Κλειστή για χρόνια η πόρτα εξόδου…
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που περιμένουν να δουν πώς θα ξετυλιχτεί και πώς θα εξειδικευτεί ο περιβόητος «οδικός χάρτης».
Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι: Τώρα που έγινε ενημέρωση και συζήτηση, πώς θα πορευτούν και πώς θα αντιδράσουν αρκετοί βουλευτές και στελέχη που έχουν καταγράψει τις διαφωνίες τους με τα προωθούμενα μέτρα;
Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι κυριολεκτικά διχασμένη στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς τουλάχιστον πέντε κορυφαίοι υπουργοί εξέφρασαν προβληματισμό, διαφωνίες και επιφυλάξεις για τον χαρακτήρα και την ένταση των αποκρατικοποιήσεων, πρωτίστως για τη ΔΕΗ, αλλά και για τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάξεις και διαφωνίες εξέφρασαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη (που είναι και η αρμόδια υπουργός για τη ΔΕΗ), Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο κ. Παπουτσής μάλιστα φέρεται να είπε προς τον πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις δημόσιες επιχειρήσεις και ότι σε άλλες χώρες, με την πώληση εταιρειών ενέργειας, έπεσαν οι κυβερνήσεις. «Πουθενά δεν έγινε κάτι τέτοιο», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός.
Ο διάλογος για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ συνεχίστηκε με ένταση. Ειδικά για τη ΔΕΗ, η πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου να κατέβει το ποσοστό του Δημοσίου από το 51% στο 34%, δημιούργησε πρόσθετες αντιδράσεις.
Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου αντέδρασε επικαλούμενη το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρει πως οι στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ πρέπει «να είναι κάτω από καθαρά δημόσιο έλεγχο και να μη μειωθεί η συμμετοχή του κράτους». Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν και άλλοι τρεις υπουργοί, ο Χρ. Παπουτσής, η Λούκα Κατσέλη και η Τίνα Μπιρμπίλη.
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επεσήμανε πως «δεν πρέπει να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση για το 2011» και προέβλεψε πως η ύφεση δεν θα είναι 3%, αλλά 4,1%. Διαφώνησε επίσης με την «περαιτέρω παραχώρηση του 10% στην Deutsche Telecom» και ζήτησε να κρατήσει το κράτος «οπωσδήποτε την πλειοψηφία σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ».
Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική παρέμβασή του στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι όποια αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνει, θα γίνει με τις μελλοντικές αξίες και όχι με τις παρούσες. (Προφανώς νομίζει ότι οι επενδυτές είναι κορόιδα…)
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που δημιουργείται και απλώνεται μέσα στο κυβερνών κόμμα, είναι ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά παραδέχθηκε ανοικτά ότι δεν υπάρχει ημερομηνία εξόδου από την κρίση.
Αυτό πάντως που ανησύχησε ήταν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «ημερομηνία λήξης, εξόδου από την κρίση, δεν υπάρχει»!
«Αν οι δυσκολίες μάς πάρουν από κάτω και το ρίξουμε στα μοιρολόγια, φως δεν πρόκειται να δούμε ποτέ. Αν κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες της καταστροφής, τότε το 2012 μπορεί να φανεί η διέξοδος και το 2013 να κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν. Και λάθη θα γίνουν και αποκλίσεις θα υπάρξουν. Και όπου χρειαστεί να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, θα τις κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Είμαστε στην εντατική!
Παραδέχθηκε ότι «είμαστε στην εντατική, μην ξεχνάτε ότι σωθήκαμε πέρσι την τελευταία στιγμή». Παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο περιέγραψε ως «οδικό άξονα» για την Ελλάδα της δημιουργίας, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις παντού: στο κράτος, στο αναπτυξιακό πρότυπο, στις δομές, στο πολιτικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη και εν τέλει στη νοοτροπία όλων μας. «Το πρόβλημα θα λυθεί όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων το ταχύτερο δυνατόν».
Είπε πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εξειδικευτεί αμέσως μετά το Πάσχα, θα γίνει δημόσια διαβούλευση επʼ αυτού στη Βουλή και όχι μόνο και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν με εποικοδομητικές προτάσεις
Σφοδρή κριτική και αλήθειες
από βουλευτές
Από τους βουλευτές που πήραν τον λόγο υπήρξε έντονη κριτική στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη. Υποστήριξε ότι πάσχουμε από «σοβαρή αδυναμία συνολικού σχεδιασμού», ότι γίνεται «άνιση κατανομή κοινωνικού κόστους» και ότι η κυβέρνηση έχει «σοβαρή αδυναμία εφαρμογής της πολιτικής».
Ζήτησε μάλιστα από όλους να δηλώσουν καθαρά ότι «μπορούμε να πάμε αποφασισμένα, ξεκάθαρα και συντεταγμένα σʼ αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλιώς να το πούμε από τώρα για να πάρει τον λόγο ο λαός μετά». Ο Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας για το θέμα της αναδιάρθρωσης, είπε πως «η έγκαιρη αναδιάρθρωση δεν είναι ταμπού, αλλά δεν προσφέρεται για επιπόλαιη συζήτηση».
Έθεσε δε μια σειρά ερωτημάτων, «καρφώνοντας» το οικονομικό επιτελείο και όχι μόνο: «Θα κόψουμε επιτέλους κομμάτι του σπάταλου κράτους ή θα ψάχνουμε υπερβολικά έσοδα μέσα από τις 2.000 σελίδες των φορολογικών μας νομοθετημάτων;
Τα κλειστά επαγγέλματα τελικά τα ανοίγουμε ή μήπως τα ανοιγοκλείνουμε; Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή συγκεκριμένων κλάδων αντιμετωπίζεται ή αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι εκεί; Το διαλυμένο κράτος που παραλάβαμε ποιος θα μας εξηγήσει γιατί σήμερα βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση;»
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι η ανάπτυξη «είναι η απάντηση, ακόμη και στην αναδιάρθρωση που για πολλούς μοιάζει αναπόφευκτη» και πρότεινε και αυτός «διακανονισμό του χρόνου αποπληρωμής και του επιτοκίου του συνολικού χρέους της χώρας».
Ένα βήμα πιο μπροστά πήγε ο βουλευτής Έκτωρ Νασιώκας, ζητώντας «συμφωνημένη αναδιάρθρωση χρέους τώρα και με “κούρεμα”». Ζήτησε επίσης να υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, αλλά και να απελευθερωθούν οι βουλευτές ψηφίζοντας κατά συνείδηση.
«Τέρμα οι παρέες και οι αρεστοί» ήταν τα λόγια του Νίκου Σαλαγιάννη, που είπε πολλές αλήθειες.
Πρότεινε να συγκροτήσει ο Παπανδρέου μια μικρή επιτελική ομάδα. «Ο πρόεδρος είναι κυρίαρχος να πάρει όποιους κρίνει, ακόμη και από άλλους κομματικούς χώρους, για να φτιάξει μια ομάδα μάχης. Τέρμα οι φίλοι, τέρμα οι παρέες, τέρμα οι αρεστοί. Μόνο οι καλύτεροι. Σε πόλεμο είμαστε!».
Ο Απόστολος Κακλαμάνης επέκρινε το δίδυμο Ραγκούση – Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως παρότι ήταν το δίδυμο που συνέβαλε στην εκλογική νίκη, στους τομείς τους έχουν γίνει τα μεγαλύτερα λάθη, ενώ υποστήριξε πως «διαλύσαμε το κόμμα».
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ακούει την κοινωνία και ζήτησε ριζικό δομικό ανασχηματισμό.
«Θα τα καταφέρουμε υπό προϋποθέσεις», σημείωσε η Σούλα Μερεντίτη, «με στόχους που θα υπηρετούμε όλοι. Δεν δέχομαι κάποιοι να με θέλουν χειροκροτητή. Δεν μας ταιριάζουν τα μοιρολόγια, δεν επιτρέπονται και διθύραμβοι».