Σενάρια και προφητείες…

ΕΝ ΜΕΣΩ σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του χρέους, προφητειών για αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής και πιέσεων για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ένα παρατεταμένο πρόγραμμα σκληρής λιτότητας μέχρι το 2015. Αφορά πρόσθετα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ, από τα οποία –σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο– τα 14 θα προέλθουν από την περιστολή των δημοσίων δαπανών και τα 9 από την αύξηση των εσόδων. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί και συντάξεις, οι συνέπειες για έναν μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων θα είναι σημαντικές, καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο δραστικός περιορισμός του μισθολογικού κόστους με τη μαζική κατάργηση των επιδομάτων, αλλά και των υπερωριών. Μείωση μισθών θα επέλθει και από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων στο Δημόσιο. Εξάλλου, από την κατάργηση ή τη συγχώνευση φορέων του κράτους θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, με τους πλέον απαισιόδοξους να μιλούν ακόμη και για το ενδεχόμενο απολύσεων. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου και θα ψηφισθεί το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου. Η μετάθεση κατά έναν μήνα των διαδικασιών «πυροδότησε» φήμες για πρόωρες εκλογές. Ζήτημα πρόωρων εκλογών θα προκύψει στην περίπτωση που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν το πρόγραμμα στη Βουλή.
Μειώσεις
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της κυβέρνησης θα περάσει, αν περάσει, «διά πυρός και σιδήρου». Στο εξωτερικό οικονομολόγοι, Μέσα Ενημέρωσης κ.ά. εξακολουθούν να διακινούν σενάρια αναδιάρθρωσης με το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αρκούν για τη «σωτηρία» της χώρας και ότι το χρέος εξακολουθεί να μην είναι διαχειρίσιμο. Το θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους, με τη γερμανική πλευρά να επιμένει στην ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι η κυβέρνησή του περιμένει μέσα στον Ιούνιο έκθεση ειδικών για το αν το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, διαφορετικά θα απαιτηθεί η λήψη και νέων μέτρων.
Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται για άλλη μια φορά αισιόδοξος, προβλέποντας θετική ανάπτυξη μέσα στο 2012. Η «τρόικα» ζητάει επιτάχυνση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ στη διάρκεια του πρόσφατου ελέγχου διαπίστωσε ότι η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών για την είσπραξη εσόδων (εφορίες, τελωνεία κ.ά.). Από την πλευρά του, το ΔΝΤ στην εαρινή του έκθεση ζητά από την κυβέρνηση επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά και μείωση των αποζημιώσεων από απολύσεις.
Αναταραχή
ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ της χώρας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτικό, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των βουλευτών μετά και την τελευταία «ανταρσία» εναντίον του Γ. Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο για τον τζόγο. Η άρνησή τους να το ψηφίσουν ήταν ένα μήνυμα και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μέσα σʼ αυτό το κλίμα η ψηφοφορία που θα γίνει για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα είναι καθοριστική, καθώς μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Σε υψηλούς τόνους κινείται η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε αλλαγή πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη, και παράλληλα περισσότερο ρεαλισμό και αλληλεγγύη από την ΕΕ έναντι της Ελλάδας. Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι η χρεοκοπία έχει ξεκινήσει και κάλεσε τον λαό να εξεγερθεί προκειμένου να ανατρέψει το Μνημόνιο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός εξουσίας που θα ακυρώσει το Μνημόνιο. Τέλος, ο Γ. Καρατζαφέρης επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αντίστροφη μέτρηση
ΑΜΕΣΩΣ μετά το Πάσχα αναμένεται να συσταθεί (απευθείας) Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων. Στην πρότασή του το ΠΑΣΟΚ ζητάει τη διερεύνηση των συμβάσεων που υπεγράφησαν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ για τους διαδόχους του στο υπουργείο Άμυνας προτείνει η έρευνα να γίνει από την Ειδική Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων. Στην ίδια γραμμή και η ΝΔ, που ζητάει Προανακριτική για την περίοδο 1998-2002 και περαιτέρω έρευνα για μετά το 2002 από την ειδική επιτροπή. Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Μονάχου άσκησε δίωξη εναντίον δύο στελεχών γερμανικής εταιρείας για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών άλλων χωρών, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων.
Το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας αφορά την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ ειδικά για τη χώρα μας υπολογίζουν ότι οι «μίζες» ξεπέρασαν τα 62 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 50 αφορούν την περίοδο μέχρι το 2003 και τα υπόλοιπα το 2007. Αντιδρώντας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι τον στοχοποιούν επιλεκτικά, με πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ μίλησε και για περίεργη σύμπλευση με τη ΝΔ. Επίσης, με παρέμβασή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε ζήτησε την επίσπευση της έρευνας που διενεργεί το ΣΔΟΕ για τον τρόπο απόκτησης της κατοικίας του στη Δ. Αρεοπαγίτου.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Τ. Μαντέλης τιμωρήθηκε με τριετή φυλάκιση, αλλά με αναστολή, για το ότι είχε αποκρύψει από το «πόθεν έσχες» του τη… χορηγία που του είχε δώσει η Ζήμενς.


Σχολιάστε εδώ