ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΕΣΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΤΑΟΥΝΕΡ
Ο κ. Ντάουνερ υιοθέτησε την τουρκική θέση για απογραφή πληθυσμού στην Κύπρο. Μια απογραφή η οποία είχε τεθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών από τον κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι είναι οι γηγενείς Κύπριοι και πόσοι είναι οι τούρκοι έποικοι.
Χωριστές απογραφές
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εισηγήθηκε όπως πραγματοποιηθεί απογραφή επί του συνόλου της Κύπρου από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αντιθέτως, ο κ. Έρογλου ζήτησε χωριστές απογραφές, διερωτώμενος μάλιστα για ποιους έποικους γίνεται αναφορά. Για τον κ. Έρογλου, το σύνολο τον εποίκων είναι πολίτες του «ψευδοκράτους».
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στο θέμα της απογραφής του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διενεργήσουν τη δική τους απογραφή αρχές του επόμενου έτους ή και αργότερα, ενώ εισηγήθηκε για τους Ελληνοκύπριους την 1η Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», τονίζοντας ότι «υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν τα ΗΕ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι διαφορετικό να λέμε ότι ο ΟΗΕ ο ίδιος θα διενεργήσει την όλη απογραφή. Αυτό θα ήταν αδύνατο να το πράξει.
Ο ΟΗΕ μπορεί να δει πώς διενεργείται η απογραφή και να διασφαλίσει ότι γίνεται σωστά και να δώσει την έγκρισή του».
Στην ουσία ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν χωριστές απογραφές σε διαφορετικούς χρόνους και τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν συμβολικό ρόλο.
Προφανώς, θα έρθουν στη συνέχεια να επικυρώσουν τις χωριστές απογραφές, αλλά δεν θα είναι ο ΟΗΕ που θα έχει την ευθύνη θωρακίζοντας τη διαδικασία με αξιοπιστία.
Διάψευση
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διέψευσε τον κ. Ντάουνερ, τονίζοντας ότι καμιά συμφωνία δεν επιτεύχθηκε στο θέμα της απογραφής πληθυσμού. Τόνισε δε, ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Η απογραφή θα πρέπει να γίνει είτε από το Ταμείο των Ην. Εθνών είτε από το Συμβούλιο της Ευρώπης είτε από τον ΟΑΣΕ, επί του συνόλου της Κύπρου και ταυτοχρόνως.
Νομιμοποίηση
Η τουρκική πλευρά επιδιώκει τις χωριστές απογραφές για τους εξής λόγους:
1. Για να ισχυριστεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και όχι ένα.
2. Θέλει να διενεργήσει μόνη της την απογραφή για να συμπεριλάβει σε αυτήν και τους εποίκους, με την προσδοκία να επικυρωθεί η πράξη της αυτή από τα Ηνωμένα Έθνη. Δηλαδή θα χρησιμοποιήσει την απογραφή για να προωθήσει την αναγνώριση του «ψευδοκράτους» και να νομιμοποιήσει το σύνολο των εποίκων.
Αντιδράσεις κομμάτων
Το σύνολο των κυπριακών κομμάτων αντέδρασε στη νέα πρόκληση Ντάουνερ. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι θεωρούν τη στάση του απαράδεκτη και εχθρική.
Πιο συγκρατημένος ο ΔΗΣΥ ρωτά πώς είναι δυνατόν να προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Ντάουνερ και εν ολίγοις διερωτάται τι συμβαίνει, καλώντας τον ίδιο τον Πρόεδρο να εξηγήσει τι συζήτησε με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, σε τι συμφώνησαν και σε τι διαφώνησαν.