«Ναυάγιο» για τις κρουαζιέρες

Όπως ισχυρίζονται οι συγκεκριμένοι παράγοντες, η αύξηση του φόρου από 0,8 σε 3 ευρώ ανά επιβάτη που επισκέπτεται τη χώρα μας, αποτελεί ισχυρό ντεζαβαντάζ στην προσέλκυση πελατών, ενώ τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί η μείωση στο 1/3 της δυνατότητας ελλιμενισμού των κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε πτώση τον τομέα της κρουαζιέρας, στον οποίο ποντάρει πολλά η χώρα μας από του χρόνου, και το γεγονός αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες, δεδομένου ότι μελλοντικά θα κινδυνεύσουμε να μείνουμε εντελώς έξω από τον χώρο, καθώς η γειτονική μας Τουρκία «μπαίνει» δυνατά σ’ αυτόν και απειλεί να μας εκτοπίσει!

Τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες τους εξέφρασαν στο Μαϊάμι, στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη, κατά τις συναντήσεις που είχαν μαζί του, παράγοντες της διεθνούς κρουαζιέρας, μεγάλοι tour operators και εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν ή διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης και στελέχη που έχουν αναλάβει την προώθηση του τουρκικού τουριστικού προϊόντος, «αλώνιζαν» στην πρωτεύουσα της Φλώριδας κι «έκλειναν» συμβόλαια και δουλειές για το καλοκαίρι… Το ανησυχητικό πάντως με την όλη εξέλιξη στο θέμα των κρουαζιερών, είναι πως έμπειροι παράγοντες του χώρου πιστεύουν πως φέτος θα έχουμε στον Πειραιά επεισόδια χειρότερα από αυτά του «Ζενίθ» πέρυσι, γιατί πρόθεση των εταιρειών είναι να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους έλληνες ναυτικούς στα πλοία τους, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν αυτά «κόκκινο» πανί για το ΠΑΜΕ και τους… συνοδοιπόρους του!

Καλές εκτιμήσεις για τον τουρισμό

Όσον αφορά τον τουρισμό, οι εκτιμήσεις είναι ότι η φετινή σεζόν, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, θα είναι αρκετά καλή. Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις θεωρούνται ικανοποιητικές, ενώ έχουν αρχίσει και «κλείνονται» ιδιαίτερα σημαντικά τουριστικά «πακέτα». Η μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών φέτος στη χώρα μας θα είναι από τη Ρωσία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Αγγλία. Το «ρεύμα» των τουριστών από την Αμερική δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο, μια και οι Αμερικανοί είναι ακόμη πολύ επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μεσόγειο.

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και την Κύπρο φέτος οφείλεται στο ότι ο σημαντικότερος ανταγωνιστής τους, η Αίγυπτος, σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο και ήδη έχει πατώσει τουριστικά, ενώ κι άλλοι προορισμοί, στη Β. Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία κ.λπ.), που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις πολλών τουριστών, βρίσκονται υπό καθεστώς εσωτερικών κινημάτων και εχθροπραξιών, με αποτέλεσμα να έχουν «σβήσει» προσωρινά από τον τουριστικό χάρτη. Κυριότερος ανταγωνιστής μας παραμένει και φέτος η Τουρκία, η οποία αξιοποιεί κατά κόρον το πλεονέκτημα των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που έχει και αποτελούν «κράχτη» για εκατομμύρια ευρωπαίους τουρίστες που στη δύσκολη εποχή που ζούμε επιζητούν τους φθηνούς προορισμούς. Επίσης η τουρκική κυβέρνηση δουλεύει σοβαρά και στον τομέα της διαφήμισης, κάτι που η χώρα μας, λόγω των οικονομικών περικοπών, δεν μπορεί να κάνει. Αρκεί να πούμε πως η Τουρκία έδωσε χρήματα σε ξενοδόχους για να διαφημίσουν στο εξωτερικό τα ξενοδοχεία τους, αλλά και σε tour operators για να τη διαφημίσουν σε Ευρώπη και Αμερική και να της στείλουν τουρίστες! Χαρακτηριστικό είναι ότι δόθηκαν κονδύλια για να διαφημιστούν ακόμα και τα ξενοδοχεία της Αττάλειας, που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και μόλις άνοιξαν για τη νέα σεζόν!

Όπως τόνιζαν έμπειροι παράγοντες του κλάδου, η ελληνική κυβέρνηση, για να αξιοποιήσει τις συνθήκες που την ευνοούν φέτος στην προσέλευση τουριστών, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση.

Τα μηνύματα, έλεγαν, είναι όντως θετικά, αλλά δεν θέλει και πολύ να αντιστραφεί το κλίμα. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα.


Σχολιάστε εδώ