Πλεόνασμα 25 εκατ. ευρώ για ΕΡΤ

Βέβαια απομένει να επαληθευτούν και οι προβλέψεις που έγιναν για το 2010 και έκαναν λόγο για πλεόνασμα ύψους 40 εκατ. ευρώ. Κομβικό σημείο είναι η ορθή διαχείριση του ανταποδοτικού τέλους των 300 εκατ. ευρώ, το οποίο έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα φέρνει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο υψηλότερο σημείο, με διαφορά από τις άλλες εταιρείες ΜΜΕ, σε μια εποχή που παρουσιάζουν υψηλές ζημίες.
Το ανταποδοτικό -αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα- αποτελεί το 84,16% των εσόδων της ΕΡΤ (στοιχεία 2009), ενώ ο Τ. Χυτήρης έχει δεσμευτεί πως θα αποσυρθεί σταδιακά από τη διαφήμιση. Παράλληλα η ΕΡΤ έχει ήδη απεκδυθεί της δυνατότητάς της για επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με απόφαση που έλαβε το ΔΣ της από τον Ιούνιο του 2010.
«Κηδεμόνας» το υπουργείο Οικονομικών
Όμως η δυνατότητα ελέγχου της ΕΡΤ από το υπουργείο Οικονομικών, όπως εκτιμούσε το «Π» από τον περασμένο Δεκέμβριο, φάνηκε περίτρανα πριν από λίγες μέρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» του περασμένου Σαββάτου, η κρατική ραδιοτηλεόραση συμπεριελήφθη στους 235 φορείς του Δημοσίου που δεν έστειλαν τα στοιχεία που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε «αντίποινα» το υπουργείο διακόπτει τη χρηματοδότηση σε όλους τους φορείς -αυτήν που η ΕΡΤ έχει ήδη απορρίψει- όπως προκύπτει από τον Νόμο 3899/2010. Ο Λάμπης Ταγματάρχης από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η ΕΡΤ συμπεριελήφθη στις ΔΕΚΟ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και «ως εκ τούτου απαιτείται προσαρμογή των μηχανογραφικών εφαρμογών και κατάλληλη στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί με την αποχώρηση ικανού αριθμού υπαλλήλων και με τη λήξη των συμβάσεων έργου». Συμπλήρωσε πως «η ΕΡΤ δεν αρνήθηκε τη συμμόρφωσή της με τους νόμους και τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών· αντιθέτως, παρέχει μηνιαία οικονομικά στοιχεία στην ειδική επιτροπή ΔΕΚΟ και έχει προσλάβει εσωτερικό ελεγκτή, προκειμένου να ελέγχεται η συμμόρφωση της εταιρείας, τόσο στις μισθολογικές περικοπές όσο και στη μείωση των λοιπών λειτουργικών δαπανών».
Η ΕΡΤ πάντως κάνει το επόμενο βήμα και προχωράει στη δημοσίευση των οικονομικών της σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Εκτελώντας τα όσα ορίζει ο νόμος 3899/2010, όρισε ορκωτούς λογιστές – ελεγκτές για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων (τριμηνιαίων και ετησίων) βάσει διεθνών λογιστικών προτύπων, αλλά και εσωτερικό ελεγκτή, που αποτελεί και τον «σύνδεσμο» με το υπουργείο Οικονομικών.
Θέλει να παραμείνει στα «γήπεδα»
Η κρατική ραδιοτηλεόραση θέλει να έχει αθλητικά προγράμματα [ελληνικό ποδόσφαιρο, μπάσκετ (Champions League)] αλλά με χαμηλότερο κόστος. Ο Λ. Ταγματάρχης παραδέχθηκε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακό – Ξάνθη), διευκρίνισε όμως πως «οι επιλογές θα είναι στο πλαίσιο των οικονομικών συγκυριών που επικρατούν στη χώρα».
Ο Ολυμπιακός πάντως από την πλευρά του για να ανανεώσει τη συμφωνία διεκδικεί 11,5 εκατ. ευρώ, αλλά όπως δήλωσε ο Λ. Ταγματάρχης δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στο κόστος.
Παρ’ όλα αυτά η πολιτική ηγεσία της ΕΡΤ δήλωνε πως η ΕΡΤ πρέπει να απεμπλακεί από τα δικαιώματα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η δημόσια τηλεόραση με τα χρήματα του κόσμου θα πρέπει να πληρώνει ομάδες-εταιρείες προκειμένου να προβάλλει τα παιχνίδια», ήταν η πρόσφατη δήλωση του Τ. Χυτήρη στη «Lifo» (12.1.2011).
«Η δουλειά της είναι να έχει ένα αθλητικό πανόραμα με το τι έγινε στην αγωνιστική και να προβάλλει τα αγωνίσματα που δεν δείχνουν τα άλλα κανάλια», είχε υπογραμμίσει.


Σχολιάστε εδώ