Ρόλο «Μπλόκου» διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συγκεκριμένη αναφορά έδωσε αφορμή για ισχυρισμούς ότι ο ΣΥΝ προσβλέπει ακόμα και σε συνεργασία με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο η Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε ότι με τη συγκεκριμένη αναφορά ο Αλ. Τσίπρας εννοούσε ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα που ψηφίζουν τη ΝΔ και όχι μια κομματική συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση με την οποία, όπως υπογραμμίζουν, «μας χωρίζει άβυσσος».
Ήδη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ξεκαθάρισε ότι το κύριο καθήκον σήμερα είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα επιδιώκει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης. Το μέτωπο θα προωθεί την ιδέα κυβερνητικής λύσης από έναν συνασπισμό δυνάμεων που με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ελπίδα για τον λαό και τη χώρα.
Τόνισε δε ότι στο πολιτικό επίπεδο, σε ένα τέτοιο μέτωπο μπορούν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς -κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής- οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας και ομάδες και πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική από προοδευτική σκοπιά.
Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, όπου ο εκεί ΣΥΡΙΖΑ, η οργάνωση «Μπλόκο», άνοιξε δίαυλο συνεννόησης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, παρότι μέχρι τώρα είχαν εχθρικές σχέσεις, όπως έχει το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει «μπούσουλα» και για τις σχέσεις της Αριστεράς στη χώρα μας και με βάση αυτό ασκούν πίεση στο ΚΚΕ για συνεργασία. Γνωρίζουν βέβαια ότι η ηγεσία του Περισσού απορρίπτει κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά εκτιμούν ότι η πρόταση για συνεργασία της Αριστεράς «ακουμπάει» τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και ασκεί πίεση στην ηγεσία του.
Ο ΣΥΝ προτείνει, με βάση τα όσα γίνονται στην Πορτογαλία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη «τον δρόμο της κοινής δράσης, του διαλόγου και της διερεύνησης των δυνατοτήτων πολιτικών συνεργασιών αφού οι κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον των εργαζομένων απαιτούν μια κοινή αριστερή απάντηση».
Ως εκ τούτου, τονίζουν τα στελέχη του, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να απαντήσουν θετικά και παρά τις υπαρκτές διαφορές, να βρουν λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος. Με βάση αυτό, λένε ότι ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, η πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στον Μάιο και οι εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του Μνημονίου πρέπει να έχουν «την κοινή υπογραφή της Αριστεράς».


Σχολιάστε εδώ