Πάρε… Δώσε…

Κι άλλος σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών
FΣτο υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να κάνουν άλλη δουλειά από το να μαζεύουν συμβούλους (διάβαζε: μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών) για να αποκομίζουν ψήγματα της σοφίας και τεχνογνωσίας τους (η ίδια τεχνογνωσία που διατίθεται γενναιόδωρα και στις μεγάλες εταιρείες για την αποφυγή φόρων). Αυτήν τη φορά, μετά τον σύμβουλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα βάλει στο ταμείο του 2 εκατ. ευρώ, προσλαμβάνεται κι άλλος σύμβουλος, με το ταπεινό ποσό των 900.000 ευρώ, «για Υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΥΠΟΙΚ (ΕΓΔΕΚΟ) σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά και ελεγκτικά θέματα». Σε καλή μεριά, λοιπόν, και περιμένουμε με κομμένη ανάσα την πλήρη εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τώρα που μαζί με μια στρατιά πτυχιούχων και έμπειρων υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ θα εργάζεται, ως γενικός καθοδηγητής, και μια από τις κορυφαίες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας. Με τόσες δουλειές που παίρνουν από τον κ. Παπακωνσταντίνου οι εταιρείες του συμπαθούς κλάδου ελεγκτών-συμβούλων, θα πρέπει να του απονείμουν κάποτε τιμές κλαδικού ευεργέτη.
Θύελλα για τον ΟΔΔΗΧ
FΔεν είναι ό,τι καλύτερο να ευλογούν τα γένια τους οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι το «Π» ήταν η πρώτη εφημερίδα που καυτηρίασε τις απαράδεκτες διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που μετατρέπουν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε τράπεζα υψηλού κινδύνου, η οποία θα «παίζει» σε καθεστώς αδιαφάνειας και ανεπαρκούς ελέγχου με τα διαθέσιμα του Δημοσίου, ακόμη και με περίπλοκες συμβάσεις παραγώγων επί του δημοσίου χρέους (μεταξύ των οποίων και τα swaps, που τόσο καλά γνωρίζει ο Π. Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ, από τη θητεία του στην Εθνική και από τις «μανούβρες» που πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα με το περιβόητο swap της Goldman Sachs).
FΤο θέμα προκάλεσε πολλούς κραδασμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τη Β. Παπανδρέου και τον Γ. Φλωρίδη να επικρίνουν τις σχετικές διατάξεις και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να αποσύρει την τελευταία στιγμή μία εξ αυτών, όχι όμως και την πιο σημαντική (πρόκειται για τη διάταξη που έδινε στον Π. Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ τη δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις παροχής συμβουλών με τράπεζες κατά το δοκούν, χωρίς «περιττές» διαδικασίες διαγωνισμών). Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης επέμειναν μέχρι τέλους στις άλλες διατάξεις, παρά τις επικρίσεις βουλευτών και τις αντιδράσεις των υπαλλήλων στο Γενικό Λογιστήριο, που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη μικρή αυτοκρατορία που δημιουργεί στο διπλανό «μαγαζί» ο κ. Χριστοδούλου. Στην πολιτική, η ιστορία δείχνει τι ήταν σωστό και τι λάθος, και ελπίζουμε να μη γράψει μαύρες σελίδες ο ιστορικός του μέλλοντος που θα κριθεί να αποτιμήσει το έργο του ΟΔΔΗΧ, με τη νέα μορφή που παίρνει ο Οργανισμός.
Πρώτη (αστεία) καταδίκη για καρτέλ
FΗ πρώτη ποινική καταδίκη για συμμετοχή σε σχηματισμό καρτέλ «έσκασε» αυτήν την εβδομάδα. Ας μη βιαστούμε, όμως, να πούμε ότι το «μαχαίρι φθάνει στο κόκαλο», γιατί οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης σε τρία στελέχη της ΜΕΒΓΑΛ (Παπαδάκης, Συμεωνίδης, Χατζάκου) ήταν πρόστιμα 9.000 ευρώ στον καθένα. Για αυτές τις αστείες ποινές, για τη συμμετοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ που έχουν εξαρθρωθεί στην Ελλάδα, δεν φέρει ασφαλώς ευθύνη το δικαστήριο. Αυτά όριζε τότε ο νόμος, σε αυτό το πλαίσιο ήταν υποχρεωμένοι να κινηθούν οι δικαστές. Ο νέος νόμος που ψηφίσθηκε αυτήν την εβδομάδα προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών. Ας μη βιαστούμε, όμως, και πάλι να χαρούμε για τη σκληρή ποινική μεταχείριση μιας από τις χειρότερες μορφές εγκληματικότητας του «λευκού κολάρου». Γιατί, ως γνωστόν, όσο αυστηρότερες είναι οι ποινές που προβλέπει κάποιος ελληνικός νόμος, τόσο σπανιότερα εφαρμόζονται, ιδιαίτερα όταν τις παραβάσεις διαπράττουν ονομαστοί επιχειρηματίες, με καλή «δικτύωση» σε όλα τα «συστήματα»…

FΠάντως, μετά την πρώτη αυτή καταδίκη, έστω και με κυρώσεις που ισοδυναμούν με… κλήσεις για παρκάρισμα για έναν εύπορο επιχειρηματία, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη με τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ, που επίσης θα πρέπει να πάρουν την άγουσα προς τα ποινικά δικαστήρια. Θυμίζουμε ότι στη ΔΕΛΤΑ, που είχε τιμωρηθεί με τα υψηλότερα πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «κουμάντο» έκανε εκείνη την εποχή ο Δ. Δασκαλόπουλος, σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ, που από καιρό έχει πάψει να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στο καρτέλ συμμετείχε και η ελληνική θυγατρική μιας από τις ισχυρότερες πολυεθνικές του πλανήτη, η ΝΕΣΤΛΕ Ελλάς. Να δούμε λοιπόν τι… κλήσεις για παρκάρισμα θα πληρώσουν και αυτά τα μέλη του καρτέλ του γάλακτος, για να κλείσει και από ποινικής άποψης αυτή η μεγάλη υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ