XΡΗΜΑτιστήριο

> Από σήμερα μελετώνται οι συνθέσεις των αυριανών εξεταστικών επιτροπών! Με αφορμή τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΟΔΔΗΧ, που δίνει τη δυνατότητα στον επικεφαλής του κ. Χριστοδούλου να «οργιάζει» με τα σύνθετα εργαλεία χρηματοοικονομικής μόχλευσης (βλέπε swap, δομημένα κ.λπ.), θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. Παπακωνσταντίνου ποιος θα ελέγχει τις συμφωνίες που θα κλείνονται, τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται και τις προμήθειες που θα λαμβάνονται;

> Θα μας πει κάποιος από την κυβέρνηση, την «τρόικα» ή την «παρέα των προθύμων», αν υπάρχει έστω και μία μελέτη που να αποδεικνύει ότι η πώληση μιας εισηγμένης εταιρείας του Δημοσίου σε περίοδο χρηματιστηριακής καχεξίας είναι περισσότερο επωφελής από τη μεσοπρόθεσμη εκμετάλλευσή της; Αν όχι… τότε αυτοί που αποφασίζουν και διατάσσουν είναι επικίνδυνοι. Αν ναι… τότε εν γνώσει τους κάνουν ό,τι κάνουν.

>Εδώ υπάρχει καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων! Είναι δυνατόν να βάζεις τους εκδότες των CDS της χρεοκοπίας σου (Goldman Sachs, Morgan Stanley, κ.λπ.) και τους κατόχους των ομολόγων σου (JP Morgan, Bank of America, Merrill Lynch κ.λπ.) να αναδιαρθρώσουν το χρέος σου; Ενδεχόμενη στάση πληρωμών μας, θα τους ανάγκαζε να πληρώσουν αδρά τους κατόχους των συμβολαίων ασφάλισης, ενώ πιθανό κούρεμα των τίτλων μας θα τους υποχρέωνε να αποδεχθούν μείωση των χρημάτων που τους χρωστάμε, άρα…

>Από τα κέρδη στις ζημιές! Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που, είτε λόγω των υψηλών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, είτε λόγω της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών τους, είτε λόγω της επιβολής έκτακτης εισφοράς, είτε λόγω των διαφορών του φορολογικού ελέγχου, είτε λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, είτε και λόγω της αλλαγής του λογιστικού χειρισμού των εσόδων, είδαν τους ισολογισμούς τους να «κοκκινίζουν». Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Rilken, Quest Συμμετοχών, Σωληνουργεία Κορίνθου, Εβροφάρμα, Lavipharm και Olympic Catering.

>Γράφουμε και ξαναγράφουμε, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να κάνει πλάτες! Ο λόγος για την εταιρεία του κ. Βωβού, που σύμφωνα με τους ορκωτούς της το κυκλοφορούν ενεργητικό της είναι 227,6 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το βραχυπρόθεσμο παθητικό.

>Ανάλογα εγχειρήματα σε αντίστοιχες ημικρατικές εταιρείες είχαν αποτύχει παταγωδώς κατά το παρελθόν, προκαλώντας σημαντικές ζημίες και καθιστώντας τις διοικήσεις τους υπόλογες! Άντε και να δεχθούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό που να γνωρίζει τις ενεργειακές αγορές, τους λοιπούς όμως τεχνοκράτες οι οποίοι θα είναι γνώστες των παραγώγων και των μεθόδων του hedging, τι τους θέλει;

>Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Η γιγάντωση του ομίλου Ελλάκτωρ, με τα δημόσια έργα που έλαβε αφειδώς πρωτίστως με την «πράσινη» και δευτερεύοντος με τη «γαλάζια» διακυβέρνηση, τον έχουν καταστήσει οικονομικά πανίσχυρο και βασικό διεκδικητή των φιλέτων από τις παραχωρήσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

>Εκτός κι αν ήταν απαίτηση των πιστωτριών τραπεζών! Με τα προβλήματα να «τρέχουν» και την ανασυγκρότηση να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, εντύπωση προκαλεί η αντικατάσταση του εσωτερικού ελεγκτή της Altec Συμμετοχών.

>Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες επαναλαμβανόμενες αστοχίες των εκτιμήσεών του, σαν να μη μας τα λέει καλά ο διεθνής οίκος Fitch! Εκτός από τη λογική του «άσπρου – μαύρου», δηλαδή χαμηλή αξιολόγηση, δυσαρέσκεια από τους εκδότες ομολόγων, υψηλή δυσφορία από τους επενδυτές, υπάρχει και η ενδιάμεση, ήτοι βασισμένη σε μοντέλα, κριτήρια και προϋποθέσεις που δεν σηκώνουν καμία αμφισβήτηση.

> Υπάρχει «λίστα» με τα προσόντα των υποψηφίων και «τιμοκατάλογος» με τις κοινά αποδεκτές αμοιβές τους; Με ποιες διαδικασίες η Τράπεζα της Ελλάδος επιλέγει τους επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης, οι οποίοι κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί οριστικά η άδεια μιας ασφαλιστικής εταιρείας;

>Μία ακόμη «ήττα» για τη διοίκηση των ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways! Από τη στιγμή που τελεσφόρησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΕΕΝ και πληρωμάτων ακτοπλοΐας, σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν νομίζουμε ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν πολλά «περιθώρια ελιγμών».

>Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, γιατί φοβάται να μη βγουν και τα δικά του άπλυτα στη φόρα! Σε ποιες δύο από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες, εκκρεμούν αγωγές πελατών, αφενός για υπεξαίρεση χρημάτων από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς και αφετέρου για πλαστογραφία μετά σύναψης δανείων εν αγνοία τους; Αν και οι υπηρεσίες τους έχουν ανακαλύψει τα στοιχεία, εντούτοις κωλυσιεργούν την παραπομπή των υπευθύνων στα πειθαρχικά τους, προφανώς για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους.

>Ναι… αφού σας ελέγξαμε ανακαλύπτοντας τις παρατυπίες, σας δίνουμε μεν το πράσινο φως να προχωρήσετε, αλλά να μην έχουμε και την… ευθύνη σας! Σε πόσες από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης διατυπώνεται στην έκθεση ελέγχου του ελεγκτή τους η φράση «με κάθε επιφύλαξη»;

>Εφαρμογή της αποτυχημένης μεθόδου της εσωτερικής υποτίμησης και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ; Με τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, δηλαδή με περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων, επιχειρεί η κατ’ ευφημισμόν σοσιαλιστική κυβέρνηση να ενισχύσει την αξία τους προκειμένου να τις παραδώσει «καθαρές» στους ιδιώτες.

>Τα λάθη πληρώνονται! Η επιλογή των εγχώριων τραπεζών να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor και όχι με της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κόστισε ακριβά τόσο στις ίδιες, που είδαν τις επισφάλειές τους να αυξάνονται, όσο και στους δανειολήπτες, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν στις μηνιαίες δόσεις τους.

>Στοχοποιημένες οι οχλήσεις… προτού προλάβουν να εισπράξουν άλλοι! Λίγο πριν από τις καταληκτικές ημερομηνίες των μισθοδοσιών «χτυπούν» οι εταιρείες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων να συγκεντρώσουν τις οφειλές των πελατών τους.

>Αυτούς πώς τους πείθεις; Μπορεί οι εξελίξεις στις ονομαστικές αμοιβές να έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση των τιμών, ωστόσο η πλειονότητα των αλλοδαπών κυρίως επιχειρήσεων αρνείται πεισματικά να προσαρμόσει την τιμολογιακή τους πολιτική στα νέα δεδομένα.

>Ναι μεν αλλά! Η βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μιας τράπεζας μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της μείωσης του ενεργητικού της, δηλαδή του περιορισμού είτε των δανείων είτε των υπό διαχείριση assets είτε του μακροπρόθεσμου δανεισμού.

>Θέλουν το αντίθετο απ’ ό,τι η Ελλάδα! Οι ισχυρές χώρες τάσσονται κατά του πληθωρισμού, που μειώνει την αξία των χρημάτων, και υπέρ της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τα οποία αυξάνουν τους τοκογλυφικούς τόκους των κεφαλαίων.

>Για να καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται! Η τιμή της χρυσής λίρας δεν εξαρτάται άμεσα από την αντίστοιχη του κίτρινου μετάλλου, καθώς διέπεται από τους δικούς της νόμους προσφοράς και ζήτησης. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο η αξία του δεύτερου να ανεβαίνει, αλλά της πρώτης να παραμένει σταθερή.

>Υπάρχει και η άλλη πλευρά! Σε ποιους επαγγελματικούς «πολυχώρους» εξακολουθεί να σημειώνεται αύξηση της ζήτησης; Μα, στα εμπορικά κέντρα, όπου παρά την οικονομική κρίση, οι πωλήσεις τους όχι μόνο παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα.

>Είδαμε το τυρί, είδαμε και τη φάκα! Μπορεί να συμφωνούμε με την οικονομική εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών, διαφωνούμε όμως με τους όρους του «παιχνιδιού», καθώς όλως τυχαίως αφήνουν έξω τους μικρούς παραγωγούς, έτσι ώστε να τα «μαγειρεύουν» όπως θέλουν οι μεγάλοι.

>Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει! Τι κι αν βρισκόμαστε στη δίνη του κυκλώνα της ύφεσης, τι κι αν οι πωλήσεις των εταιρειών συρρικνώνονται και τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες, εντούτοις οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων εξακολουθούν να καταβάλλουν παχυλές αμοιβές προς τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων.

>Στερνή μου γνώση! Η παρατεταμένη ύφεση έχει αυξήσει τον δανεισμό μέσω πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται και η αρχική λογική της λειτουργίας του πλαστικού χρήματος, ως μέσου πληρωμών και όχι άντλησης χρημάτων.

>Μικρό το δέλεαρ για τόσο μεγάλες αμοιβές! Πόσες από τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να ισοσταθμίσουν τις επικείμενες αυξήσεις στα κόστη τους, με την προσφορά κάποιου δωρεάν πακέτου καλύψεων, όπως είναι η ασφάλιση αποσκευών και απώλειας;

>Δρόμοι παράλληλοι, βίοι αντίθετοι! Μπορεί η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων να είναι χαράς ευαγγέλια για τις αγορές, ωστόσο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις κοινωνίες και τους λαούς.

>Να τι απέμεινε στα ασφαλιστικά ταμεία! Έναν σχεδόν χρόνο μετά το Μνημόνιο και περίπου έξι μήνες ύστερα από την κατάργηση της 13ης – 14ης σύνταξης στο Δημόσιο, και τα οικονομικά τους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

>Και είμαστε μόνο στην αρχή! Το «τσουνάμι» των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που έχει πλήξει την εγχώρια αγορά φαίνεται να συμπαρασύρει και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πελατεία τους φτάνουν στο σημείο να κάνουν ευκολίες πληρωμής.

>Ενός κακού μύρια έπονται! Δεν είναι μόνο τα πρατήρια καυσίμων που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτα, λόγω της μειωμένης ζήτησης, είναι και οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες πετρελαιοειδών που, κάτω από σκληρό έως αθέμιτο ανταγωνισμό, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα μερίδια αγοράς τους.

δ Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας! Μετά το «μουλωχτό» ξεπούλημα των παραμεθόριων βιομηχανιών, βλέπε ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Δωδώνη, κ.λπ., ακολουθεί ο αφελληνισμός ολόκληρων περιοχών με την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων που αφορούν τις εμπορικές μισθώσεις σε Φλώρινα, Θεσπρωτία, Καστοριά κ.α.

δΌταν οι εθνοπατέρες δεν ψηφίζουν κατά συνείδηση αλλά με κομματική πειθαρχία, τα αποτελέσματα είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα! Μεταξύ των νόμων που πρέπει να αλλάξουν επειδή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και περιορίζουν τη διαφάνεια, είναι και αυτός των αποκρατικοποιήσεων, που παρέχει το δικαίωμα της αυθαίρετης επιλογής χωρίς να είναι απαραίτητος ο διαγωνισμός και οι ανοιχτές διαδικασίες.

δΘέλεις να κερδίσεις χρόνο και να μη γίνει τίποτε; Φτιάξε μια επιτροπή, στελέχωσέ τη με πανεπιστημιακούς που εκπροσωπούν αντικρουόμενα συμφέροντα, πλήρωσε αδρά σε αμοιβές διοικητικών συμβουλίων και άμα βρεις άκρη, σφύρα μου κλέφτικα. Με αυτά και μ’ αυτά συγκροτήθηκε η Ειδική Νομοπαρασκευαστική για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων, που «υποτίθεται» ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

δΈχουν το μαχαίρι, έχουν και το πεπόνι! Τα πιστωτικά ιδρύματα από τη μια δεν προωθούν τις ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και από την άλλη αναγκάζουν τους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους να δεχθούν τους δικούς τους όρους.


Σχολιάστε εδώ