Κάτω στον Πειραιά

Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος αποκάλυψε δε ότι ο μέγας ευεργέτης της πόλης Ζαχαρίου, που δώρισε στον δήμο την ομώνυμη βίλα που βρίσκεται στην Πλατεία Αλεξάνδρας, έχει δωρίσει και μια μεγάλη έκταση στο Λουτράκι, για την οποία αδιαφόρησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα σ’ αυτήν αρκετοί καταπατητές. Είπε ακόμα ότι υπάρχει και μια έκταση που έχει παραχωρηθεί στον δήμο στους Γαργαλιάνους.

// Φοβερά πράγματα αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση για τη ΔΕΠΕΔ (Δημόσια Επιχείρηση Προβολής Επικοινωνιών Πειραιά) που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες είπε ότι η επιχείρηση είχε 1,5 εκατ. ευρώ κέρδος τον χρόνο, κι όμως οι προηγούμενες διοικήσεις της «κατάφεραν» να τη… φαλιρίσουν. Σήμερα φαίνεται ότι έχει χρέη 22 εκατ. ευρώ, αλλά από αυτά τα περισσότερα είναι προσαυξήσεις που έχει βάλει η Εφορία για πληρωμές που δεν έγιναν. Μεταξύ των άλλων ειπώθηκε ότι το 1997 άλλαξε ο νόμος και η Επιχείρηση έπρεπε πλέον να υποβάλλει δηλώσεις κάθε χρόνο. Το 1997 (επί Λογοθέτη) υπέβαλε κανονικά δήλωση γιατί αγόρασε με leasing 10 απορριμματοφόρα οχήματα που στοίχισαν 453.000.000 δραχμές συν 50 εκατ. δρχ. που ήταν το ύψος της ασφάλισής τους. Στα 3 χρόνια που εξοφλήθηκε το leasing, στη ΔΕΠΕΠ χρεώθηκαν 438.000.000 δρχ. για… επισκευές των οχημάτων αυτών! Δηλαδή όσο κόστισε η αγορά τους, κόστισαν οι επισκευές στα 3 πρώτα χρόνια!

// Έχασε τελικά την έδρα της η Ρουμπίνη Ανδρεοπούλου από τον κ. Αθανασιάδη. Η κ. Ανδρεοπούλου ανήκε στον «σκληρό πυρήνα» της «εκλεκτών» του Γ. Μίχα και ήταν η μόνη που είχε καταφέρει να εκλεγεί! Το Εκλογοδικείο όμως δέχθηκε την ένσταση του κ. Αναστασιάδη (σ.σ.: είναι η μοναδική που έγινε δεκτή σε σύνολο 2.500 ενστάσεων) και αφαίρεσε την έδρα από την κ. Ανδρεοπούλου και την έδωσε στον κ. Αθανασιάδη, που προέρχεται από το Γ’ Διαμέρισμα. Πάντως, αν και η απόφαση του Δικαστηρίου έχει εκδοθεί από τον Φεβρουάριο, ακόμα η αντικατάσταση δεν έχει γίνει. Γιατί άραγε;

// Η μελανότερη ίσως σελίδα στα χρονικά του δημοτικού συμβουλίου γράφτηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Συγκεκριμένα ο, ανεξαρτητοποιηθείς από τον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου, σύμβουλος Νίκος Βλαχάκος κατάγγειλε ότι σύμβουλος που ανήκει στον συνδυασμό από τον οποίο αποχώρησε, για λόγους προφανώς αντεκδίκησης, προσπάθησε να του δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά του, υποβάλλοντας ερώτημα στους προϊσταμένους του αν έδινε κανονικά το «παρών» τις μέρες που έπρεπε να βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο! Με λίγα λόγια ο Ν. Βλαχάκος κατήγγειλε τον πρώην συνάδελφό του στον συνδυασμό, που θεωρείται μάλιστα και «πρωτοπαλίκαρο» του Μαντούβαλου, ότι τον… ρουφιάνεψε! Συγκεκριμένα, ο κ. Βλαχάκος (αδελφός του ήρωα των Υμίων) είπε ότι ο σύμβουλος αυτός υπέβαλε ερώτημα στον διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του Τζανείου, όπου εργάζεται αφού είναι χειρουργός, αν γνώριζε πως την ημέρα που γινόταν στο δημοτικό συμβούλιο η ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη, εγκατέλειψε τη θέση του στο νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε, για να πάει στο δημαρχείο να ψηφίσει! Όπως είπε ο κ. Βλαχάκος, η καταγγελία αυτή του δημιούργησε πρόβλημα, αφού διενεργήθηκε ΕΔΕ, αλλά δεν είχε συνέπειες, διότι είχε φροντίσει και είχε πάρει άδεια μισής ώρας ακριβώς για να ψηφίσει! Λίγο πριν πάει στο συμβούλιο μάλιστα, είχε χειρουργήσει με επιτυχία 15χρονη με περιτονίτιδα που κινδύνευε! Γι’ αυτό και είχε αργήσει και δεν ήταν από την αρχή στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο δράστης ομολόγησε ότι πράγματι υπέβαλε αυτό το ερώτημα, αλλά το υπέβαλε… προφορικά, οπότε δεν το έκανε ως μορφή καταγγελίας. Τόνισε δε, ότι προέβη σ’ αυτήν την ενέργεια για να διαπιστώσει αν ήταν… παρών ο Ν. Βλαχάκος στην ψηφοφορία!

// Τα πάνω κάτω ήρθαν στον Σύλλογο των εργαζομένων στον Δήμο Πειραιά. Το Πρωτοδικείο ακύρωσε τις εκλογές που είχαν γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, στις οποίες είχε πλειοψηφήσει το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο», που εκπροσωπούσε κυρίως το ΠΑΣΟΚ, και διόρισε προσωρινή διοίκηση, κάνοντας δεκτό το αίτημα της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κυριάκος Φραγκάκος. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Ενωτική Κίνηση είχε προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας. Το δικαστήριο δέχθηκε την αίτηση με την υπ. Αριθμ. 1938/11 απόφασή του και διόρισε προσωρινή διοίκηση για να μη μείνει ακέφαλος ο Σύλλογος. Εξυπακούεται ότι δεν θα είναι πλέον πρόεδρος ο επικεφαλής του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου», αφού δεν θεωρείται πλέον ότι κέρδισε τις εκλογές.

// Την επομένη της σύσκεψης για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, που έγινε στην αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών, μεικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, με συντονιστή τον αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη, έκανε «εφόδους» στο κέντρο του Πειραιά και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της οδού Νικήτα και στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως. Συνέλαβαν 7 σομαλούς και πακιστανούς λαθρέμπορους, ενώ κατάσχεσαν περίπου 5.000 λαθραία αντικείμενα που είχαν προς πώληση. Αμ’ έπος, αμ’ έργον…

// Το πόσο ενοχλήθηκαν οι «νταβατζήδες» των λαϊκών αγορών, που θέλουν να… αλώσουν και το παζάρι του Πειραιά, από τις δηλώσεις του δημάρχου ότι δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς, φάνηκε ξεκάθαρα από το υβρεολόγιο που εξαπέλυσαν όλη την περασμένη εβδομάδα οι θιγόμενοι κατά του Μιχαλολιάκου στα διάφορα μπλογκ που ελέγχουν. Από την μήνιν των μπλογκ δεν… γλίτωσε ούτε η στήλη, αφού όλα αυτά τα διαδικτυακά παράσιτα της επιφύλαξαν εντυπωσιακά αφιερώματα. Μας διαβάζουν…

// Στον δήμο Νίκαιας – Ρέντη η θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης μένει… ορφανή, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός θεσμός για την ΤΑ να παραμένει ανενεργός. «Αλλά ποτέ δεν είναι αργά» τόνισε ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Νίκαια – Ρέντη» Γιάννης Μαρωνίτης. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία τώρα, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία που έχουμε από τη διοίκηση άλλων δήμων, να πάμε ψύχραιμα σε έναν Συμπαραστάτη του Δημότη, με μια πρόταση κοινής αποδοχής, που να υπηρετεί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για την επιλογή ενός προσώπου. Επίσης ζήτησε να λειτουργήσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, που μέχρι στιγμής δεν έχει συγκροτηθεί, και να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς, έστω και τώρα, να ενημερωθούν και να καταθέσουν προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.

// Περισσότεροι από 2.000 μικροί και «μεγάλοι» φίλοι ζωντάνεψαν μοναδικά με την παρουσία και την ενέργειά τους το 4ο Φεστιβάλ Παιδικών Ταινιών «Το Σχολείο Πάει Σινεμά» που έγινε στον πολυχώρο του Σινέ Παράδεισος το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εκεί παρακολούθησαν με ελεύθερη είσοδο 11 υπέροχες ταινίες από όλο το φάσμα της διεθνούς παραγωγής – από τις μεγαλύτερες σύγχρονες επιτυχίες των μεγάλων στούντιο της Αμερικής μέχρι «χειροποίητες» ταινίες με την τεχνική του stop motion animation από τη Γαλλία και την Ευρώπη. Ταινίες με θέματα οικολογικής και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και μεγάλες πανελλήνιες πρεμιέρες, όπως η τελευταία ταινία του «Σκούμπι Ντου» και η βραβευμένη «Πανικούπολη».

// Είναι πολύ πιθανόν το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά να παραδοθεί και πάλι για λειτουργία στον δήμο στο τέλος του χρόνου! Οι εργασίες προχωρούν γοργά και η αποκατάσταση του ωραιότερου ίσως νεοκλασικού κτιρίου της Αττικής σε λίγους μήνες θα είναι γεγονός. Την ευχάριστη αυτή διαπίστωση έκανε ο δήμαρχος, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη έκανε αυτοψία στον χώρο μαζί με τον επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

// Η διανομή από τον δήμο σε οικογένειες που έχουν ανάγκη με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών άρχισε. Μάλιστα η συμμετοχή επιχειρήσεων, φορέων, αλλά και απλών πολιτών είναι εντυπωσιακή. Οι προσφορές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και όλοι οι παράγοντες του δήμου, αλλά και όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, είναι έκπληκτοι! Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και κυρίως στους πολίτες του Πειραιά, που μέσα στη δυστυχία που ζούμε όλοι βρήκαν τον τρόπο να δείξουν την αγάπη και την αλληλεγγύη τους στους συμπολίτες τους που υποφέρουν. Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών αυτών του δήμου, την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος με την πρόεδρο της ΚΟΔΕΠ Π. Καλαγιά επισκέφθηκαν το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο και μοίρασαν δώρα, λαμπάδες και ευχές στα παιδιά.

// Από μία λαμπάδα και ένα τσουρέκι σε κάθε μέλος των ΚΑΠΗ του Πειραιά (δηλαδή σε περίπου 2.300 άτομα) θα μοιράσει ο δήμος. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Μελίνα Φύκια ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και ήδη άρχισε η διανομή, που θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Μ. Τρίτη. Η διανομή γίνεται κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων σε κάθε ΚΑΠΗ, σε ορισμένες από τις οποίες θα είναι παρών και ο δήμαρχος.

// Ενημερωτική ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ύδρας και τις δυνατότητες που δημιουργούνται μέσω του ΕΣΠΑ και του νέου επενδυτικού και αναπτυξιακού νόμου διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, στην παρέμβασή του, είπε, μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Αττικής και η πρώτη αιρετή Περιφερειακή Ενότητα Νήσων θέλει σε όλα τα νησιά και στην Ύδρα να κάνει μια νέα αρχή, κινούμενη στο επίπεδο των υποδομών που θα αλλάξουν τη μοίρα του νησιού και θα δημιουργήσουν μια νέα θελκτική και ουσιαστική μέρα για όλους. Τόσο ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, όσο και εγώ ως αντιπεριφερειάρχης Νήσων, θέλουμε να επενδύσουμε στην ουσία, στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα που θαμπώνει προσωρινά, αλλά δεν δημιουργεί πραγματική ανάπτυξη».


Σχολιάστε εδώ