Ούτε άδειες, ούτε ΕΣΡ!

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας όχι μόνο βάζει ένα τέλος στην «αιώνια» παραμονή των μελών του ΕΣΡ στις θέσεις τους, αλλά πλέον πιέζει και την κυβέρνηση να νομοθετήσει.

Ύστερα από προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού του νομού Ηρακλείου Channel 4U (πρώην Ηράκλειο TV), το Δ΄ Τμήμα ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβάλει το 2007 το ΕΣΡ, επειδή στη σύνθεσή του μετείχαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Ε. Δεμίρη και Γ. Παπακώστας που η τετραετής θητεία τους είχε ήδη λήξει από τον Ιούνιο του 2006, χωρίς να έχουν ακόμη ορισθεί, κατά τον κρίσιμο χρόνο έκδοσης της προσβαλλόμενης απόφασης επιβολής του προστίμου (13.2.2007), τα νέα μέλη της αρχής.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαρία Σωτηροπούλου) έκριναν πως «η μή επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η παράταση της θητείας των παλαιών μελών επί οκτώ και πλέον μήνες μετά τη λήξη της θητείας τους υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο κατά τον οποίον θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η εν λόγω παράταση». «Ως εκ τούτου, το ΕΣΡ έλαβε την προσβαλλόμενη απόφαση υπό μη νόμιμη συγκρότηση».

Το πρόβλημα για τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι πλέον πολύ σοβαρό και οι ευθύνες των προέδρων της Βουλής από το 2006 έως και σήμερα είναι μεγάλες διότι καθυστέρησαν να ορίσουν μέλη στην ανεξάρτητη Αρχή.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι την περίοδο που ορίστηκαν νέα μέλη του ΕΣΡ (Φεβρουάριος 2008) μπορεί να καταπέσουν, αν αυτοί προσφύγουν στο ΣτΕ. Επίσης σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τις άδειες ή τις λοιπές αποφάσεις που χορήγησε το ΕΣΡ. Το πρόβλημα φτάνει ως τις μέρες μας, καθώς στη νέα σύνθεση του ΕΣΡ 3 μέλη, Λασκαρίδης, Παπακώστας, Δεμίρη, έχουν ήδη συμπληρώσει 2 τετραετίες (2010) στην Αρχή.


Σχολιάστε εδώ