άλλες τυπολογίες

• Πολύ καλή δουλειά έχει κάνει ο Χρήστος Μεμής στα «Νέα» από τη στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας και είναι εμφανέστατη η γενική αναμόρφωση των «Νέων». Νέα layout σ’ όλες τις σελίδες, που «αναπνέουν», αλλά και στροφή στο μέχρι πρότινος περιεχόμενο. Με έμφαση στις απόψεις, με πολλές υπογραφές. Εντυπωσιακή επίσης είναι η σαββατιάτικη έκδοση, που καλύπτει πολλούς χώρους και απαιτήσεις. Καλή συνέχεια… Η κρίση δίνει ευκαιρία… Σε κείνους που δεν ησυχάζουν ποτέ και συνεχώς ψάχνονται…
• Μαζί με το «Πρώτο Θέμα» από τις 15 Μαΐου το «L’Officiel Voyage», με εκτιμώμενο τιράζ 120.000 τευχών.
• Καταγγελία στο ΣΔΟΕ για την ύπαρξη «διπλού ταμείου» στην «Απογευματινή». Την αποκάλυψη έκανε η πρώην διευθύντρια της εφημερίδας Γιώτα Αντωνόπουλου, καταθέτοντας στο δικαστήριο, υπέρ των εργαζομένων, στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η Αντωνοπούλου υποστήριξε πως ο επιχειρηματίας θέλησε να απαλλαγεί από τα βάρη της εφημερίδας ανέξοδα, «κρατώντας όμως τον τίτλο της που είναι ενεχυροδανεισμένος στην Εθνική Τράπεζα». Ο οικονομολόγος Δημήτρης Αρβανίτης, καταθέτοντας από την πλευρά του εκδότη, είπε ότι η πορεία της εφημερίδας το 2010 ήταν πτωτική, τόσο στις κυκλοφορίες όσο και στη διαφήμιση (-40% σε σχέση με το 2009), και προσδιόρισε τη ζημία σε 200.000 ευρώ μηνιαίως και σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

• «Πρόβες» κοινής λειτουργίας στα εμπορικά τμήματα των καναλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Mega και Star και σε Alpha και ΑΝΤ1 κάνουν «ασκήσεις» για το πώς μπορούν να έχουν κοινή εμπορική πολιτική από τη νέα σεζόν.

***

• Ταξιδάκι… αναψυχής στην Κύπρο… Απολύσεις, περικοπές, μειώσεις, δεν υπάρχουν λεφτά… Αλλά να που υπάρχουν για την επίσκεψη, σε μέρες κρίσης, αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ για να μοιράσουν δώρα, όπως πληροφορηθήκαμε, σε μαθητές δύο σχολείων που την προστασία τους έχουν αναλάβει οι δύο δημοσιογραφικές ενώσεις, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να σταλούν τα δώρα και να αποφευχθούν τα έξοδα (αεροπορικά εισιτήρια μετά συζύγων…). Προφανώς όμως θα είπαν, μετά την τετραήμερη απεργία καιρός να ξεκουραστούμε εν όψει των επόμενων που προγραμματίζουμε…

***

• Έρχεται μετά το Πάσχα και το protagon radio. Θα είναι το πρώτο ιντερνετικό εγχείρημα ραδιοφωνικού σταθμού, με προσωπικότητες ευρύτερα γνωστές. Ο Κώστας Γιαννακίδης και ο Οδυσσέας Ιωάννου θα έχουν την ευθύνη οργάνωσής του.
• Νέα επέκταση για τον Όμιλο DPG του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ενέταξε και επίσημα το σάιτ www.theplayer.gr και απέκτησε το www.sportaction.gr, έχοντας ήδη τα αθλητικά www.onsports.gr και www. bettv.gr, ενώ λάνσαρε και το σάιτ για μοντέρνο design www. coolspotting.gr.
• Online σε ενιαία μορφή το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το Πείραμα της Αργεντινής» στην ιστοσελίδα του Εξάντα (www.exandasdocumentaries.com) για ελεύθερη θέαση μέσω του διαδικτύου. Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε σε επανάληψη από τη ΝΕΤ και την ERT World και είχε μεγάλη απήχηση.
• Θερμά υποδέχθηκε η αγορά την πρόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δώσει για την επικοινωνιακή του καμπάνια το ποσόν των 8 εκατ. ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός για το δημιουργικό και τον λογαριασμό media προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρείες.

****

• Στην πρώτη θέση ο ΣΚΑΪ με 12,9% (12,3%) τον τελευταίο μήνα (7.3. – 3.4.2011), σύμφωνα με τη μέτρηση της Focus για τα ραδιόφωνα. Δεύτερος ο Ρυθμός με 8,2% (8%), τρίτος ο NovaΣπορ FM με 7,8% (7,8%), τέταρτος ο Derti με 7,5%, (6,4%) και πέμπτος ο DJ με 7,3% (7,3%). Άνοδος για τον Δίεση στο 7,1% (6%) και για τον Μελωδία στο 6,9% (5,7%). Με 6,8% ο Kiss FM (6,8%), όπως και ο RED (6,2%), ο Λάμψη με 6,7% (6,6%) και ο Real με 5,8% (6,7%). Στην αναμέτρηση των ενημερωτικών σταθμών η ΕΡΑ ΣΠΟΡ έχει 5,6% (5,9%), ο Flash 3,4% (3,2%), ο Sentra 3,3% (2,9%), ο ΑΝΤ1 3,1 (3,1%), ο Βήμα FM 1,5% (1,7%), το Ράδιο Εννέα 2,8% (2,3%) και η ΝΕΤ 1,1% (1,6%).
• Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Love Broadcasting κατά 63.336 ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που ελέγχει το Love Radio ανέρχεται πλέον σε 1.025.316 ευρώ.

***

• Ήταν λάθος μεγάλο της ΠΟΣΠΕΡΤ να επιβάλει σ’ όλες τις μέρες και τις ώρες της τετραήμερης απεργίας να εμφανίζεται στις οθόνες ανακοίνωση με τους λόγους της απεργίας… Εξόργισε πάρα πολύ κόσμο…
• Στην υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού με τον Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Περιορισμένης Ευθύνης Ισοκράτης προχώρησε η ΕΡΤ.
• Δοκιμαστικές εκπομπές σε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας έκανε την περασμένη εβδομάδα η ΕΡΤ. Ο στόχος να μεταδοθεί σε HDTV ο τελικός αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει για τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που έχουν τα ιδιωτικά κανάλια.
• Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στην ΕΡΤ3 η διαδικασία τοποθέτησης νέων διευθυντών και προϊσταμένων στις κενές θέσεις του τρίτου κρατικού καναλιού και τα αίματα άναψαν. Αντικείμενο αντιδράσεων αποτελεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από στελέχη της πρώην διοίκησης της ΕΡΤ3 να αναλάβουν και πάλι διευθυντική θέση.
• Οι Αλέξανδρος Ζούκας, Σαμουήλ Ισαάκ, Γιώργος Μαρκάκης, Θόδωρος Λούστας και Βασίλης Σταματίου είναι οι 5 ραδιοφωνικοί παραγωγοί που προσλαμβάνονται για έναν χρόνο στην ΕΡΑ, με βάση τον σχετικό διαγωνισμό.

***

• Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η εκπομπή της ΝΕΤ «Το κουτί της Πανδώρας», του Κώστα Βαξεβάνη, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «κατασκευασμένο ψευδολόγημα». Η ΝΔ αντέδρασε στη… δεύτερη προβολή της εκπομπής, στην επανάληψή της, για το κομμάτι που αφορά τον ρόλο του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή στη φυγάδευση του διοικητή των SS επί γερμανικής κατοχής Μαξ Μέρτεν. Στο «Κουτί της Πανδώρας» παρουσιάστηκαν μαρτυρίες και δημοσιεύματα της εποχής σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν προσωπικές πιέσεις του τότε πρωθυπουργού για την απαλλαγή του Μέρτεν, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση αλλά δεν μπήκε φυλακή γιατί έφυγε για τη Γερμανία με ειδικό νόμο.

***

• Με προκαταβολές έναντι του μισθού τους επιχειρούν να λύσουν στην ΕΡΤ την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των νέων συμβασιούχων στις οικονομικές καταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης. Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες είναι αργές, η διοίκηση της ΕΡΤ έδωσε το πράσινο φως να πληρωθούν οι συμβασιούχοι με έναντι ποσά. Παράλληλα συνεχίζεται καθημερινά η ένταξη των συμβασιούχων στις ομάδες παραγωγής των εκπομπών που ετοιμάζονται να βγουν στον αέρα.

***

• Με μέση κυκλοφορία 18.957 φύλλων στο πρώτο τρίμηνο του 2011 έκλεισε η εφημερίδα «Αποκαλύψεις». Ο Σ. Κοτρώτσος υποστήριξε πως «πλήρωσε» το γεγονός ότι δεν είχε «κολλητούς», καλώντας τους αναγνώστες του να «αντισταθούν». Οι εργαζόμενοι απάντησαν πως όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά και ότι ο εκδότης, μιλώντας για λογαριασμό τους, ανέβαλε συζήτηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

***

• Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο ΑΝΤ2 στη θέση του Μακεδονία TV. Το πρόγραμμά του θα αποτελείται από σειρές, ταινίες που θα προέρχονται από τη συμφωνία του Ομίλου ΑΝΤ1 με το στούντιο της FOX και αθλητικές μεταδόσεις, με στόχευση το ανδρικό κοινό. Η δημιουργία του θα εξαρτηθεί και από το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις συνεργασίες και τις συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ. Το εγχείρημα δεν είναι καινούργιο, καθώς το «Π» από τα Χριστούγεννα του 2009 αποκάλυπτε το σχέδιο «ΑΝΤ2» για την «επανατοποθέτηση του ΑΝΤ1 στην τηλεοπτική αγορά με την αλλαγή του χαρακτήρα του Μακεδονία TV». Η είδηση διαψεύστηκε τότε χλιαρά, αλλά τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί το σχέδιο.
• Για προσβολή των θεσμών καλείται από το ΕΣΡ ο ΑΝΤ1, για την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα», επειδή σατίρισαν βουλευτή της ΝΔ!
• Για την απόφαση να βάλει λουκέτο ο τηλεοπτικός σταθμός 902 TV ενημερώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ, όπως και οι οργανώσεις της ΚΝΕ. Ο Περισσός ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα: Για να κλείσει η τηλεόραση του 902, θα πρέπει να επιστραφούν κάποια χρήματα που δόθηκαν από προγράμματα επιδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση πάντως θα ήταν η λειτουργία για 3-4 ώρες το βράδυ με καθαρά πολιτικό πρόγραμμα.
• Προς τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού κινείται ο «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτησία της εφημερίδας έχει εντοπίσει διαθέσιμη συχνότητα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να θέσει το ζήτημα στο ΕΣΡ. Ραδιοφωνική συχνότητα φαίνεται να αναζητεί και η πλευρά Κοπελούζου, η οποία επεκτείνεται αργά και διακριτικά στα ΜΜΕ.
• Νέο γενικό διευθυντή αναζητεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 23 Απριλίου στο Κέντρο.
• Το ποσόν των 259.350 ευρώ έλαβε το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο από το υπουργείο Οικονομικών ως επιχορήγηση για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
• Σε φυλάκιση 73 μηνών και χρηματική ποινή 27.300 ευρώ καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή από το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο εκδότης της εφημερίδας «Sportime» Κ. Κυριακόπουλος για μη καταβολή δεδουλευμένων στους δημοσιογράφους.

***

• Εγκρίθηκε η επιπλέον επιδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών και κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, δίνεται στο Πρακτορείο επιδότηση 1,88 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί Μαρτίου – Απριλίου, καθώς και να δοθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.
• Νέο λογότυπο θέλει να παρουσιάσει το ΑΠΕ – ΜΠΕ και για τον λόγο αυτό δημοσίευσε «πρόσκληση ενδιαφέροντος» που απευθύνεται σε σπουδαστές των Καλών Τεχνών και σε γραφιστικές σχολές. Θέτοντας τους στόχους για το νέο λογότυπο, ως αμοιβή για τον «νικητή» που θα επιλεχθεί προσφέρει τρία βραβεία με τη χορήγηση κομπιούτερ, e-Book και iPad, καθώς και τρίμηνη μαθητεία σε ομάδα σπουδαστών της σχολής που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο.

***

• Στις 6 Μαΐου προγραμματίζεται η ετήσια Γενική Συνέλευση των Τεχνικών Εκδόσεων. Αν δεν υπάρξει απαρτία, ως καταληκτική ημερομηνία τέλεσης συνέλευσης ορίστηκε η 6η Ιουνίου.

***


Σχολιάστε εδώ