφάλαια που πολύ απλά δεν υπάρχουν, δεν είναι διαθέσιμα. Για παράδειγμα, ΜΟΝΟ από τον τραπεζικό κλάδο έχουν ανακοινώσει αυξήσεις οι Αγροτική, Εμπορική, Κύπρου (μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου), Proton και Marfin-Λαϊκή!
δ Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε πως κεφάλαια μέσω αύξησης ζητούν οι MIG, ΙΑΣΩ, Hellas on Line, ΑΝΕΚ, Alapis, Imperio. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάλογες κινήσεις στο άμεσο μέλλον από τουλάχιστον άλλες 10 εισηγμένες…
δ Οι ανακοινώσεις τριμήνου των εισηγμένων απέδειξαν και κάτι ακόμα. Πως δεκάδες εισηγμένες χρειάζονται άμεσα αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού τους με τις τράπεζες. Προσθέστε σε αυτές τις εταιρείες που το τελευταίο διάστημα μεταφέρθηκαν είτε στην κατηγορία επιτήρησης είτε στην ωριαία, εβδομαδιαία διαπραγμάτευση, και έχετε πλήρη αντίληψη της νέας… εικόνας του ταμπλό, τις επιλογές δηλαδή που… απομένουν στον μέσο επενδυτή.
δ Η επόμενη εβδομάδα τώρα θα ξεκινήσει, θεωρητικά, έχοντας να αποτιμήσει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και για το σύνολο των μεταρρυθμιστικών μέτρων (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015). Το σίγουρο είναι πως, είτε αρνητικά είτε θετικά, τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα» θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι και τα σενάρια για συγχωνεύσεις (στον τραπεζικό κλάδο και στις τηλεπικοινωνίες) δεν πρόκειται να σταματήσουν.
δ Υπό αυτές τις συνθήκες το θέμα που αφορά τον μέσο επενδυτή είναι το πώς θα προστατεύσει το χαρτοφυλάκιό του, στον βαθμό που μπορεί. Ίδωμεν…