Τι προτείνει η ΟΝΝΕΔ για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Πεππές Δημήτριος, ο Μπάτσιος Ιωάννης (πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας), ο Τόλης Παπαποστόλου (υπεύθυνος ΜΑΚΙ και μέλος του ΕΓ της ΟΝΝΕΔ) και ο Κώστας Στεργίου (πρόεδρος ΤΟΣΥΝ Φλώρινας), ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Φλώρινας Δημήτρης Σουμπάσης. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στην ομιλία του κατήγγειλε ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται με λογιστικά κριτήρια (και όχι παιδαγωγικά όπως λέει η κυβέρνηση), ενώ εστίασε κυρίως στο θέμα της χρηματοδότησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις παρατηρούμενες δραστικές περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών. Από πλευράς ΟΝΝΕΔ και ΜΑΚΙ αναπτύχθηκαν οι ενδιαφέρουσες προτάσεις τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διενέργεια αμέσως ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους φορείς (μαθητές, γονείς, καθηγητές, τοπική αυτοδιοίκηση), με σκοπό την εξεύρεση πρακτικής λύσης στα οικονομικά προβλήματα, τη διερεύνηση της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων σε σχέση με το μαθητικό δυναμικό και την αύξηση του πληθυσμού, την εφαρμογή ανώτατου αριθμού 20 μαθητών ανά τμήμα για όλες τις σχολικές μονάδες, την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και μηχανισμών στον τομέα της σχολικής μεταφοράς (ώστε να πάψει επιτέλους η σπατάλη δημόσιου χρήματος, που παρατηρείται), την αλλαγή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού του κόστους μεταφοράς μαθητών (σήμερα το κόστος ανά χλμ. είναι από 1 έως 5,5 ευρώ), την εφαρμογή συστήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης λεωφορείων με ευνοϊκούς όρους μέσω κρατικών εγγυήσεων (για τη μείωση του κόστους μεταφοράς), την ενίσχυση των παραμεθόριων και απομακρυσμένων σχολικών μονάδων που αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι περισσότεροι, την ενίσχυση και αναδιαμόρφωση των επαγγελματικών λυκείων με σύγχρονες και εφαρμόσιμες ειδικότητες, την απόδοση κινήτρων σε δασκάλους και καθηγητές για την παραμονή τους σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, την εφαρμογή του μέτρου του «επιστρεφόμενου βιβλίου» με σκοπό τη γρήγορη εξοικονόμηση πόρων και τέλος την εφαρμογή ανακύκλωσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός των σχολικών μονάδων, στοχεύοντας στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη διασφάλιση εσόδων για τις σχολικές μονάδες.

*

Θέματα περιφέρειας
Οι περιφερειακές οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ αποκτούν όλο και περισσότερο εξωστρεφή δράση και ασχολούνται με τοπικά θέματα που απασχολούν τους νέους στις περιοχές τους. Ένα από τα τελευταία παραδείγματα είναι η ΟΝΝΕΔ Κατερίνης, η οποία «κυνηγά» το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των εξέταστρων του νοσοκομείου Κατερίνης. Η γαλάζια νεολαία της περιοχής καταγγέλλει ότι ο διοικητής του νοσοκομείου, υπερβαίνοντας ακόμη και την κυβερνητική πολιτική, έχει επιβάλει υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές κάποιων εξετάσεων ασθενών, ενώ επιβαρύνει, χωρίς λόγο, ειδικά κάποιες κατηγορίες πολιτών. Λίγο πιο βόρεια, η νομαρχιακή ΟΝΝΕΔ Δράμας «έχει ζωστεί τα άρματα» για τις αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα κέντρα νεοσυλλέκτων. Ειδικότερα διαμαρτύρονται για την κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Παρανεστίου. Προβάλλουν, φυσικά, κυρίως τους οικονομικούς λόγους και επιτίθενται στην περιφερειακή και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό, βέβαια, που δεν λένε, είναι ότι πολλοί νέοι της περιοχής θα αναγκαστούν να κάνουν μακριά από το σπίτι τους τη βασική τους εκπαίδευση, όταν έρθει η ώρα να καταταγούν, όπως συμβαίνει και με τους περισσότερους νέους της χώρας…

*

Έρευνα για την πολιτική κρίση
Μία αξιοσημείωτη, εσωτερική, πρωτοβουλία ανέλαβαν ο γραμματέας της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Αξιώτης και ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκος Σωτηρόπουλος. Δημιούργησαν και διακινούν, φυσικά και ηλεκτρονικά, ένα ερωτηματολόγιο δώδεκα σημείων σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το «πολιτικό χρήμα». Παρότι πρόκειται για εσωτερική έρευνα προς τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ (μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής και πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών), το ερωτηματολόγιο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο πριν από τη δημόσια παρουσίαση και συζήτηση. Στην ΟΝΝΕΔ πιστεύουν ότι η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά πρωτίστως κοινωνική και πολιτική. Για να διαφυλάξουμε την τιμή και τη λειτουργικότητα της Δημοκρατίας μας, πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η ΟΝΝΕΔ συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για τις αλλαγές αυτές και στόχος τους είναι να αναδείξουν τις απόψεις των νέων για μια σειρά βασικών θεμάτων που σχετίζονται με αυτήν τη μεταρρύθμιση. Τα θέματα που ερευνώνται είναι ο εκλογικός νόμος (αναλογικός ή πλειοψηφικός, λίστα ή σταυρός, εύρος εκλογικών περιφερειών, δυνατότητα πρόωρων εκλογών, αριθμός βουλευτών), το ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, ο τρόπος ανάδειξης υποψηφίων βουλευτών, η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα, οι ιδιωτικές εισφορές στα κομματικά ταμεία, ο έλεγχος πόθεν έσχες κομμάτων και παραγόντων, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη δημόσια τοποθέτηση της ΟΝΝΕΔ πάνω στα θέματα αυτά.

*

Γαλάζιο άνοιγμα
Με πολύ ενδιαφέροντες ομιλητές θα γίνει η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την ποινικοποίηση των γενοκτονιών και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όπως πρώτοι σας γράψαμε, η εκδήλωση θα γίνει στο Κιλκίς, μάλλον το επόμενο Σάββατο, και είναι το πρώτο πραγματικό άνοιγμα της ΟΝΝΕΔ στους Έλληνες με καταγωγή από τις χαμένες πατρίδες. Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζουν ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Σταύρος Λυγερός, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι άλλων κομμάτων και του Ποντιακού Ελληνισμού.

***

Κοροϊδεύουμε τους κουτόφραγκους;
Τα τελευταία χρόνια, όπως πολλές φορές σας έχουμε γράψει, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν την καθιέρωση πολιτικής σε εθνικό επίπεδο για τη νεολαία που θα συμπληρώνουν την ευρωπαϊκή πολιτική για τη νεολαία που έχει αποφασισθεί σε επίπεδο κορυφής. Λόγω της φύσης του τομέα νεολαίας, αλλά και των ευρωπαϊκών συνθηκών, ο στόχος της καθιέρωσης εθνικής πολιτικής για τη νεολαία δεν είναι δεσμευτικός. Ωστόσο όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι περισσότερες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης έχουν καθιερώσει είτε κάποιον ειδικό νόμο είτε τουλάχιστον μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική (γενικό κείμενο αρχών) για τη νεολαία. Ξέρετε ποια χώρα δεν έχει κάτι αντίστοιχο; Μα, φυσικά, η Ελλάδα! Και δεν φτάνει μόνο αυτό, προσπαθούμε να «δουλέψουμε» και τους κουτόφραγκους! Προφανώς εμείς ξέρουμε καλύτερα… Για παράδειγμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούν να φτιάξουν δείκτες (στατιστικούς, ερευνητικούς και άλλους) που θα απεικονίζουν δεδομένα που αφορούν τους νέους, με κατά το δυνατόν ομοιόμορφο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη. Γι’ αυτό έκαναν μια έρευνα για να δουν την υπάρχουσα κατάσταση. Σε αυτήν την έρευνα από την Ελλάδα απάντησε μόνο η ΓΓΝΓ διότι, λέει, μόνο αυτή είναι υπεύθυνη για την εθνική πολιτική για τη νεολαία. Δεν αναφέρει, βέβαια, η ΓΓΝΓ ότι ΔΕΝ υπάρχει εθνική πολιτική για τη νεολαία, ενώ σε άλλες χώρες συμμετείχαν εκτός από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, διάφορα πανεπιστήμια, τοπικές αρχές και Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας. Επίσης η ΓΓΝΓ αναφέρει ότι προωθεί μια διατομεακή προσέγγιση με όλα τα υπουργεία για θέματα νεολαίας, αλλά φυσικά δεν αναφέρει ότι κανένα υπουργείο δεν δίνει σημασία στη ΓΓΝΓ για κάθε πολιτική που εφαρμόζει! Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας αναφέρεται ότι η ΓΓΝΓ προωθεί την έρευνα για θέματα νεολαίας επιδοτώντας το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όταν η ευρωπαϊκή έρευνα-μελέτη ερωτούσε ποιες έρευνες γίνονται για σημερινά θέματα της νεολαίας! Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στην έρευνα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρονται ως παράδειγμα σε κάτι, έστω μικρό ή τυπικό, εκτός φυσικά από την Ελλάδα!

Συμμαχική νεολαία
Η Νεολαία της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα και υπόσχεται περισσότερα στο μέλλον. Την προηγούμενη εβδομάδα διοργάνωσε την πρώτη της προσυνεδριακή διαδικτυακή συζήτηση, με βάση τα κεντρικά γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας και συμμετοχές από διάφορα περιφερειακά γραφεία. Θέμα της συζήτησης ήταν η «νεομετανάστευση», η φυγή δηλαδή νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση επαγγελματικής διεξόδου. Από πολλούς συμμετέχοντες δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης ως μονόδρομου για την αναστροφή αυτής της τάσης. Από όσα είδαμε, στη συζήτηση συμμετείχαν περίπου 30 μέλη της νεολαίας της ΔΗΣΥ από τα κεντρικά γραφεία και άλλα τόσα από τα περιφερειακά, αλλά για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες ήταν αποκλειστικά νέοι. Μέσα στην εβδομάδα έκαναν και την πρώτη τους δημόσια εκδήλωση στην Αττική, και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τίτλο «Νέοι και τοπική αυτοδιοίκηση» και ομιλητές βουλευτές του κόμματος, στελέχη της νεολαίας και της αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα οργανωτικά δώσανε επίσης οι νεαροί σύμμαχοι στο προσυνέδριο της ΔΗΣΥ στη Θεσσαλονίκη, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με παράγοντες του κόμματος, η νεολαία ήταν ενάριθμη, ωστόσο εμείς δεν είδαμε και πάρα πολλούς… Πάντως στο περιθώριο του προσυνεδρίου στη Θεσσαλονίκη έγινε χαλαρό πάρτι γνωριμίας των νεολαίων της ΔΗΣΥ με την Ντόρα Μπακογιάννη σε γνωστό μαγαζί της Θεσσαλονίκης.

Αριστερά και δημοκρατικά
Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου εκλέχθηκαν τα κεντρικά όργανα και πρόεδρος ο Φώτης Κουβέλης, ενώ μπήκαν οι βάσεις του κόμματος για το μέλλον. Παρότι δεν έχει ιδρυθεί νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συνέδρων από τον χώρο της νεολαίας, η οποία ανέδειξε 21μελή συντονιστική επιτροπή. Από αυτούς οι πέντε εξελέγησαν και στην ΚΕ του κόμματος. Συγκεκριμένα στη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας μετέχουν οι Αγγελίδης Θανάσης, Αθηνάκης Δημήτρης, Όκλαντ Άστριντ Ζωή, Διαμαντόπουλος Χρόνης, Παλαμίδης Αλέξανδρος, Πετρίτη Κική, Σπανός Φάνης, Μητσάνης Θέμης, Ρόκος Βασίλης, Τριανταφύλλου Θοδωρής, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Πλέσσας Δημήτρης, Τσεκουρά Άννα, Ποζίδης Γαβρίλος, Τσούκαλης Κώστας, Φωκάς Πέτρος, Τσουμάνη Χαρά, Αποστολίδης Γιώργος, Φωτιάδης Γιώργος, Σκούρτης Κώστας και Ανδριόπουλος Χρήστος.

Δεύτερη υποψηφιότητα
Μετά τη Θεσσαλονίκη, την υποψηφιότητα της οποίας πρώτοι σας παρουσιάσαμε, και το Ηράκλειο της Κρήτης ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014. Σας θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που το Ηράκλειο διεκδικεί τον θεσμό, καθώς πέρυσι ήταν στην τελική τριάδα υποψηφιοτήτων (μαζί με τον Βύρωνα) για το 2013, αλλά τελικά επελέγη η Μπράγκα στην Πορτογαλία. Το Ηράκλειο ξεκινά από θέση ισχύος, καθώς η περυσινή του υποψηφιότητα είχε ήδη κριθεί πολύ καλή και τώρα πρέπει να την εμπλουτίσει για να κάνει την υπέρβαση και να κερδίσει. Ωστόσο με περισσότερο πάθος και βάθος βλέπουμε τα πράγματα να κινούνται στη συμπρωτεύουσα, στην οποία ετοιμάζουν και εκδηλώσεις για την υποστήριξη της υποψηφιότητας, όπου αναμένουν χιλιάδες (!) κόσμο, με τη στήριξη δημοτικών αρχών, νεανικών ΜΚΟ και καλλιτεχνών, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα των πολλών μεγάλων διοργανώσεων μέχρι τώρα (Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών αργότερα φέτος κ.λπ). Και στο Ηράκλειο όμως γίνεται καλή προσπάθεια. Το έχει πάρει πάνω του ο γνωστός πράσινος νεολαίος και αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Γιαλιτάκης, υποστηριζόμενος από το έτερο γνωστό στην περιοχή πράσινο στέλεχος Μάνο Παυλάκη, που είναι και πρόεδρος της ΜΚΟ Youthnet, η οποία συγγράφει και τις σχετικές προτάσεις προς τα ευρωπαϊκά όργανα.

***

Νιώστε την Ελλάδα
Η AIESEC Hellas με την αρωγή της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων διοργάνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον νεανικό forum που αποτέλεσε σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα, φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το όνομα του φόρουμ είναι «Feel Greece» (Νιώστε την Ελλάδα) και οι διοργανωτές φιλοδοξούν να το καθιερώσουν. Η θεματολογία του «Feel Greece» αφορά τα ζητήματα της καινοτομίας, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της συναισθηματικής νοημοσύνης στον επαγγελματικό τομέα.

***

Εστιάζουν
οι κόκκινοι
στην Αθήνα
Για περισσότερο από μία εβδομάδα, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στις σχολές της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσουν, να προβάλουν και να συζητήσουν το καυτό επίκαιρο θέμα της οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος. Ο πλήρης τίτλος των εκδηλώσεων είναι «Οι διεθνείς εξελίξεις, η οικονομική καπιταλιστική κρίση και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Η ανάγκη οργάνωσης του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Οι εκδηλώσεις, που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των σχολών της Αθήνας, γίνονται στο Πάντειο, στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στη ΝΟΠΕ, στη ΣΕΛΕΤΕ, στο ΤΕΙ Πειραιά, στη Φιλοσοφική, στο ΕΜΠ, στην ΑΣΟΕΕ, στη Γεωπονική, στο ΤΕΙ Αθήνας και στις σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από πλευράς ΚΝΕ τον καθοδηγητικό ρόλο έχουν ο γραμματέας Θοδωρής Χιώνης, τα μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Βαγγέλης Μαρούπας και Γιώργος Σιδέρης, ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Γιάννης Πατσής, γραμματέας αχτίδας ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟΑ. Από πλευράς ΚΚΕ ο βουλευτής και πρώην γραμματέας ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, το μέλος του ΠΓ και επίσης πρώην γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός, τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Κέλλυ Παπαϊωάννου, καθώς και τα στελέχη Ηλίας Πατίδης και Τασία Τσατσούλη.

***

Κινητικότητα στη ΝΕΟΣ
Την Κερατέα επισκέφθηκε κλιμάκιο της Νεολαίας του ΛΑΟΣ προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη της ΝΕΟΣ στον αγώνα των κατοίκων. Παρότι ολιγομελές το κλιμάκιο, θύμισαν σε όλους ότι με την οργάνωση Οικολογική Δράση (που αποτελείται από μέλη της ΝΕΟΣ και άλλους ανένταχτους) έχουν κινητοποιηθεί και δράσει εδώ και τρία χρόνια πολλές φορές τόσο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική όσο και ειδικότερα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Ωβριοκάστρου, στα όρια του οποίου κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ της Κερατέας. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες η ΝΕΟΣ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «γραφείο εύρεσης εργασίας» για να βοηθήσει νέους Έλληνες να βρουν δουλειά σε επιχειρήσεις (ρουσφέτι το λέγαμε παλιά αυτό…). Τέλος σημειώνουμε ότι ιδιαίτερο θέμα αποτελεί η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη ΝΕΟΣ, σε μετανάστες, στις δημοτικές αρχές και σε κατοίκους των περιοχών Νίκαιας και Κορυδαλλού. Το ζήτημα έφερε και στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, αλλά θα το καλύψουμε την επόμενη εβδομάδα, αναλόγως των εξελίξεων…

***

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση
Δεν παρουσιάζουμε συνήθως εκδηλώσεις των «μεγάλων» των κομμάτων και των φορέων, αλλά η συγκεκριμένη αφορά άμεσα τους «μικρούς». Το ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου διοργανώνει διάλεξη του Αχιλλέα Γραβάνη, καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Μέθοδοι αξιολόγησης των ελληνικών ΑΕΙ και πολιτικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», τη Δευτέρα 11 Απριλίου το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ μάθαμε ότι θα παραστούν και άλλα γνωστά στελέχη του Κινήματος, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος και άλλοι.

***

Καρφιά από τη νεολαία
Σε έκτακτη συνέλευση μελών και φίλων προχώρησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με κύριο θέμα τοπικά προβλήματα. Ωστόσο αιτία της συνέλευσης, όπως άλλωστε αναφέρεται και επίσημα, είναι η έλλειψη πολιτικής δράσης του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αττική. Γι’ αυτό οι νεολαίοι θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, έστω και χωρίς τους «μεγάλους», για τις πολιτικές εξελίξεις της περιοχής οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Όπως λένε οι πράσινοι νεολαίοι, η οικονομική δυσχέρεια, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η κοινωνική εξαθλίωση και ο κοινωνικός ρατσισμός που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν τους αφήνουν άλλα περιθώρια από τη δράση. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι πίσω από τις αγωνίες και τις λέξεις κρύβεται η κριτική για έναν κομματικό μηχανισμό «απόντα» από την κοινωνία…

***

Επίθεση αλλά και προτάσεις
Καταγγελίες αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνονται σε έντονη ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Καβάλας με θέμα την ανεργία και την ανάπτυξη στην περιοχή. Όπως αναφέρουν, η ανεργία μαστίζει τους νέους και μάλιστα η Καβάλα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά. Οι νέοι του ΠΑΣΟΚ τονίζουν τα ανθρώπινα δράματα που μαθαίνουν από συμπολίτες τους και συναντούν καθημερινά, και κυρίως νέους που μένουν χωρίς εργασία και νιώθουν να μην έχουν πια δικαίωμα στη ζωή. Μιλούν για απελπισία των νέων της περιοχής και σημειώνουν ότι είναι παράλογο η νεολαία να εξαρτάται και να στηρίζεται σε ευκαιριακές λύσεις τύπου σεμιναρίων, συμβάσεων έργων, που απλώς παρέχουν φρούδες ελπίδες για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές εργασιακό μέλλον. Τονίζουν ότι λύσεις όπως η επιδότηση εργασίας είναι σημαντικές για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να μεταθέτουν πιο πίσω τα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Οι νεολαίοι του Κινήματος στην Καβάλα απαιτούν περιφερειακή ανάπτυξη και ζητούν να εκτελεστούν αμέσως έργα, όπως η αποθήκευση αερίου, η επένδυση του Γυαλιού ή η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων που θα έδιναν στην περιοχή μια προοπτική, θα διεύρυναν τις θέσεις εργασίας και θα μείωναν την ανεργία. Επίσης, νιώθοντας τα προβλήματα των συμπολιτών τους συμπαρίστανται στους απολυμένους των εταιρειών ΚΟΘΑΛΗΣ, ΔΕΛΦΙΝΙ, των Κέντρων BODYLINE και της COSMOTE της Καβάλας. Τέλος σημειώνουν ότι επιζητούν να εγκριθούν αμέσως και να υλοποιηθούν οι επενδύσεις της αποθήκης φυσικού αερίου από τις ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ-Energean Oil & Gas, του Γυαλιού από την εταιρεία Kavala Float Glass (του ομίλου εταιρειών Γαρυφάλλου) και κάθε επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Φήμες
Γαλάζιοι παράγοντες αναφέρουν ότι κάποια κορμιά και κάποιοι οικονομολόγοι προσπαθούν να φτιάξουν ανεξάρτητη ομάδα στη ΔΑΠ. Και συμπληρώνουν ότι θέλουν να φέρουν δίπλα τους και άλλες «ανεξάρτητες ΔΑΠ» της Αθήνας. Να ψάξουμε τα κίνητρα στην απώλεια «καριέρας», κεκτημένων και ευκαιριών; Θα συνασπιστεί άραγε η «νέα» ομάδα με την «παλιά» ομάδα των προεδρικών που επίσης κινείται; Υπάρχει άραγε σύμπτωση κινήτρων και επιδιώξεων;
Αιχμές
Αιχμές διαφόρων γαλάζιων προς τη Λυκούργου είδαμε για το θέμα με τη διαγραφή στα Χανιά και την προκλητική αφίσα. Ρωτούσαν «γιατί δεν διαγράψατε και άλλους;». Και ανέφεραν ως παραδείγματα περυσινές αφίσες των ΔΑΠ σε Θεολογική, Παιδαγωγική και Πολυτεχνική ΑΠΘ, και Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στο στόχαστρο, όπως καταλαβαίνετε, είναι οι συγκεκριμένες οργανώσεις λόγω Κατσαφάδου και Παπαμιμίκου. Από τη Λυκούργου επιμένουν ότι γίνεται τομή και αλλάζουν νοοτροπία. Για ορισμένους που θέλουν να ξεχνάνε, σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω μεγαλοστελέχη δεν είχαν την ίδια άποψη για τις αφίσες…
Συνέπεια;
Με την υποστήριξη του γραμματέα ΔΑΠ ΤΕΙ και του προέδρου της Διοικούσας ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης προβάλλεται η… εκδρομή της ΔΑΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Μύκονο! Κατά τα άλλα, μας αρέσει που «αλλάζουν νοοτροπία» και «βάζουν stop σε πάρτι και εκδρομές»… Μάλλον επειδή θα έχουν περάσει τότε οι φοιτητικές, θεωρούν ότι δεν θα ασχολείται κανείς μαζί τους.
Απώλεια;
Κλάμα, θρήνος και οδυρμός (καθ’ υπερβολήν…) έπεσε σε πολλά πρώην μεγαλοστελέχη των δύο μεγάλων πολιτικών νεολαιών. Ο λόγος; Έκλεισε το bar Rock’n’Roll στο Κολωνάκι, ένα μαγαζί-θρύλος του lifestyle της περιοχής, από το οποίο έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι «μεγαλοπαράγοντες» των δύο νεολαιών τα τελευταία είκοσι χρόνια! Και άρχισαν διάφοροι να θυμούνται ιστορίες, κλίκες και συμφωνίες, μεταξύ άλλων, που έγιναν εκεί…
Επιμονή
Αναβλήθηκε η περιοδεία Σαμαρά και η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, όπως σας γράψαμε, λόγω της απεργίας των ΜΜΕ. Ωστόσο η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Πάτρας επιμένει και θα πραγματοποιήσει κανονικά το πρώτο της ανοιχτό συνέδριο με θέμα «Σύνδεση αγοράς εργασίας με το πανεπιστήμιο», στο οποίο θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, φορείς, επιχειρηματίες κ.λπ.
Σημειολογικό
Πολύ ενδιαφέρον και σημειολογικό… Βάλαμε προχθές στο google τη λέξη ΟΝΝΕΔ και η πρώτη προτεινόμενη επιλογή ήταν φυσικά η ΟΝΝΕΔ. Η δεύτερη όμως επιλογή λέξεων αναζήτησης μας εξέπληξε: ΟΝΝΕΔ WIND! Μα καλά, τόσοι πολλοί ψάχνουνε για το πρόγραμμα επιδότησης τηλεφώνων της
ΟΝΝEΔ;
Κινήσεις
Κάνει πολλές επαφές, μαθαίνουμε, ο γραμματέας της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Αξιώτης προκειμένου να καθιερωθεί σε επίπεδο συνδικαλιστικής παράταξης αλλά και επιμελητηρίου στο ΤΕΕ. Νέα γενιά στον συνδικαλισμό!
Δικαίωση;
Ακούσαμε ότι οι κατηγορίες κατά Παπαμιμίκου για τη θητεία του στο ΔΣ της ΕΥΑΘ κατέπεσαν πλήρως στα δικαστήρια. Αληθεύει; Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε πολλάκις χρησιμοποιηθεί εσωκομματικά…
Επιβεβαίωση
Όπως σας γράψαμε εγκαίρως, στο συνέδριο του ECOSY, των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εκλέχθηκε αντιπρόεδρος η Ελίζα Πολίτη και στο Εκτελεστικό Γραφείο η Κρυσταλλία Αρμενάκη. Καλή θητεία!
Παράπλευρες απώλειες
Φαίνεται ότι ορισμένοι bloggers πράγματι ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και θίχθηκαν από τις επιθέσεις του άλλου blog fimotro, όπως σας γράφαμε. Φαίνεται επίσης ότι ζήτησαν τη στήριξη του επίσημου μηχανισμού της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Μάλλον δεν την έλαβαν και γι’ αυτό ξεκίνησαν οι ερωτήσεις για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ…
Ερωτήσεις
Οι ανωτέρω bloggers αναρωτιούνται για θέματα που εμείς σας έχουμε γράψει εδώ και μήνες και σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις: για τη λήξη της θητείας των οργάνων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, για τις καταστατικές προθεσμίες και άλλα συναφή. Αλλά περνούν και σε ένα ακόμη βήμα: Αναρωτιούνται τι προσφέρει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ! Ωχ, προβλέπουμε αίματα…
Απορία
Τις φετινές θέσεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ για το φοιτητικό κίνημα σας τις έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά, πολλές φορές. Τις τελευταίες ημέρες κατηγορούν το διαπαραταξιακό όργανο που θα αποφασίσει την ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών ως «περιφερόμενο θίασο». Δεν καταλαβαίνουμε τι άλλαξε από τις άλλες χρονιές και μόνο φέτος χαρακτηρίζονται έτσι…
Στήριξη
Η καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά, την οποία σας παρουσιάσαμε προ εβδομάδων, συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, χωρίς, φυσικά, ιδιαίτερη κάλυψη από άλλα ΜΜΕ. Άξιο αναφοράς είναι ότι την καμπάνια της ΚΝΕ, η οποία γίνεται σε γειτονιές και όχι με μέσα επικοινωνίας, στηρίζουν πολλοί αθλητές, νυν και παλαίμαχοι, χωρίς απαραίτητα να πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Ο σκοπός άλλωστε είναι σημαντικός…
Στατιστικά Ι
Ξέρετε πόσοι ερευνητές σε θέματα νεολαίας είναι καταγεγραμμένοι επίσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Περισσότεροι από 100! Ξέρετε πόσοι είναι από την Ελλάδα; Μόνο τρεις! Ευτυχώς που υπάρχουν και άλλοι τόσοι Έλληνες εκτός Ελλάδος (σε Κύπρο και Αγγλία) και ανεβάζουν λίγο το ποσοστό επιτυχίας μας…
Στατιστικά ΙΙ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημιουργηθεί μια 25μελής ομάδα ειδικών ερευνητών για θέματα νεολαίας, υψηλού ερευνητικού επιπέδου, που λειτουργούν συμβουλευτικά στα ευρωπαϊκά όργανα. Ξέρετε πόσοι Έλληνες συμμετέχουν; Κανείς!
Μελαγχολία
Διαβάζοντας τι γίνεται στην Κύπρο σε θέματα νεολαίας, πολλές φορές αναρωτιέσαι γιατί οι υπηρεσίες αλλά και οι φορείς στην Ελλάδα είναι τόσο αναποτελεσματικοί… Τελευταίο παράδειγμα τα σεμινάρια που διενεργούνται για ενημέρωση των νέων σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα Europass, Youthpass κ.λπ. Πότε έγιναν αντίστοιχες δημόσιες και ανοιχτές εκδηλώσεις στην Ελλάδα τελευταία φορά; Και μετά ρωτάμε γιατί οι νέοι μας δεν έχουν ευκαιρίες…


Σχολιάστε εδώ