θύελλα αντιδράσεων για τον λίβελο κατά των στρατιωτικών

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ και οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και μεταξύ των αποστράτων αξιωματικών, ένα απαξιωτικό, υποτιμητικό, σχεδόν χλευαστικό άρθρο του Κωνσταντίνου Ζούλα, την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή».

Όπου εμφάνιζε τα στελέχη του Στρατού ως… άχρηστους που δεν προσφέρουν τίποτα και ότι για να γίνουν χρήσιμοι θα πρέπει να μετατραπούν είτε σε δασοφύλακες είτε σε σκουπιδιάρηδες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις ημέρες που ακολούθησαν το τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας κατακλύσθηκε από τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, ενώ άρχισαν να καταφθάνουν επιστολές σε ανάλογο ύφος και με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Αξιωματικών ΣΣΕ τάξεως 1973 κάνει λόγο για «ισοπεδωτικές και μηδενιστικές θέσεις, σύμπτωμα της καθολικής παρακμής που επικρατεί στη χώρα μας» και προσθέτει:

«Φαίνεται ότι ο κ. Ζούλας δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πως το λειτούργημα του στρατιωτικού απαιτεί θυσίες και στερήσεις, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του, αυτοθυσία και πνεύμα προσφοράς, πίστη σε αρχές και αξίες, πειθαρχία (που φαίνεται ότι δεν διδάχθηκε ο κ. Ζούλας)…»

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών στη δική του επιστολή χαρακτηρίζει το άρθρο «λιβελογράφημα», μιλά για «εκτροχιασμό του Τύπου» και τονίζει: «Αποτελεί τυμβωρυχία για όλους τους βετεράνους συναδέλφους μας, οι οποίοι έγραψαν το έπος του ʼ40 και εξασφάλισαν την ελευθερία της χώρας όποτε αυτή ετέθη σε κίνδυνο, να αποκαλούνται από τον καλοαμειβόμενο δημοσιογράφο “παρωδία” και να προτρέπονται “να αναλάβουν τον καθαρισμό και την προστασία των δασών και τη βελτίωση της εικόνας των πόλεων”, για να δικαιολογήσουν την “αργομισθία τους”». Επισημαίνει ακόμη ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνον δεν είναι “η χειρότερη εκδοχή του Δημοσίου”, αλλά ένα από τα παραγωγικότερα, πλέον αδιάφθορα, φίλεργα και ακαταπόνητα τμήματα του ελληνικού κράτους». Τέλος υπογραμμίζει ότι, αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, «όχι μόνον δεν αμείβονται σύμφωνα με την κοπιαστική και επικίνδυνη καθημερινή εργασία» αλλά «μεροληπτικώς και αδίκως βρίσκονται στην τελευταία μισθολογική κλίμακα των δημοσίων υπαλλήλων». Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων με 40 χρόνια υπηρεσίας αμείβεται με τον μισθό πρωτοδιόριστου πρωτοδίκου. Εξάλλου, σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρθρογράφο της «Καθημερινής»: –«Γιατί θεωρεί ότι ξοδεύτηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του; Δεν θεωρεί υποχρέωσή του να υπηρετήσει την πατρίδα όπως έκαναν όλοι οι έλληνες πολίτες και όπως το Σύνταγμα ορίζει; Θεωρεί περιττή την ύπαρξη των Ενόπλων Δυνάμεων;» – «Σε ποιες μονάδες υπηρέτησε και για πόσο χρονικό διάστημα; Τι έκανε για τις στρεβλές καταστάσεις που ισχυρίζεται ότι βίωσε; Σε ποιες νόμιμες ενέργειες προέβη τότε για τον πειθαρχικό έλεγχο και κολασμό των υπότροπων στελεχών και πράξεων;»

Ανάλογα είναι τα ερωτήματα που θέτει ο υποναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Ι. Κολλινιάτης: – «Αν προσωπικά έχετε εμπειρία έστω και από μία δεκαπενθήμερη περιπολία υποβρυχίου σε συνεχή κατάδυση με μολυσμένο αέρα και άλλους κινδύνους ή πυραυλακάτου με θάλασσα 9 μποφόρ». – «Πόσο συχνά πηδάτε με αλεξίπτωτο, ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας;» – «Πόσα σπίτια έχετε αλλάξει εσείς και η οικογένειά σας ως συνέπεια συνεχών μεταθέσεων;» – «Αν έχετε επισκεφθεί ακριτικές περιοχές για να δείτε αξιωματικούς του στρατού ακόμη και με τον βαθμό του συνταγματάρχη να περιπολούν νύχτα και μέρα σε λασποτόπια;»


Σχολιάστε εδώ