Βάζει… λουκέτο το ΤΕΙ Πειραιά!

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιδοτήσεις στα διάφορα ΤΕΙ της χώρας δίδονται από το υπουργείο Παιδείας με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων σπουδαστών και όχι των ενεργών, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια αδικία στην κατανομή των κονδυλίων.
Όπως κατήγγειλε σε ημερίδα που διοργάνωσε το ίδρυμα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίλης, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βιώνει το φαινόμενο «αλλού οι φοιτητές, αλλού τα χρήματα». Ενδεικτικά ανέφερε πως στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας είναι εγγεγραμμένοι 701 σπουδαστές, αλλά ενεργοί μόνον 119! Χρηματοδοτείται όμως για τους 701!
Αντίθετα το ΤΕΙ Πειραιά με 13.728 ενεργούς σπουδαστές παίρνει μεν τα αντίστοιχα χρήματα, αλλά μετά βίας τα βγάζει πέρα. Το ΤΕΙ Λάρισας όμως, που δεν έχει αντίστοιχα έξοδα, κεφαλαιοποιεί την επιχορήγηση που δεν του χρειάζεται και δημιουργεί ένα πλεόνασμα το οποίο πάει… χαμένο, αφού δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί! Αντί λοιπόν το υπουργείο να μειώσει την επιχορήγηση στα ΤΕΙ που έχουν πλεόνασμα και να δώσει περισσότερους πόρους σ’ εκείνα που έχουν πληθώρα σπουδαστών και φυσικά μεγαλύτερες ανάγκες, εξακολουθεί να μοιράζει τα χρήματα με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων σπουδαστών, με αποτέλεσμα άλλα ΤΕΙ να έχουν δεκάδες εκατομμύρια πλεόνασμα και άλλα να μην μπορούν να λειτουργήσουν!
Ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά ανέφερε πως με βάση την κατανομή κονδυλίων για το 2011, το ΤΕΙ στο οποίο προΐσταται θα πάρει 7.438.000 ευρώ, ενώ το ΤΕΙ Ηπείρου 6.496.000 ευρώ. Το ΤΕΙ Πειραιά έχει έλλειμμα από πέρυσι 1.476.000 ευρώ, και εισακτέους άνω των 250 σπουδαστών σε κάθε σχολή του. Το ΤΕΙ Ηπείρου από πέρυσι και πρόπερσι έχει πλεόνασμα 12.477.000 ευρώ με εισακτέους 0 (μηδέν) σε κάποιες σχολές του! Έτσι το ΤΕΙ αυτό με τη μηδενική εισαγωγή σπουδαστών θα έχει στη διάθεσή του, για τις ανάγκες του το 2011, περίπου 18.973.000 ευρώ, ενώ το ΤΕΙ Πειραιά με περίπου 13.500 σπουδαστές θα τη… βγάλει με 5.959.000 ευρώ! Μόνο που τα κονδύλια αυτά δεν φθάνουν, οπότε το ΤΕΙ θα υποχρεωθεί να κλείσει!


Σχολιάστε εδώ