Διάλογος Διαμαντοπούλου με μαθητές

Η εκπομπή μεταδόθηκε την Πέμπτη 14/4 στις 22:00 και θα μεταδοθεί σε επανάληψη το Σάββατο 16/4 στις 21:00. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η υπουργός Παιδείας απάντησε σε ερωτήματα που της έθεσαν οι συμμετέχοντες μαθητές, για θέματα που τους απασχολούν αναφορικά με την Παιδεία.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που τέθηκε από τους μαθητές, αν το υπουργείο πιστεύει ότι οι αλλαγές που προτείνει θα βοηθήσουν τους μαθητές ή απλώς θα τους επιβαρύνουν με περισσότερα φροντιστήρια, η απάντηση της υπουργού ήταν η εξής: «Όταν λέμε ότι τα μαθήματα που θα κάνει κάποιος για το πανεπιστήμιο θα είναι λιγότερα και ότι οι ώρες που θα κάνει μέσα στο σχολείο αυτά τα μαθήματα θα είναι περισσότερες, δεν είναι επόμενο ότι δεν θα χρειάζεται κάποιος να πάει φροντιστήριο; Λιγότερα μαθήματα, αλλά περισσότερες ώρες και όλα αυτά στο δημόσιο σχολείο. Μήπως όλοι μας, και οι γονείς πρώτα απʼ όλα, σπρώχνουμε τα παιδιά σε μια λογική απʼ έξω να μάθουν και περισσότερο οι ίδιοι οι καθηγητές επαναπαύονται στο ότι έτσι κι αλλιώς οι μαθητές θα τα κάνουν τα μαθήματα και έξω; Εγώ, λοιπόν, θέλω να πω κάτι στους γονείς και το λέω για πρώτη φορά μέσα από την εκπομπή σας: Παρακαλώ τους γονείς των μαθητών της Α΄ Λυκείου να μη στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο. Να δοκιμάσουμε να δουλέψουν μέσα στην τάξη. Να ελέγξουν οι ίδιοι τους καθηγητές, τις τάξεις, τα μαθήματα, να συζητήσουν με το υπουργείο, με τους διευθυντές».

Σε επόμενη ερώτηση, από μαθητή λυκείου της Αργυρούπολης, για το πώς θα επιτευχθεί όλο αυτό το νέο εγχείρημα του υπουργείου όταν τα κονδύλια όλο και λιγοστεύουν, η υπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα είχα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τα οικονομικά. Προβλήματα που είχαν να κάνουν με την αναπλήρωση των κενών, τους αναπληρωτές, για σχολεία που έπρεπε να μπουν εργολάβοι και αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε να σταματήσουν οι εργολαβίες σε όλη τη χώρα. Είναι αλήθεια ότι ως χώρα είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως θα πούμε ότι επειδή δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε Παιδεία; Το να κάνουμε ένα πρόγραμμα πιο φιλικό προς τον μαθητή δεν απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά. Είχα πάει σε ένα σχολείο στον Βόλο και μου είχε κάνει εντύπωση πόσο βρώμικοι ήταν οι τοίχοι. Και ρώτησα τον λυκειάρχη, γιατί δεν κάνετε κάτι για να βελτιώσετε λίγο την εικόνα; Μου είπε ότι δεν έχουμε χρήματα να τον ασβεστώσουμε. Λέω, γιατί, δεν μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές να ασβεστώσουν τον τοίχο τους; Να βάψουν τον τοίχο του σχολείου; Ξεσηκώθηκε μια θύελλα με αυτό που είπα. Ότι θα βάλουμε τα παιδιά να δουλέψουν κτλ. Δεν είναι έτσι. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι για να κάνει την τάξη του πιο όμορφη. Μπορεί να κάνει κάτι για να κάνει το σχολείο του πιο όμορφο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν χρήματα. Έχουμε, νομίζω, ευθύνες, η δική μας γενιά κυρίως, γιατί περάσαμε στις επόμενες ότι κάποιος άλλος πρέπει να κάνει τα πράγματα αντί για μας τους ίδιους».

Στη συνέχεια η υπουργός ερωτήθηκε από τους μαθητές σχετικά με τα 10 λιγότερα μαθήματα που ανακοινώνονται στις αλλαγές, και απάντησε: «Θα υπάρχουν ενοποιημένα μαθήματα. Είναι μια σειρά μαθήματα που είναι μονόωρα και δεν μπορούν να στηριχτούν στο νέο πρόγραμμα. Καταργούνται 9 μονόωρα μαθήματα και επιλογές. Τα μαθήματα που παραμένουν θα διδάσκονται με έναν τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στον μαθητή».

Η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε, επίσης, για τη δωρεάν πιστοποίηση γλώσσας και πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Ήδη από πέρυσι η πιστοποίηση της ξένης γλώσσας θα γίνεται από τη Γ΄ γυμνασίου με κρατικές εξετάσεις που θα δίνονται μέσα στο σχολείο. Έχουμε χιλιάδες καθηγητές, χιλιάδες ώρες στο σχολείο και όλοι πηγαίνουν φροντιστήριο. Δεν θα έπρεπε λοιπόν το σχολείο να έχει την ευθύνη να μαθαίνουν τα παιδιά καλά αγγλικά; Πλέον, οι εργασίες θα γίνονται και στα αγγλικά. Αυτό δεν γίνεται όταν τα αγγλικά γίνονται τόσο αποσπασματικά, θα πρέπει, λοιπόν, με το νέο σύστημα οι μαθητές να παρουσιάζουν τα projects στα αγγλικά. Ο στόχος, λοιπόν, και η φιλοδοξία είναι να μπαίνουν τα αγγλικά πιο δυναμικά στο πρόγραμμα των σχολείων».

Κάποιοι μαθητές ρώτησαν την υπουργό αν φοβάται τις αντιδράσεις ακροδεξιών ομάδων, που μπορεί να υποστηρίξουν ότι με το νέο πρόγραμμα ίσως, να υποτιμούνται τα Θρησκευτικά και η Ιστορία και η ίδια απάντησε: «Ειδικά στο υπουργείο Παιδείας, για όλα τα πράγματα υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Όταν όμως η αντίδραση είναι η βία, οι φωνές, η έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου, τότε φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία. Να σας πω ότι ως υπουργός, προσωπικά το έχω υποστεί πάρα πολλές φορές. Αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει ένας υπουργός αν βάζει μπροστά την όποια φοβία. Δεν μπορεί να γίνει έργο όταν υπάρχει ο φόβος. Οπότε, συμπερασματικά, θα έλεγα ότι οι φωνές καθόλου δεν με πτοούν, εφόσον είμαι πεπεισμένη ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι μια πρόταση που αντέχει στη συζήτηση με τους πολίτες. Και επαναλαμβάνω ότι είμαι έτοιμη και όταν δεχτώ παρατηρήσεις να κάνω διορθώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες μαθητές στη διαδραστική αυτή συζήτηση, που ήταν μια πρωτοβουλία του μουσικού καναλιού MAD TV, ήταν από διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, τάξεων Γ΄ γυμνασίου και Α΄ λυκείου.

Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε ότι την ώρα μαγνητοσκόπησης της εκδήλωσης μια ομάδα περίπου πενήντα εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών προσπαθούσε να εισέλθει στον χώρο καταγγέλλοντας ότι δεν τους δίνεται ο λόγος και φώναζοντας συνεχώς αριστερά συνθήματα ενάντια στις μεταρρυθμίσεις και κατά του Μνημονίου.

****

Πετυχημένη γαλάζια καμπάνια

Με σημείο αναφοράς μια γαλάζια μονωτική ταινία, μπροστά από τα… στόματα υπουργών, διεξάγεται μέσω διαδικτύου και σχετικών αφισών η πολύ πετυχημένη πολιτική καμπάνια της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ενάντια στην κυβέρνηση. Εικαστικά, σε κάθε αφίσα απεικονίζεται σε ασπρόμαυρη φωτογραφία ένας υπουργός της κυβέρνησης, με υπότιτλο κάποια δήλωσή του (και τη σχετική ημερομηνία) και σύνθημα της απεικόνισης το σχόλιο της ΔΑΠ ΝΔΦΚ πάνω στην μπλε ταινία που… φιμώνει τον εκάστοτε υπουργό! Πρώτος στόχος ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τη δήλωσή του «Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει», και το σχόλιο των γαλάζιων ήταν «Από το να κλείνουν επιχειρήσεις, καλύτερα να κλείνουν στόματα». Δεύτερος στόχος ήταν ο πολύς Θόδωρος Πάγκαλος (μακάρι να απαντούσε…), για τη δήλωσή του «Τα φάγαμε όλοι μαζί», και σχόλιο των γαλάζιων ότι «Από το να ψάχνουν συνενόχους, καλύτερα να κλείνουν στόματα». Τρίτο στόχο απετέλεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος (πριν από την επίθεση εναντίον του…), για τη δήλωσή του ότι «Η χώρα χρειάζεται περισσότερη αποτελεσματικότητα. Στον εαυτό μου το λέω», και το (δολοφονικό…) σχόλιο των γαλάζιων ήταν ότι «Από το να έχουν ατάκες τα δελτία των 8.00, καλύτερα να έχουν φάρμακα τα νοσοκομεία». Η καμπάνια έχει μεγάλη επιτυχία στο διαδίκτυο, καθώς είναι εξαιρετική οπτικά αλλά και πετυχημένη στα ευρήματα. Πάντως προκαλεί απορία το ότι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ δεν έχει βγάλει ακόμη αντίστοιχη «αφίσα» για την Άννα Διαμαντοπούλου, που ασχολείται με τα ίδια θέματα που ασχολείται και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ…

***

Ταμιευτήριο Αγάπης
Παιδιά από εννέα οργανώσεις, ΜΚΟ και φιλανθρωπικά σωματεία δέχτηκαν την αγάπη όλων όσοι πέρασαν από το πασχαλινό bazaar που διοργάνωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα έσοδα της εκδήλωσης με τον επιτυχημένο τίτλο «Ταμιευτήριο Αγάπης», που διοργάνωσε το ΤΤ για τα παιδιά που υποφέρουν, θα διατεθούν στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, στην ΕΛΕΠΑΠ, στην ΕΨΥΠΕ, στη «Θεοτόκος», στο «Make-a-Wish» («Κάνε-μία-Ευχή» Ελλάδας), στα Παιδικά Χωριά SOS, στην Πίστη, στη UNICEF και στο Χαμόγελο του Παιδιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Να γράφουμε και τα καλά νέα…

***

Στην Τουρκία λόγω
οικονομίας
Πολλά σχολεία, κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου, μαθαίνουμε ότι επιλέγουν φέτος την Τουρκία για την πραγματοποίηση των πολυήμερων εκδρομών τους! Προορισμός είναι οι μεγάλες πόλεις στα μικρασιατικά παράλια, οι μεγάλες ανεπτυγμένες τουριστικές μονάδες και φυσικά η Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία έχει ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια με δέλεαρ τις 2 επιπλέον ημέρες που δικαιούνταν τα σχολεία ώστε να γίνει η πενταήμερη… εφταήμερη. Τότε οι «πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές» γίνονταν στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Γαλλία. Ακολούθως τα σκήπτρα της επιτυχίας πήρε η Κύπρος, ενώ ακολούθησαν και άλλες χώρες (Αίγυπτος, Βρετανία κ.λπ.) ανάλογα με τις σκέψεις μαθητών, καθηγητών και… τουριστικών πρακτορείων. Τώρα, στον καιρό της κρίσης, η Τουρκία φαίνεται να παίρνει τα σκήπτρα, λόγω τιμών! Μπορεί να χάνεται τζίρος από ελληνικές τουριστικές μονάδες, αλλά τουλάχιστον μπορεί οι μαθητές να μάθουν πολλά για την παρουσία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία…

***

Περιφερειακές δράσεις
Συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα των γαλάζιων αυτήν την περίοδο. Πέρα από τον οργανωτικό οργασμό σε επίπεδο ΔΑΠ, οι περιφερειακές οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν την έντονη δραστηριοποίησή τους σε πολιτικά και τοπικά θέματα. Την Παρασκευή το βράδυ είχε προγραμματιστεί εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, στην αποθήκη Δ στο Λιμάνι, με το πολύ πρωτότυπο θέμα «Τι δε θέλω από τους πολιτικούς». Ομιλητής ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ στη συζήτηση θα συμμετείχαν πολλοί νέοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λόγω της ώρας που κλείνει η στήλη δεν έχουμε ρεπορτάζ, αλλά αν υπάρξει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα σας ενημερώσουμε. Επίσης χθες Σάββατο είχε προγραμματιστεί να γίνει η (κεντρική) εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Η ευρωπαϊκή καταδίκη των γενοκτονιών ως εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» στο Κιλκίς, για την οποία σας ενημερώσαμε πρώτοι, πριν καν οριστικοποιηθεί. Οφείλουμε να διορθώσουμε όμως το ποιοι θα είναι ομιλητές, καθώς εκτός των Χρύσανθου Λαζαρίδη (συμβούλου του προέδρου της ΝΔ), Αντώνη Παυλίδη (προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών), Γ. Παρχαρίδη (προέδρου Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος), Κ. Μπατσάρα (προέδρου Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων και εκπροσώπου της αρμενικής κοινότητας), θα μιλήσει και ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, που έχει φιλοτεχνήσει και την αφίσα της εκδήλωσης (και όχι ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, όπως εκ παραδρομής αναφέραμε).

***

Παίζουν… μεγάλη μπάλα!
Η ΟΝΝΕΔ Τρικάλων διοργανώνει έναν διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα σήμερα το μεσημέρι και προσκαλεί, με πρωτότυπο τρόπο, όλους τους νέους της περιοχής να συμμετέχουν. Σκοπός της είναι να μεταδώσει τα μηνύματα αυτού του αγώνα: «Όχι στη βία, ναι στον αθλητισμό, ναι στη ζωή» και «Ευγενής άμιλλα και δράση». Όπως μας λένε, μπορεί να αγωνιστεί όποιος «αντέχει», καθώς και όποιος δεν χρειάζεται διαιτητικά σφυρίγματα, ντοπάρισμα και δεν έχει «στήσει» τον αγώνα. Όσοι παρακολουθήσουν τον αγώνα θα δεθούν με αλυσίδα χειροπόδαρα για να αποτραπεί η εισβολή τους στον αγωνιστικό χώρο, είτε για αυτόγραφα είτε για χειροδικία… Οι διαιτητές είναι από τον σύνδεσμο διαιτητών Βασίλειο των Ζώων, μιας και έχουν μαζί τους μαϊμούδες πέναλτι, μάτια λαγού και μάτια κουκουβάγιας για εξακρίβωση αμφισβητούμενων φάσεων και κοράκια για να ξεφεύγουν από αέρος όταν οι οργισμένοι φίλαθλοι τους κυνηγούν. Παρότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις φιλάθλων, βρέθηκε η χρυσή τομή με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το παρών στον αγώνα θα δώσουν οι οργανωμένοι φίλαθλοι της ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας, της ΟΝΝΕΔ Λάρισας και της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας. Ευχόμαστε η διεξαγωγή του αγώνα να γίνει ήρεμα και μέσα σε αθλητικά πλαίσια. Ας κερδίσει ο καλύτερος.

***

Άλλο μπλόκο στην Κερατέα
Μερικές φορές και η ΟΝΝΕΔ πέφτει «θύμα» των γεγονότων της επικαιρότητας. Είχαν προγραμματίσει για την Κυριακή εκδήλωση παρουσίασης ενός ερωτηματολογίου που έχουν ετοιμάσει προκειμένου να ερευνήσουν τις απόψεις και τις προτάσεις των πολιτών της Νοτιοανατολικής Αττικής σε θέματα διαβίωσης και καθημερινότητας, περιλαμβανομένων και των «θερμών» ζητημάτων των σκουπιδιών και της αποχέτευσης. Η εκδήλωση θα γινόταν στην Κερατέα (!), αλλά τελικά αργά την Παρασκευή αποφάσισαν να την αναβάλουν λόγω των θερμών επεισοδίων των τελευταίων ημερών. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Νομαρχιακή της ΟΝΝΕΔ Νοτιοανατολικής Αττικής και θα τρέξει τους επόμενους τρεις μήνες, με στόχο να συγκεντρώσουν εκατοντάδες απόψεις νέων, κυρίως, πολιτών και να τις ενσωματώσουν, μέσα από διάλογο, στις θέσεις τους.

***

Διαπαραταξιακή διαμάχη
Κόντρα για το θέμα του ασύλου είχαμε στη γαλάζια «πολυκατοικία» της νεολαίας μέσω διαδικτύου. Επιφανή στελέχη όλων των πλευρών τσακωνόντουσαν για το ποια φοιτητική παράταξη, ποια νεολαία και ποιο κόμμα έχει συγκεκριμένη άποψη για το άσυλο και ποιος προηγήθηκε στις ανακοινώσεις. Τα μαχαίρια βγήκαν ανάμεσα στους Νίκο Σωτηρόπουλο από την ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Πήλιουρα από τους γαλάζιους (αλλά προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ), Παναγιώτη Καράμπελα (πρώην πρόεδρο της Νεολαίας του ΛΑΟΣ) και Ρένο Αρβανίτη από τη ΔΗΣΥ, επίσης όμως προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ. Τελικά ο ΛΑΟΣ φαίνεται ότι είναι παντού…Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης, φυσικά, γνωρίζουν τις ιστορικές λεπτομέρειες.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Συνέντευξη
Συνέντευξη έδωσε ο Κώστας Πανταζής στο Κανάλι 10, αλλά ειδήσεις δεν έβγαλε. Ωστόσο όσοι (λίγοι…) την παρακολούθησαν, μας λένε ότι ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ κατάφερε να περάσει τις θέσεις της πράσινης νεολαίας. Ξέρετε: στήριξη μεταρρυθμίσεων, μέτρα για τη νέα γενιά, νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, γρήγορη έξοδος από το Μνημόνιο, ευθύνες ΝΔ, αλλαγές στα πανεπιστήμια, αναγκαιότητα δικαιωμάτων των νέων κ.λπ.
Κουίζ
Ποιο από τα νεαρότερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ παραμένει πιστό στη… φραπεδούμπα σε πλαστικό ποτήρι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων; Το κάνει άραγε για συμπαράσταση στα… λαϊκά στρώματα;
Άνοιγμα
Φαίνεται ότι ο Παπαμιμίκος και οι δύο γραμματείς των ΔΑΠ κάνουν άνοιγμα σε παλιούς και νέους ΔΑΠίτες κάθε άποψης και (πολιτικής ή εσωκομματικής) προτίμησης. Και μας λένε ότι δεν είναι ευκαιριακό, αλλά ειλικρινές και μακροπρόθεσμο. Ενωτικά και συσπειρωτικά…
Φήμες
Παρά τα ανωτέρω ανοίγματα, οι πληροφορίες επιμένουν. Υπάρχουν γαλάζιες αντισυσπειρώσεις. Μάλιστα ακούστηκε ότι ο Κώστας Χατζής ετοιμάζει «χαλαρή κουβεντούλα» σε μαγαζί της παραλιακής σήμερα το βράδυ. Κάποιοι συνδέουν τις διαδόσεις. Κακώς, μας λένε κάποιοι άλλοι, από το άλλο γαλάζιο κτίριο…
Πειθαρχία
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είναι από παλιά γνωστός στη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» για τις οργανωτικές του αρετές. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι επισκέπτεται σχολές σε άσχετες ημέρες και ώρες, προκειμένου να διαπιστώσει ότι λειτουργούν σωστά οι οργανώσεις της ΔΑΠ. Δεν το ήξεραν όμως οι γαλάζιοι της Φιλοσοφικής. Τους επισκέφθηκε 8.30 το πρωί, δεν βρήκε κανέναν σε τραπεζάκι και έγινε … κακός χαμός! Μέχρι η Γραμματεία Πόλης συνεδρίασε και ειπώθηκε ότι «αν δεν είστε στην ώρα σας και όπως πρέπει, καλύτερα να μην έρχεστε καθόλου»! Σιδηρά πειθαρχία!
Ετοιμασίες
Ολοκληρώνεται, ακούμε (μάλλον έτοιμη είναι…), η καμπάνια της ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι «πολύ πολιτική», αλλά με εντελώς διαφορετικό στυλ από ό,τι στο παρελθόν. Θα περιέχει εκτός από έντυπα πολλά διαδικτυακά και οπτικοακουστικά στοιχεία. Σκοπεύουν να σαρώσουν, λένε!
Δοκιμή
Ίσως ως δοκιμή αυτής της καμπάνιας για τις εκλογές «έτρεξε» για λίγο στο facebook διαφήμιση της πρότασης Παιδείας της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τη Λυκούργου, καθώς η διαφήμισή τους ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο προβολές (!) και τα τρεις χιλιάδες κλικ στην ίδια την πρόταση Παιδείας!
Ιδεολογική σύγκρουση
Κάτι φήμες που κυκλοφορούν, ελέγχονται ως κακόβουλες διαδόσεις. Οι δύο κυρίαρχες, λέει, τάσεις των νεοφιλελευθέρων της Λυκούργου τσακώνονται για το αν πρέπει να ακολουθήσουν τις διδαχές του Φρίντμαν ή του Χάγιεκ. Επειδή οι νεοφιλελεύθεροι στη Λυκούργου δεν είναι πολλοί, κάποιοι φίλοι τους σε άλλον όροφο παρατηρούν ότι τελικά οι συγκεκριμένοι πρέπει να πάρουν διδακτορικό στη φυσική και όχι στη φιλοσοφία ή την οικονομία, μια και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μιλούν όλοι για τη διάσπαση του ατόμου…
Έγιναν διεθνείς φίρμες!
Η ΟΝΝΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τις πιο δραστήριες γαλάζιες οργανώσεις στο εξωτερικό. Και η επιβεβαίωση έρχεται από το… BBC Radio! Εκεί μίλησε το μέλος του Συμβουλίου Εβελίνα Δημοπούλου για τα προβλήματα που δημιουργεί η φτώχεια στη μάθηση των νέων.
Μαρτύριο
Το μαρτύριο της σταγόνας φαίνεται ότι έχουν επιλέξει τα παιδιά της Ντόρας και κάθε δεκαπέντε ημέρες ανακοινώνουν και μια αποχώρηση «στελέχους της ΟΝΝΕΔ», εννοείται προς την πλευρά τους! Τελευταίο παράδειγμα ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Μιχάλης Τσάγκας. Από τη Λυκούργου απαξιούν να σχολιάσουν ότι οι παλιοί τους φίλοι κάνουν θέμα την αποχώρηση ενός γραμματέα τοπικής…
Παρακμή
Όταν σε ελληνικό πανεπιστήμιο δίνει διάλεξη καθηγητής που έχει πάρει βραβείο Νόμπελ και βρίσκονται κάποιοι να επιτεθούν (!), με οποιοδήποτε σκεπτικό, είναι απόδειξη κατάντιας και σκοταδισμού. Αυτό συνέβη στην Πάτρα. Και είναι εντυπωσιακό ότι δεν είδαμε καθολική καταδίκη της βίας απέναντι στην έρευνα και την επιστήμη, παρά τις επιταγές του Συντάγματος…
Δημοσκοπικά
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο των ερευνών που γίνονται στην Κύπρο εν όψει των εκεί εκλογών είναι ότι αναμένεται δραματική μείωση της συμμετοχής των νέων στις εκλογές. Τα στοιχεία δείχνουν σχεδόν διπλασιασμό της αποχής στις νεαρές ηλικίες! Λέτε να δούμε και εδώ τα αντίστοιχα, με το κλίμα που υπάρχει στη νεολαία;


Σχολιάστε εδώ