στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Nα το ξαναγράψουμε για να το εμπεδώσουμε! Παρά τις αλλεπάλληλες διολισθήσεις και τα απανωτά «χαστούκια» των τελευταίων ημερών, το ΧΑ εξακολουθεί να κινείται «θετικά» από τις αρχές του 2011. Έστω και μονοψήφιο, έστω και οριακό, το πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη -προσοχή: ΜΟΝΟ για τον Γενικό Δείκτη- παραμένει θετικό, πλην όμως αυτή η εικόνα είναι ολίγον τι «μαγική».

δ Κι αυτό γιατί η απλή παράθεση των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων αποδεικνύει πως η «αλήθεια των αριθμών» δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην αγορά. Δεν μπορεί καν να αποτυπώσει το μέγεθος, το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες, πολλές εκ των οποίων πια δεν μπορούν καν να «υπερασπιστούν» τα χαρτιά τους, ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες τους είχαν τέτοια πρόθεση…

δ Το να αναλύσουμε τώρα πώς έφτασαν οι εισηγμένες να ανακοινώνουν τη χειρότερη χρονιά (χρήση 2010) εδώ και πέντε δεκαετίες, καταγράφοντας ζημίες 3,1 δισ. ευρώ έναντι κερδών μόλις πέρυσι -που ούτως ή άλλως είχε χαρακτηρισθεί «καταστροφική χρονιά»- λίγη σημασία έχει. Μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς θα βγει η αγορά από αυτήν τη στενωπό.

δ Κι εδώ κάπου έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας βραχνάς: αυτός των τραπεζών, του πρωταγωνιστή κλάδου της αγοράς μας. Είναι δεδομένο πως και φέτος η πορεία των τραπεζών θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς μας. Πόσοι όμως αισθάνονται αισιόδοξοι όταν αναλογίζονται αυτό το δεδομένο; Αφού στην καλύτερη περίπτωση οι προβλέψεις για τον τραπεζικό κλάδο κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι…

δ Για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα των όσων συμβαίνουν στην αγορά πίσω από τα «ξερά» νούμερα κλαδικών δεικτών και κεφαλαιοποιήσεων, αρκεί να διαβάσουμε την αποτίμηση της Alpha Finance για τις 30 εταιρείες που παρακολουθεί. Εταιρείες που αναλογούν στο 73% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου. Από αυτές τις 30 λοιπόν, πάνω από το ένα τέταρτο κατέγραψαν το 2010 ζημίες, ενώ συνολικά τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν κατά 36%!

δ Συνεπώς, εκείνο που ενδιαφέρει τον μέσο ιδιώτη επενδυτή είναι το πώς θα κινηθεί ο ίδιος, με βάση το χαρτοφυλάκιο, τα πιθανά ρευστά του διαθέσιμα και εν τέλει τις «αντοχές» του σε βάθος χρόνου. Ερωτήματα που προφανώς δεν έχουν μοναδικές απαντήσεις…

ΥΓ.: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑ για τις εταιρείες που θα υπαχθούν σε καθεστώς επιτήρησης. Να θυμίσουμε πως αυτές θα είναι όσες κατέγραψαν ζημίες άνω του 30% των ιδίων κεφαλαίων τους και δεν έχουν δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το μόνο σίγουρο πάντως, με δεδομένη και την εικόνα που παρουσίασαν οι περισσότερες εισηγμένες στα αποτελέσματα χρήσης 2010, είναι πως πλέον θα έχουμε τουλάχιστον διπλάσιες εταιρείες σε επιτήρηση απ’ ό,τι σήμερα, δηλαδή το λιγότερο 50! Προσθέστε σε αυτές και όσες θα ενταχθούν στη νέα κατηγορία ωριαίας εβδομαδιαίας διαπραγμάτευσης (θα «ανοίγουν» μία ώρα την εβδομάδα!) και θα καταλάβετε πώς σχεδόν το ένα τρίτο του ταμπλό βγαίνει ουσιαστικά εκτός αγοράς…


Σχολιάστε εδώ