Πιο βαθύ το τούνελ…

Και όλα αυτά εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για επιτάχυνση στην υλοποίηση των επιταγών του Μνημονίου και φημών περί επικείμενης (επιβεβλημένης) αναδιάρθρωσης του χρέους. Μοναδική… παραφωνία μέσα στο κλίμα απαισιοδοξίας και έντονης ανησυχίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος. Και βέβαιος ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, ότι το 2012 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές να δανεισθεί και ότι εν κατακλείδι «τα δύσκολα περάσανε», όπερ σημαίνει ότι οι «Κασσάνδρες» που προβλέπουν κατάρρευση ή χρεοκοπία θα διαψευσθούν. Δεδομένου ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν εκείνος που διαβεβαίωνε παλαιότερα ότι «δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ» ή «δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα», οι τωρινές διαβεβαιώσεις του ελάχιστη σημασία και αξία έχουν. Στο μεταξύ, ΔΝΤ, Κομισιόν και κυβέρνηση απέκλεισαν με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους (μετά το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ»), πλην όμως το σενάριο διακινείται με επίμονο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σοκ και δέος

Η ΑΠΟΚΛΙΣΗ στο έλλειμμα του 2010, από 9,5% που ήταν ο στόχος, στο 10,6%, σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Παρά τις διακηρύξεις του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, τα φημολογούμενα μέτρα προκαλούν σοκ και δέος. Θα πλήξουν εκ νέου τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και θα οδηγήσουν μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Μεταξύ αυτών που συζητούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, περιστολή ή και συνολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την κατάργηση συνολικά των δώρων, αλλά και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ακόμη προγραμματίζεται επίσπευση των διαδικασιών κατάργησης ή συγχώνευσης δημοσίων οργανισμών, αλλά και περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων.

Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση με τις κόντρες και τις διαφωνίες υπουργών, αλλά και το κλίμα αναταραχής μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εγείρουν ερωτηματικά ως προς την υλοποίηση των μέτρων. Εξ ου και τα τελευταία 24ωρα αναζωπυρώθηκαν οι φήμες για ανασχηματισμό στα μέσα Απριλίου με αρχές Μαΐου, προκειμένου ν’ αποκτήσει δυναμική η κυβέρνηση.

Κίνδυνοι

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της «τρόικας». Στην ατζέντα επίσης τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέσα στο 2011, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας ύψους 22 δισ. ευρώ, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 50 δισ. μέχρι το 2015. Οι επισημάνσεις των εκπροσώπων της «τρόικας» εστιάσθηκαν στην καθυστέρηση που υπάρχει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των μεταφορών. Οι τωρινοί έλεγχοι γίνονται εν όψει του κρίσιμου τεστ που έρχεται στο τέλος Απριλίου, από το οποίο θα κριθεί η πέμπτη δόση του δανείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη ροή της χρηματοδότησης, ωστόσο η «τρόικα» θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αμέσως επόμενη δόση. Τις προσεχείς ημέρες είναι ενδεχόμενο να επισκεφθούν την Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χ. Β. Ρομπάι και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ.

Αναπόφευκτη

ΤΕΤΑΜΕΝΟ είναι το κλίμα στον χώρο της αντιπολίτευσης. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της βαθαίνει την κρίση της οικονομίας και με τα νέα μέτρα εντείνει την ασφυξία στην αγορά, τα λουκέτα και την ανεργία. Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, αλλά συνενοχή – δεν θα τους τη δώσουμε». Ακόμη δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ, ερχόμενη στην εξουσία, θα αποκαταστήσει τις αδικίες σε βάρος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Το ΚΚΕ θεωρεί αναπόφευκτα τα νέα μέτρα, τα οποία μπορούν να αποτραπούν μόνο αν ξεσηκωθεί ο λαός. Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτηρίζει μονόδρομο την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ζητάει πρόωρες εκλογές προκειμένου να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Αναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθρωση ο Αλ. Τσίπρας και ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση νέων επώδυνων μέτρων. Κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη.

Έριδες

ΚΟΝΤΡΕΣ και έριδες στον χώρο της Αριστεράς. Η Αλ. Παπαρήγα, παίρνοντας αποστάσεις από την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «μικροαστικές αντιδράσεις» τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν είναι συντεταγμένες, αλλά και το… γιούρτωμα πολιτικών. Απαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο στις συντεταγμένες δράσεις, αλλά… δεν μπορεί να περιμένει το ΚΚΕ να οργανωθεί. Την ίδια στιγμή ο Λ. Κύρκος, αφού τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας της Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, διαφώνησε με τις διαμαρτυρίες των πολιτών και παραλλήλισε το «κίνημα ανυπακοής» με τις μεθόδους του… Μουσολίνι.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη λύπη του για τα λεγόμενα του κ. Κύρκου και ζήτησε από τους ανθρώπους του να τον προστατέψουν. Τέλος, ο Φ. Κουβέλης εξελέγη και τυπικά πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς με το κομμουνιστικό ποσοστό του 97%. Δήλωσε πάντως ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να γίνεται βάσει προγραμμάτων.


Σχολιάστε εδώ