από το Περιστύλιο…

Ο Γιώργος Φλωρίδης τάχθηκε κατά της μεταφοράς, λέγοντας ότι η αρμόδια υπηρεσία που υπαγόταν στο ΓΛΚ λειτουργούσε άψογα μέχρι σήμερα και μακάρι σαν κι αυτή να λειτουργούσαν το ΣΔΟΕ, οι πολεοδομίες και άλλες υπηρεσίες που μαστίζονται από την κακοδιαχείριση. Τη σκυτάλη πήρε η Βάσω Παπανδρέου, που ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, γιατί «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε έναν φορέα όπου Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»…
νΑ, όλα κι όλα, ως εδώ κι μη παρέκει, σκέφτηκε ο Φίλιππος Σαχινίδης και αυτήν τη φορά δεν την κατάπιε αδιαμαρτύρητα… τη σφαλιάρα. «Δεν μου αρέσουν τα υπονοούμενα ή τα ευθέως εννοούμενα του τύπου Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», είπε. «Υπάρχει και το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπηρετήσει την αδιαφάνεια στη διαχείριση του χρέους και των διαθεσίμων. Ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα από το ΓΛΚ». Και επειδή δεν το ευχαριστήθηκε αρκετά, διαμήνυσε αργότερα ότι «από δω και πέρα θα απαντάμε σε όλα»! Δυστυχώς όμως δεν ήταν παρούσα η Βάσω Παπανδρέου. Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια στην αίθουσα της ολομέλειας, μετά το Πάσχα.
νΜέρες Τσουκάτου –με την καλή έννοια– ζωντάνεψαν στη Βουλή, όταν 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατέθεσαν πρόταση για τη διοργάνωση ημερίδας στη Βουλή με θέμα τη «Νέα φτώχεια και την καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Θεωρούν ότι με κοινωνικά δίκαιες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, είναι βέβαιο ότι ακόμα και από το υστέρημα μιας κοινωνίας μπορούν να βρεθούν πόροι ώστε να βγει ο κόσμος ακέραιος από τη δίνη αυτής της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Πολύ περισσότερο όταν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης θέτουν σε αμφισβήτηση το αξιόπιστον της δίκαιης κατανομής των βαρών. Υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Βούρος, Σοφία Γιαννακά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Σάββας Εμινίδης, Νικόλαος Ζωίδης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Μαρία Θεοχάρη, Εύα Καϊλή, Συμεών Κεδίκογλου, Χρήστος Μαγκούφης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Αθανασία Μερεντίτη, Μαρία Μίχου, Ηλίας Μόσιαλος, Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Θανάσης Παπαδόπουλος, Αφροδίτη Παπαθανάση, Δημήτρης Παπουτσής, Μαρία Σκραφνάκη, Παύλος Στασινός, Δημήτριος Τσιρώνης, Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, Νίκος Τσώνης, Αθανάσιος Χαντάβας και Αχμέτ Χατζηοσμάν.
νΚατευθείαν σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων πάει τον Άκη Τσοχατζόπουλο το ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα που βρήκανε αμφότεροι παπά, θα θάψουνε πέντ’ έξι. Μετά το Πάσχα, συνεπώς, θα ανοίξει άλλη μία λαμπρή σελίδα στην υπόθεση των επιτροπών που συστάθηκαν από τη Βουλή για τη διερεύνηση σκανδάλων και προς το παρόν δεν κατέληξαν παρά μόνο σε μακροσκελή πορίσματα. Αυτήν τη φορά μπορεί να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο πρώην υπουργός υπαινίσσεται ότι θα ανοίξει το στόμα του και θα πάρει πολλούς η μπάλα… Το θέμα αφορά σε διακίνηση μαύρου χρήματος που δεν περιορίζεται μόνο στη θητεία Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στα πεπραγμένα και άλλων ηγεσιών της επίμαχης περιόδου 1998-2009, τα οποία όμως δεν θα απασχολήσουν τη Βουλή στην παρούσα φάση. Όσο για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, φαίνεται ότι οδεύει οριστικά προς τις καλένδες, καθώς δεν τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ θέμα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Κρίνοντας από την εξέλιξη της υπόθεσης του Βατοπεδίου, μάλλον θεωρούν ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
νΣτο μεταξύ η Βουλή τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης
υπουργών. Το αγκάθι όμως, που είναι οι περιοριστικές προθεσμίες που βάζει το άρθρο 86 του Συντάγματος στην άσκηση ποινικής δίωξης υπουργών, παραμένει, με αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει παιχνίδι…
νΣε αναμέτρηση της νομοθετικής με τη δικαστική εξουσία κατέληξε η άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ι. Τέντε να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου συζητείται η πορεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στο έργο της. Έτσι, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος δέχτηκε και προσήλθε προ ημερών, ο κ. Καλαμίδας αρνήθηκε την «ακρόαση», με αποτέλεσμα να δεχτεί την κριτική των βουλευτών, του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μ. Παπαϊωάννου και του υπουργού Δικαιοσύνης. «Δεν έχουν κατανοήσει ότι, και κατά το Σύνταγμα, η πρώτη εξουσία στο καθεστώς της διακρίσεως των εξουσιών είναι η νομοθετική», είπε ο Χ. Καστανίδης σχολιάζοντας την απόφαση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Και για να μη μένουν αμφιβολίες, πρόσθεσε: «Ελπίζω στο μέλλον να κατανοήσουν, όπως και ο πρόεδρος του ΣτΕ, ότι είναι υποχρέωσή τους το να προσέρχονται στη Βουλή, όταν αυτό ζητείται από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».
«Εγώ αν ήμουν στη θέση αυτών των κυρίων, θα είχα παραιτηθεί ήδη», υπερθεμάτισε ο Γ. Καρατζαφέρης.
Την επιτροπή τίμησαν με την παρουσία τους τελικά μόνο πέντε αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Στο πλαίσιο της κόντρας για το ποιος έχει το πάνω χέρι, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης δεν μάσησε τα λόγια του. Δεν γίνεται, είπε, οι ανώτατοι δικαστικοί να απορρίπτουν την πρόταση της Βουλής και όταν διαγκωνίζονται για μια θέση προς τα πάνω να πηγαίνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης…


Σχολιάστε εδώ