Και η Άννα αποχαιρέτησε τον «τσάρο»

Πρώτα «τα έσπασε» με τον Γιάννη Ραγκούση, μετά τον ανασχηματισμό και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στον συντονισμό της πολιτικής), και τώρα φαίνεται να χάνει κι ένα ακόμα στήριγμα και σύμμαχό του, μάλλον τον παλαιότερο. Πρόκειται για την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που μέχρι τώρα στήριζε με επιμονή την οικονομική πολιτική του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το Μνημόνιο, αλλά και τον ίδιο προσωπικά.
Τους συνδέει από παλιά η Κοζάνη, όπου και οι δύο πρωτοπολιτεύτηκαν, ενώ την περίοδο που η κ. Διαμαντοπούλου πήγε Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ψηφοφόροι της «κατευθύνθηκαν» προς τον κ. Παπακωνσταντίνου. Τους συνδέει επίσης η εποχή Σημίτη, όταν και οι δύο ήταν επίλεκτα μέλη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, με πολύ προσεκτικό τρόπο, η κ. Διαμαντοπούλου άρχισε να παίρνει αργά αλλά σταθερά αποστάσεις από την ακολουθούμενη πολιτική του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και από τις πρακτικές του.
Στα μέσα της εβδομάδας φαίνεται πως αυτές οι αποστάσεις ανάμεσα στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μεγάλωσαν… Κάποιοι κάνουν λόγο για «πάγωμα» ή ακόμα και για «πολιτική ρήξη». Αφορμή ήταν οι περικοπές στην Παιδεία. Κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την κ. Διαμαντοπούλου να περικόψει περαιτέρω τις δαπάνες του υπουργείου της κατά 300 εκατ. ευρώ.
Η κ. Διαμαντοπούλου όχι απλώς αρνήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι έχει προχωρήσει δύο φορές σε περικοπές συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έκανε άλλος συνάδελφός της, όχι απλώς χαρακτήρισε «ανελαστικές» τις δαπάνες για την Παιδεία, αλλά βγαίνοντας από τη συνάντηση, δημοσιοποίησε τη διαφωνία της στους δημοσιογράφους, κάτι που δεν το συνηθίζει.
Λέγεται πως η κ. Διαμαντοπούλου επέλεξε ένα ευαίσθητο θέμα που καίει τον απλό κόσμο για να πάρει τις αποστάσεις της από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, η υπουργός Παιδείας έχει πια το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα (όπως και άλλα μεγαλοστελέχη και επίδοξοι δελφίνοι) και διαβλέποντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε σύντομο διάστημα, καλλιεργεί το δικό της προφίλ και τη δική της στρατηγική.


Σχολιάστε εδώ