Οδοιπορικό στην «Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα»

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, μπροστά σε ένα γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, με ομιλητές τους Ευάγγ. Βενιζέλο, υπουργό Εθνικής Aμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, αντιπρόεδρο της ΝΔ, Π. Καψή, διευθυντή του «Βήματος», και Ι. Παπαδογιαννάκη, γ.γ. της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, και με συντονιστή τον δημοσιογράφο Π. Τσίμα.

Η «Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα», που αφηγείται τη δυσχερή και ασταθή πορεία του κοινοβουλευτικού βίου στην Ελλάδα, είναι ένα ιστορικό αφήγημα που καλύπτει την περίοδο από την αρχή του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, το 1844, έως και τη μεταξική δικτατορία και την έναρξη του πολέμου του ʼ40 (οι δύο επόμενοι τόμοι, που αφηγούνται τις περιόδους 1940 – 1974 και 1974 – 2009 αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο, προϊόν εκτενούς έρευνας, το οποίο ακτινογραφεί πολλαπλώς την πορεία του κοινοβουλευτικού βίου στη χώρα μας. Ο όρος «περιπέτεια», που επέλεξε ο Γιώργος Ρωμαίος για τον τίτλο του βιβλίου, γίνεται σιγά σιγά απόλυτα ταιριαστός, καθώς ο αναγνώστης περιηγείται ανάμεσα στα πολιτικά γεγονότα των διαφόρων περιόδων. Γεγονότα που διανθίζονται από αυθεντικούς διαλόγους της εποχής, αρχειακά ντοκουμέντα, αλλά και λιγότερο γνωστά γεγονότα και ιστορικά «ανέκδοτα».

Μεγάλο προσόν του βιβλίου αποτελεί το αφηγηματικό ύφος του συγγραφέα, το οποίο τραβά τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή. Ο Γιώργος Ρωμαίος καταφέρνει να συνδυάσει στην αφήγησή του το ζωντανό ύφος του ρεπορτάζ, το οποίο άλλωστε γνωρίζει τόσο καλά, με την ιστορική τεκμηρίωση και ανάλυση, μετατρέποντας έτσι την ανάγνωση με απόλαυση, που σε καμία περίπτωση, παρά τον όγκο του έργου, δεν κουράζει τον αναγνώστη.

«Η Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα» του Γιώργου Ρωμαίου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο θέμα και δεν υπάρχει αμφιβολία πως το έργο θα καταστεί σημαντική αναφορά για τον ελληνικό κοινοβουλευτικό βίο.

Από την Επανάσταση του 1821, τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Όθωνα μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την αρχή του Εθνικού Διχασμού το 1915, αυτή η περίοδος ενός σχεδόν αιώνα –την οποία αφηγείται ο πρώτος τόμος της «Περιπέτειας του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα»– αποτέλεσε ένα κράμα κατακτήσεων αλλά και υποχωρήσεων, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συγγραφέας. Σημαντικές αποφάσεις αλλά και κρίσιμα λάθη, εκπληκτικά κατορθώματα αλλά και απογοητευτικές αδυναμίες σφράγισαν τα πρώτα βήματα του ελληνικού κοινοβουλευτισμού σε αυτήν την πρώτη μεγάλη περίοδο της ύπαρξής του, μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 έως την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου και τη σύγκρουσή του με τον Κωνσταντίνο Α΄ μέσα στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου.

Ο δεύτερος τόμος, που ξεκινά από την αρχή της κορύφωσης του Εθνικού Διχασμού το 1915 και φθάνει μέχρι την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας και τον πόλεμου του ʼ40, αφηγείται μια σύντομη περίοδο, περίπου δύο δεκαετιών. Όμως, όπως παρατηρεί ο Γιώργος Ρωμαίος, πρόκειται για μια έντονη εποχή, κατά την οποία συμβαίνουν μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεώτερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Ο Εθνικός Διχασμός θα οδηγήσει στο μοιραίο 1922. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Δίκη των Έξι θα σφραγίσουν για τις επόμενες δεκαετίες την ελληνική πολιτική ζωή, εισάγοντας στο ελληνικό σύστημα έναν τρίτο πόλο εξουσίας, τον Στρατό. Οι πολιτικοί, το Στέμμα και ο Στρατός θα εμπλακούν σε έναν σκληρό, συχνά δίχως όρια, αγώνα, με τελικό έπαθλο την εξουσία, αλλά και θύμα την ίδια τη Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ