Το ψέμα… ανάποδα!

Ντροπής πράγματα! Κακόγουστα πρωταπριλιάτικα ψέματα, χωρίς φινέτσα και γούστο! Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Ό,τι του κατέβαινε το έλεγε και το έγραφε. Υπερβολές πάνω και πέρα από κάθε λογική.
Φέτος όμως είδατε αλλαγή; Στο πλαίσιο της σοβαρότητας του Μνημονίου, ουδείς τόλμησε να πει κάποιο ψέμα. Ούτε την Πρωταπριλιά! Έτσι, για το καλό του μήνα, βρε αδελφέ. Τι στο καλό, θα ξεχάσουμε και τα έθιμα; Είπαμε, να λέμε αλήθειες, αλλά μην το παρακάνουμε.
– Χάθηκε ο κόσμος, δηλαδή, αν κάνουμε και κανένα αστειάκι; μου είπε ο φίλος μου ο Πάτροκλος, που ταυτόχρονα είναι και φίλος των παραδόσεων. Έξαλλος για τη σχεδόν βίαιη διακοπή του πρωταπριλιάτικου εθίμου, δεν μπορούσε να χωνέψει το γεγονός ότι φέτος κανένας δεν τόλμησε να πει ένα ψέμα.
– Καλά οι εφημερίδες και τα κανάλια, συνέχισε. Αμ, οι πολιτικοί! Ένας δεν είχε το θάρρος να κάνει ένα αστειάκι;
– Η οικονομική κρίση, βλέπεις! Θέλησα να δικαιολογήσω κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
– Έλα τώρα, μου είπε, όλα στην κρίση τα ρίχνουμε.
– Ψέματα είναι;
– Υπάρχει βέβαια μια βάση, αλλά… εθιμικώ δικαίω δικαιούμεθα τουλάχιστον την Πρωταπριλιά να λέμε και κανένα ψεματάκι.
– Ψεματάκι σε εποχή Μνημονίου; Ούτε γι’ αστείο! Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός δεν αφήνει κανένα περιθώριο περί του αντιθέτου.
– Επιμένω ότι θα μπορούσε να κάνει μια εξαίρεση την Πρωταπριλιά. Τι θα γινόταν, δηλαδή, αν έλεγε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα-σοκ; Σιγά το σοκ που θα προκαλούσε!
– Τώρα που το λες, Πάτροκλε, καλά μου ακούγεται. Τι άλλο χαριτωμένο θα μπορούσε να πει;
– Ου! Ένα σωρό! Ότι δεν πάμε για μαγιάτικο ανασχηματισμό. Ότι τη Λαμπρή η εικόνα της κυβέρνησης θα είναι ακόμα πιο λαμπρή. Ότι το Πάσχα ο λαός θα έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.
– Λέγονται τέτοια πράγματα; Ένας σοβαρός πολιτικός που σέβεται τον λαό του πώς να τα πει, έστω και ως πρωταπριλιάτικο αστείο;
– Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τα πει ο υπουργός Οικονομικών και ας τα διαψεύσει την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
– Έχεις καμιά ιδέα τι θα μπορούσε να πει;
– Ιδέες να λες! Άκου μερικά ευφυέστατα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Ότι θα έχουμε νέες μισθολογικές περικοπές. Ότι θα γίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ. Ότι θα γίνουν περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Ότι θα προχωρήσουμε σε πάγωμα προσλήψεων…
– Ε, όχι κι έτσι! Αυτά δεν πρόκειται κανείς να τα πιστέψει. Ούτε η «τρόικα».
– Εντάξει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι θα μπορούσε να πει ως πρωταπριλιάτικο ψέμα;
– Ότι… όταν γίνει κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν υποστεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι.
– Μπορεί να πει τέτοιο πράγμα;
– Γιατί όχι; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, την Πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς θα βγει ο δικός του κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα το διαψεύσει! Σ’ ένα ψεματάκι θα κολλήσουμε τώρα;
Αυτά μου είπε ο Πάτροκλος κι εγώ αναρωτήθηκα: «Γιατί όλα αυτά;». Ένας σύγχρονος ποιητής τα είπε όλα σε έναν του στίχο: «Κρεμάστε τους ανάποδα να δουν το ψέμα αλήθεια».
Και δεν ήταν Πρωταπριλιά!


Σχολιάστε εδώ