Η ΔΕΠΑΝΟΜ αδιαφορεί για τα κτίρια του «Σωτηρία»

Λέγεται ότι με αυτά τα θέματα «ασχολείται» η ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων), που δεν δείχνει όμως να κάνει τίποτα. Γιατί όμως; Λόγω ανικανότητας ή λόγω μυστηριωδών σκοπιμοτήτων και ραδιουργιών της επιχείρησης, η οποία δεν έχει δημοπρατήσει ούτε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, δεν έχει κάνει ούτε μία μελέτη, και από τα παλαιά της χρέη πληρώνει όπου θέλει και όποιον θέλει. Ας δούμε όμως ποια προβλήματα έχει το νοσοκομείο και τα βλέπουν όλοι, εκτός από τους αρμόδιους της ΔΕΠΑΝΟΜ.

• Οι ασθενείς, συγγενείς, ιατροί και νοσοκόμοι στοιβάζονται στον παλιό χώρο των επειγόντων περιστατικών σε άθλιες συνθήκες, ενώ δίπλα υπάρχει νέος χώρος που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την επέκταση του τμήματος επειγόντων περιστατικών, τελειωμένος εδώ και χρόνια, με περιβάλλοντα χώρο, φωτιστικά κ.λπ., χωρίς να χρησιμοποιείται! Σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου, ο παλιός χώρος επειγόντων περιστατικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ετών, ενώ οι χώροι του, περίπου 450 τ.μ., δεν αντέχουν το πλήθος των ασθενών και την καθημερινή χρήση.

Η κατάσταση είναι άθλια και ανυπόφορη από τον συνωστισμό ασθενών, συνοδών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο κτίριο αυτό, το οποίο επισκευάζεται και ξαναεπισκευάζεται χωρίς να αλλάζει η δυναμικότητά του. Αντίθετα, το νέο κτίριο, που είναι εντελώς άδειο και κλειδαμπαρωμένο, πρέπει να είναι εκτάσεως τουλάχιστον 1.250 τ.μ., πολυτελές και κατασκευασμένο με σύγχρονες προδιαγραφές, σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου, με προοπτική σύνδεσης του παλαιού κτιρίου με το νέο, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως ενιαίο σύνολο (συνολικής έτσι έκτασης 1.700 τ.μ.).

• Λίγο πιο πάνω, ανάμεσα σε παραδοσιακά κτίρια, βρίσκεται το πολυώροφο κτίριο όπου στεγάζονται τα μαγειρεία, οι αποθήκες τροφίμων, τα πλυντήρια, στεγνωτήρια κ.λπ. Το κτίριο είναι άνω των 50 ετών και η ράμπα των μαγειρείων στην όψη του κτιρίου είναι μισοεπισκευασμένη και παρατημένη, άκρως επικίνδυνη για περαστικούς, προσωπικό και αυτοκίνητα που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Ύστερα από πολλές παρατηρήσεις των Επιθεωρητών Υγείας, μέσα στους χώρους φαίνεται να άρχισαν να γίνονται ορισμένες εργασίες για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά σταμάτησαν αμέσως μετά την έναρξή τους για αγνώστους λόγους και η κατάσταση παραμένει τρισάθλια και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Ας μην ξεχνάμε δε, ότι το «Σωτηρία» είναι το πρώτο και μοναδικό νοσοκομείο νοσημάτων θώρακα σε όλη τη χώρα και δέχεται πνευμονολογικά περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο όλο τον χρόνο!

Αξίζει να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση επειδή η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν θέλει ή δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει για δικούς της λόγους;

Οι συναρμόδιοι υπουργοί, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Υποδομών Δημ. Ρέππας, τι έχουν να πουν;


Σχολιάστε εδώ