ΣΥΝ: Θα μπουν στο περιθώριο τα κόμματα που ζητούν συναίνεση εκεί που δεν υπάρχει
Στις συγκεντρώσεις διατυπώνεται το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού έναν χρόνο περίπου πριν ψήφισε τον Γ. Παπανδρέου που υποσχόταν αυξήσεις και όχι τα βάρβαρα μέτρα που πήρε στη συνέχεια σε συνεργασία με την «τρόικα».
Στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού παρά το άνοιγμα στον Φ. Κουβέλη, το σενάριο που ήθελε το ΠΑΣΟΚ να ποντάρει σε μια πολιτική πλειοψηφία δυνάμεων και από τα Αριστερά και από τα Δεξιά που θα συναινούν στην πολιτική του Μνημονίου, δεν βγαίνει ούτε από τις δημοσκοπήσεις.
Ως εκ τούτου, λένε, αυτό για το οποίο υπάρχει πραγματική συζήτηση είναι το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με στόχο να υπάρξει συναίνεση στην εφαρμογή μιας πολιτικής, που όμως δεν βρίσκει συναίνεση από την κοινωνία.
Κάνουν λόγο για μια πολύ περίεργη περίοδο για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, αφού υπάρχει μια τεράστια απαξία της κοινωνίας για το πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές δυνάμεις, και υπογραμμίζουν ότι αυτήν την απαξία δεν μπορούν να την εντοπίσουν σε όλη την έκταση ούτε οι δημοσκοπήσεις, αφού σε αυτές καταγράφεται ένα τεράστιο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που φτάνει το 30%.
Οπότε, λένε, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει αυτός ο κόσμος και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «δεν θα είναι γραμμική η εξέλιξη, αφού θα υπάρξει ασυνέχεια». Με βάση τη γραμμική εξέλιξη, τονίζουν, άμα φύγει ο Παπανδρέου θα έρθει ο Σαμαράς και άμα φύγει ο Σαμαράς θα ξαναέρθει ο Παπανδρέου.
Όμως τα πράγματα σήμερα είναι αρκετά σοβαρά, η κοινωνική αναστάτωση και αναταραχή τόσο μεγάλη που θα αποτυπωθεί και στα πολιτικά πράγματα, σπάζοντας τη «γραμμική εξέλιξη» και την ανέφελη δικομματική εναλλαγή. Η «ασυνέχεια», διευκρινίζουν, θα προκύψει από το γεγονός ότι ο λαϊκός παράγοντας, που είναι πολλές φορές αστάθμητος, θα θελήσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο να παρέμβει στις εξελίξεις. Υπενθυμίζουν δε ότι στις γειτονικές μας χώρες της Βόρειας Αφρικής, που είναι βέβαια μακρινές από εμάς όσον αφορά τα πολιτικά τους δεδομένα, ο λαϊκός παράγοντας ανέτρεψε σε λίγες μέρες καθεστώτα 40 ή 50 χρόνων που έμοιαζαν ακλόνητα. Δεν κάνουν βέβαια κάποιον παραλληλισμό με τα δικά μας, αλλά αναφέρουν το γεγονός μόνο και μόνο για να δείξουν ποια μπορεί να είναι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις, παρέμβαση που μπορεί να δημιουργεί ασυνέχειες και να αλλάζει τελείως το τοπίο.
Υπογραμμίζουν εξάλλου ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στη χώρα μας σε κρίσιμες στιγμές στην πολιτική της ιστορία, όταν γεννήθηκαν νέοι σχηματισμοί και εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί.
Έτσι, εκτιμούν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) βρίσκονται σήμερα σ’ ένα τέλμα που μπορεί να τα οδηγήσει στο περιθώριο της ιστορίας εάν επιμείνουν στη λογική να ζητάνε συναίνεση εκεί που δεν υπάρχει, στην κοινωνία η οποία συνθλίβεται από τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα.
Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Φ. Κουβέλης εξελέγη από το πρώτο συνέδριο του κόμματος σχεδόν ομόφωνα πρόεδρός του, ενώ στο άλλο αριστερό άκρο ο Αλ. Αλαβάνος χρίστηκε άτυπα επικεφαλής του «Μετώπου», που ολοκλήρωσε την πανελλαδική του συνδιάσκεψη χωρίς να ξεκαθαρίσει οριστικά τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κινείται στη λογική «εντός, εκτός και επί τα αυτά».