Πάρε… Δώσε…

Ψάχνουν αποθήκες
για στοίβες αποδείξεων!
FΣτη σύγχρονη περίοδο «πράσινης» διακυβέρνησης είναι γνωστό ότι η «ιερή» λέξη «Κίνημα» έπαψε να αναφέρεται στο «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό» και αναφέρεται στο κατά Παπακωνσταντίνου (γνωστός θεωρητικός του σοσιαλισμού) «Κίνημα των αποδείξεων». Τα «μαγικά χαρτάκια» που όλοι έσπευδαν να βάλουν στο συρτάρι για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου συγκεντρώθηκαν, αν και τους τελευταίους μήνες το νέο «Κίνημα» φαίνεται να εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Τώρα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έναν άλλο «πονοκέφαλο», καθώς αρχίζει η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το 2010: Τι θα κάνουν με τα εκατοντάδες εκατομμύρια «μαγικά χαρτάκια» που θα αποστείλουν οι φορολογούμενοι;
FΠρος το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών προσεύχονται να τους σώσει… το internet, για να μη χρειασθεί να βρει κάθε εφορία αποθήκη, όπου θα στοιβάξει μαύρες σακούλες με αποδείξεις. Εκτός από όσους φορολογουμένους έχουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και είναι υποχρεωμένοι από φέτος να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, στο υπουργείο ελπίζουν ότι θα γενικευθεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μέσω του taxis-net, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η κατάθεση / αποστολή των αποδείξεων, αλλά μόνο να τις κρατήσει ο φορολογούμενος στο σπίτι του για μελλοντικό έλεγχο.
FΣε κάθε περίπτωση, όμως, έλεγχος θα χρειασθεί να γίνει τουλάχιστον σε όσους έχουν υψηλά ποσά επιστροφής φόρου, οι οποίοι θα κληθούν στις ΔΟΥ με τις αποδείξεις τους ανά χείρας. Πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος; Ρωτήσαμε σχετικά εφοριακό, ο οποίος μας είπε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να γίνει, απλώς οι ελέγχοντες εφοριακοί θα βάλουν στην άκρη τις αποδείξεις και θα δεχθούν το ποσό που δηλώνει ο φορολογούμενος, εκτός αν φαίνεται με… το μάτι κάποια κραυγαλέα ανακολουθία (π.χ.: κάποιος δηλώνει αποδείξεις 10.000 ευρώ, αλλά έχει έναν… λεπτό φάκελο με αποδείξεις, που εμφανώς δεν συνάδει με το δηλούμενο ποσό). «Μας έχουν τσακίσει στις περικοπές αποδοχών, μας ανεβάζουν και μας κατεβάζουν επίορκους και διεφθαρμένους, σιγά μην καθόμαστε να μετράμε και μία μία τις αποδείξεις», μας είπε ο συνομιλητής εφοριακός -και έχει τα δίκια του.
Άλλη μια «θαμμένη»
υπόθεση;
FΑπό το 2006 έχει υποβληθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγελία για καρτέλ διυλιστηρίων στην αγορά καυσίμων από τον τότε πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο. Ο κ. Δ. Κυριτσάκης είναι ο δεύτερος κατά σειρά πρόεδρος της Επιτροπής που ασχολείται με την καταγγελία, η οποία περιελάμβανε και αρκετά σοβαρά στοιχεία (π.χ.: ταυτόσημα τιμολόγια πώλησης στις εταιρείες εμπορίας από τα δύο διυλιστήρια), αλλά ακόμη δεν έχουμε δει να βγαίνει απόφαση για το θέμα. Ρωτήσαμε στην Επιτροπή τι έχει απογίνει με τον φάκελο αυτό και αν μπορούμε να μιλάμε για άλλη μια θαμμένη υπόθεση. Μας διαβεβαίωσαν αρμοδίως ότι σύντομα θα έχουμε απόφαση, αλλά επειδή ακούμε μονότονα την ίδια διαβεβαίωση εδώ και αρκετό καιρό δεν θα κρατήσουμε και την αναπνοή μας μέχρι να βγει.
FΣτο μεταξύ, όπως γράψαμε και την προηγούμενη Κυριακή, ο κ. Κυριτσάκης απέδωσε την ακρίβεια στα καύσιμα στην ύπαρξη υπερβολικά μεγάλου αριθμού πρατηρίων! Η μία εκ των δύο μεγάλων ενώσεων των πρατηριούχων, η ΠΟΠΕΚ, δεν άργησε αυτήν την εβδομάδα να δώσει πληρωμένη απάντηση στον κ. Κυριτσάκη: «Αν όλες οι μελέτες, οι έρευνες, οι διαβουλεύσεις και τα πορίσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων έγιναν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μαγαζιά», τότε η Επιτροπή ακυρώνει τον ρόλο της στην αγορά». Και καλεί την Επιτροπή να ερευνήσει καλύτερα τις συνθήκες του ανταγωνισμού, προσθέτοντας: «Το ερώτημα που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο η Επιτροπή Ανταγωνισμού -όπως εκφράζεται διά του προέδρου της- άλλαξε άποψη για την αγορά καυσίμων. Για ποιους λόγους, δηλαδή, ξεχάστηκαν τα προβλήματα του ανταγωνισμού στον χώρο των διυλιστηρίων και ο τρόπος που καθορίζουν τις τιμές τους, το καθεστώς τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, η αδιαφάνεια στις συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και πρατηρίων, το «μοίρασμα» της χώρας σε ζώνες επιρροής από τις εταιρείες, η αδυναμία απευθείας πρόσβασης των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια κ.ά.».


Σχολιάστε εδώ