Αυτόνομο και αυτοκέφαλο θα προχωρήσει το ΚΚΕ

Η συγκέντρωση αυτή δείχνει στην πράξη ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τη δική του αυτόνομη πορεία και ότι δίνει έμπρακτη απάντηση σε όσους το καλούν να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας, όπου το εκεί «αδελφό» Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα, εν όψει της έλευσης της «τρόϊκας» και του συνακόλουθου πορτογαλικού Μνημονίου, να ανοίξει παράθυρο συνεργασίας με το «Μπλόκο», που στην ουσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της Πορτογαλίας. Μέχρι πρότινος οι σχέσεις των δύο χώρων ήταν ψυχρές έως ανύπαρκτες, θυμίζοντας τις σχέσεις που έχει στην Ελλάδα το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η Αλ. Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε για το εάν μια τέτοια συνεννόηση των αριστερών δυνάμεων μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, το ξέκοψε λέγοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, με την επιλογή του να συζητήσει με το «Μπλόκο», θα «περάσει ετεροχρονισμένα τις εμπειρίες που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1974 και το 1989». Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με την εμπειρία, που σήμερα αποτιμάται αρνητικά από το ΚΚΕ, της Ενωμένης Αριστεράς που κατέβηκε ως σχήμα το 1974 στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές (μετείχαν το ΚΚΕ, το τότε ΚΚΕ εσωτερικού και η ΕΔΑ) και του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 που συγκροτήθηκε από το ΚΚΕ, την ΕΑΡ (διάδοχο σχήμα του ΚΚΕ εσωτερικού), ανένταχτους αριστερούς και σοσιαδημοκράτες.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι τα όσα λέγονται για ενότητα της Αριστεράς στη χώρα μας συνιστούν αποπροσανατολισμό και τονίζει ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, η ενίσχυση του ΚΚΕ και όχι η «αμπελοφιλοσοφία» περί της ενότητας της Αριστεράς. Υπενθυμίζει τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που στο πρόσφατο παρελθόν εξαντλήθηκε μέχρι σχεδόν τελικής πτώσεως στο εάν θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα με κίνδυνο να διαλυθεί το συμμαχικό σχήμα και τονίζει ότι «όποιοι θέλουν να ενωθούν, ας ενωθούν. Στο κάτω κάτω την άδειά μας χρειάζονται;» Την ίδια στιγμή, μετά την ολοκλήρωση των συνδιασκέψεων των κομματικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα και την «Καλλικρατική» αντιστοίχισή τους, φούντωσαν τα σενάρια για επικείμενη διαδοχή της Αλ. Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος, στο «τιμόνι» του οποίου βρίσκεται από το 1991.

Αφορμή ήταν δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο οι αλλαγές που έγιναν σε οργανωτικό επίπεδο είναι προπομπός αλλαγών που θα γίνουν και σε ηγετικό επίπεδο, με επικρατέστερο αντικαταστάτη της Αλ. Παπαρήγα τον Δημήτρη Κουτσούμπα μέλος του Πολιτικού Γραφείου, πρώην διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και επικεφαλής σήμερα της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία «τρέχει» την καθημερινή δραστηριότητα του ΚΚΕ.

Η αντίδραση του Περισσού ήταν άμεση και έντονη μέσω του «Ριζοσπάστη», όπου σε ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα τους» -χωρίς, όπως είναι φυσικό, να αναφέρεται στο ενδεχόμενο της αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος- γίνεται λόγος για προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά του ΚΚΕ. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα ότι «τους πονάει που ενώ παρεμβαίνουν στα άλλα κόμματα και έχουν αποτελέσματα, στο ΚΚΕ δεν το καταφέρνουν», αφού το ΚΚΕ «δεν καθορίζει την πολιτική του με κριτήριο τον βαθμό αποδοχής ή έστω ανοχής από τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων και δεν θα τους ρωτήσουμε ούτε για την πολιτική μας ούτε για τη διάταξη των στελεχών μας».


Σχολιάστε εδώ