Περίεργα παιχνίδια του Παπακωνσταντίνου

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, αλλά το… πολλάκις εξαμαρτείν του Γ. Παπακωνσταντίνου, με τις δηλώσεις-γκάφες για το ελληνικό χρέος (βλ. δήλωση περί «Τιτανικού» κ.ά.), αρχίζει να δημιουργεί πλέον πελώρια ερωτήματα για το αν οι αλλεπάλληλες γκάφες είναι απλό παράγωγο απειρίας και αδεξιότητας. Η νέα δήλωση-γκάφα του Γ. Παπακωνσταντίνου αναρτήθηκε στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Financial Times» το βράδυ της Τετάρτης, σχεδόν ταυτόχρονα με την προδημοσίευση από το Reuters της συνέντευξης-βόμβας του γερμανού υπουργού Οικονομικών, με την οποία έθεσε με κάθε επισημότητα στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Στον ίδιο ακριβώς χρόνο «διέρρευσαν» από την Κομισιόν, επίσης στο Reuters, «ανατριχιαστικές» εκτιμήσεις στελεχών της Επιτροπής, που μίλησαν με προστασία την ανωνυμία τους, για να προαναγγείλουν «κούρεμα» της αξίας του ελληνικού χρέους κατά 40-50%! Σ’ αυτήν τη συγκυρία, όπου είναι φανερό ότι οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων θα εκτελέσουν άλλη μια σκληρή επίθεση στα ομόλογα της χώρας, ένας σοβαρός υπουργός Οικονομικών οφείλει, αν όχι να κρατά κλειστό το στόμα του, πάντως να εκφράζεται με μεγάλη προσοχή, καθώς κάθε λέξη του που θα κάνει τον γύρο του κόσμου από όχι ιδιαίτερα «φιλικά» προς την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ΜΜΕ του αγγλοσαξονικού κόσμου και της Γερμανίας είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από τα «κοράκια» των αγορών. Αυτήν ακριβώς τη σύνεση δεν επέδειξε ο Γ. Παπακωνσταντίνου: Με τις δηλώσεις του στους «Financial Times», που αναρτήθηκαν έγκαιρα το βράδυ της Τετάρτης για να «ξυπνήσουν» οι αγορές την επομένη με όλα τα «καλά» νέα για την Ελλάδα και το ευρώ, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει πιθανότατα ούτε το 2012, παρότι το Μνημόνιο το προβλέπει ρητά και δεσμευτικά, να δανεισθεί 25 δισ. ευρώ που θα χρειασθεί η χώρα από τη διεθνή αγορά ομολόγων, ώστε να αποφύγει «βραχυκύκλωμα» με το χρέος. Μαζί με τις μόνιμα αισιόδοξες δηλώσεις του, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εφαρμόσει το «βαρύ» πρόγραμμα του Μνημονίου και τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν εξετάζεται η αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε και τις λίγες λέξεις που έδωσαν στους «Financial Times» (που, όπως λένε, έχει πολλές φιλίες με «σπίτια») θαυμάσια αφορμή για να γράψουν στην εισαγωγή του ρεπορτάζ τους ότι: «Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει και ίσως δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως έχει σχεδιασθεί, παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας».

Φραστικό ολίσθημα

Ποια ήταν η επίμαχη φράση του κ. Παπακωνσταντίνου; «Το πρόγραμμα (σ.σ.: του Μνημονίου) αποδείχθηκε μακρύτερο και δυσκολότερο. Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά χρόνο για να πείσουμε (σ.σ.: την αγορά)». Οι δύο έμπειροι συντάκτες των «F.T.» δεν δυσκολεύθηκαν να δώσουν τη χειρότερη δυνατή ερμηνεία σ’ αυτήν τη δήλωση, εξηγώντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη το 2012 να δανεισθεί τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ από την αγορά ομολόγων, καθώς δεν επαρκεί τον επόμενο χρόνο η χρηματοδότηση του δανείου των 110 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Άρα, όπως αντιλαμβάνονται εύκολα οι «παίκτες» των αγορών, αν η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην αντλήσει αυτά τα ποσά, μένει μετέωρη η εφαρμογή του Μνημονίου και θα χρειασθεί ή μια αναδιάρθρωση χρέους ή μια νέα χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, οι κερδοσκόποι είχαν στα χέρια τους πλέον όλη την αρνητική δημοσιογραφική πληροφόρηση που χρειάζονται, με δηλώσεις και «διαρροές» από επίσημες πηγές, για να «τσακίσουν» τα ελληνικά ομόλογα. «Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας», έγραψαν οι «Financial Times» στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας τους, το μεσημέρι της Πέμπτης, «έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωζώνης, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο της Γερμανίας.

Το ευρώ κατρακύλησε την Πέμπτη και η προσαύξηση που χρεώνουν οι αγορές στο ελληνικό χρέος, πάνω από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, έφθασε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ, αφού ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μίλησε για την ανάγκη της χώρας για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέδειξε την προοπτική της αναδιάρθρωσης χρέους».

Πανηγυρίζουν
οι κερδοσκόποι

Οι κερδοσκόποι του Λονδίνου δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για το νέο «δώρο» από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Β. Σόιμπλε. «Τα ελληνικά ομόλογα συντρίβονται», δήλωσε ο Γκάρι Τζένκινς της Evolution Securities στο ίδιο ρεπορτάζ των «F.T.», ενώ ο Jo Tomkins, στρατηγικός αναλυτής της 4Cast δήλωσε: «Αυτά τα σχόλια δεν είχαν κάποιο νέο στοιχείο, αλλά έδωσαν σε όσους κερδοσκοπούν με ανοικτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων μια αφορμή για να επιστρέψουν στην αγορά με καλύτερες γι’ αυτούς τιμές, μετά την πρόσφατη άνοδο των ελληνικών ομολόγων». Μετάφραση: Χάρη στις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, όσοι είχαν πουλήσει ελληνικά ομόλογα χωρίς να τα έχουν στα χέρια τους και κινδύνευαν να χάσουν λεφτά, επειδή στο μεταξύ οι τιμές τους είχαν ανεβεί, κατάφεραν να βγάλουν τελικά κέρδη, επειδή η αναταραχή που προκλήθηκε «γονάτισε» τις τιμές των ομολόγων και δικαίωσε τα στοιχήματά τους!

Άλλα έλεγε
την Πρωταπριλιά

Η γκάφα του υπουργού Οικονομικών γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, αν αναλογισθεί κανείς ότι μόλις την Πρωταπριλιά ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας και πάλι στους «Financial Times», εκείνη τη φορά σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη από ιταλικό θέρετρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες, είχε εμφανισθεί εξαιρετικά αισιόδοξος, προβλέποντας ότι όχι μόνο η χώρα θα επανέλθει μετά βεβαιότητας το 2012 στις αγορές, αλλά ίσως να τα καταφέρει και μέσα στο 2011! Μέσα σε δέκα ημέρες, δηλαδή, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανιζόταν με διαδοχικές δηλώσεις του στο ίδιο μέσο ενημέρωσης να προεξοφλεί την πρώτη φορά το καλύτερο και τη δεύτερη το χειρότερο σενάριο για τη χώρα! Ακόμη και ένας καλόπιστος παρατηρητής, παρακολουθώντας αυτήν τη μεταστροφή, δεν μπορεί να παρά να υποθέσει ότι στο μεταξύ κάτι έχει πάει πολύ στραβά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, χωρίς βέβαια να έχει ανακοινωθεί επίσημα, γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών αλλάζει τη «γραμμή» των δηλώσεών του, για να προετοιμάσει την αγορά για τα χειρότερα. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι παρά την γκάφα του, που συντέλεσε στην πραγματοποίηση τεράστιων κερδών από τους κερδοσκόπους που «στοιχημάτιζαν» κατά των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης και του ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε το θράσος να… μαλώσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όπως η Βάσω Παπανδρέου), που ανοικτά συζητούν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους (σχετικές παραινέσεις του υπουργού Οικονομικών «διέρρευσαν» μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου). Αν ένας βουλευτής, όμως, που εκ της θέσης του απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο, χωρίς να επηρεάζουν σοβαρά οι τοποθετήσεις του την αρθρογραφία στον διεθνή Τύπο, θεωρηθεί ότι υποπίπτει σε σφάλμα, όταν μιλάει για την αναδιάρθρωση του χρέους, τότε ο αρμόδιος υπουργός, που εκπροσωπεί τη χώρα σε όλα τα διεθνή βήματα, σε τι ακριβώς υποπίπτει, προαναγγέλλοντας πιθανή αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας το 2012; Μήπως σε ένα εγκληματικό (έστω και εξ αμελείας, ή ασυγχώρητης ανοησίας) σφάλμα;

Λάθος ακροατήριο

Θα πρέπει, τέλος, να υπογραμμισθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου άλλη μια φορά υπέπεσε σε ένα σοβαρό επικοινωνιακό ολίσθημα, διαλέγοντας το χειρότερο ακροατήριο για να εκφράσει με ειλικρίνεια τις εύλογες, κατά τα άλλα, ανησυχίες για την υποδοχή της χώρας από τις αγορές το 2012: Οι «Financial Times», του ομίλου Pearson, είναι γνωστό και στα νήπια ότι εκπροσωπούν το οικονομικό κατεστημένο του Λονδίνου, δηλαδή τις τράπεζες βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων (βλ. Goldman Sachs κ.ά.), που έχουν πρωταγωνιστήσει στην κερδοσκοπία κατά των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ, καθώς είναι προς το συμφέρον των τραπεζών της ζώνης στερλίνας – δολαρίου να γίνει το ευρωπαϊκό νόμισμα «κουρελού».

Όταν ο υπουργός Οικονομικών της ασθενέστερης χώρας της Ευρωζώνης επιλέγει να μιλήσει σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή στον… εχθρό και μάλιστα εκφράζεται τόσο ανοικτά και «χαλαρά», επόμενο είναι κάθε «λάθος» φράση του να δώσει «πυρομαχικά» στους κερδοσκόπους.


Σχολιάστε εδώ