Πάνε να ξεπουλήσουν στους Τούρκους τη ΣΕΚΑΠ!
Αυτό καταγγέλλει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος αναφέρει ότι η ΣΕΚΑΠ οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης που αύξησε δραματικά τη φορολογία των τσιγάρων (τρεις αυξήσεις μέσα στο 2010), με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί, για να παραμείνει στην αγορά, να απορροφήσει σημαντικό μέρος του φόρου.
Για να βγει από το αδιέξοδο η εταιρεία ζήτησε χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, η οποία της αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα κατέχει το 40% των μετοχών της της εταιρείας και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόκους από αυτήν, αφού τα επιτόκια με τα οποία τη δάνειζε ήταν κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των επιτοκίων της αγοράς.
Αυτή η συμπεριφορά της Αγροτικής Τράπεζας, που καταγγέλλει ο βουλευτής, έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, αλλά και στους εργαζόμενους, αφού υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα επιχειρηθεί ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ.
Οι φόβοι δε και οι ανησυχίες εντείνονται από τις πληροφορίες ότι υπήρξε ενδιαφέρον τουρκικής εταιρείας για εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, στελέχη της οποίας φέρονται μάλιστα να επικοινωνούν με στελέχη της ελληνικής εταιρείας.
Ακριβώς για να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Κοντός ερωτά τον κ. Παπακωνσταντίνου τι σκέπτεται να κάνει για τη ΣΕΚΑΠ και αν θα αποτρέψει την εξαγορά της από τουρκική εταιρεία ή από οποιαδήποτε άλλη που δεν εγγυάται το μέλλον της.
Για το θέμα της ΣΕΚΑΠ έκανε παρέμβαση και η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ ΑΕ), το ΔΣ της οποίας στη συνεδρίασή του την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να στηρίξει κάθε προσπάθεια ή διεργασία για τη βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ, με το δεδομένο ότι η ίδια η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί να βρει στρατηγικό επενδυτή για να τη στηρίξει.
Στην απόφαση του ΔΣ της ΣΕΚΕ συγκεκριμένα τονίζεται:
«Η ΣΕΚΕ ΑΕ, λειτουργώντας υπεύθυνα ως ιδρυτής κι ένας εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας και παράλληλα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον πολυδιάστατο ρόλο που η ΣΕΚΑΠ ΑΕ επιτελεί στην εθνικά και οικονομικά ”ευαίσθητη” περιοχή της Θράκης, είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητάς της.
Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής η ΣΕΚΕ δεν θα βάλει ”φρένο” σε οποιαδήποτε διαδικασία ή επιλογή συνεταίρου-στρατηγικού επενδυτή προταθεί, με την προϋπόθεση η πρόταση αυτή να διασφαλίζει το μέλλον της επιχείρησης, τα δικαιώματα των εργαζομένων της και τα συμφέροντα της ίδιας της μετόχου εταιρείας».