ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!
Να θυμίσουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και έχει αποκατασταθεί και το αρχαίο δέντρο που βρίσκεται δίπλα του, όπου πέρυσι το καλοκαίρι είχαν γίνει σημαντικές εκδηλώσεις.
Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος στην εισήγησή του τόνισε ότι δεν πρόκειται το δημοτικό συμβούλιο να συναινέσει στον χωρισμό του Μουσείου από το αρχαίο δέντρο, αλλά και στη μεταφορά του σε άλλον χώρο, εκτός του κέντρου του Πειραιά όπου βρίσκεται σήμερα. «Το ότι ο νέος χώρος που ετοιμάζεται να το μεταφέρουν θα είναι μεγαλύτερος και θα μπορούν να εκτεθούν κι άλλα αντικείμενα δεν αποτελεί δικαιολογία, γιατί όλα τα Μουσεία της χώρας μας είναι μικρά για να χωρέσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των προγόνων μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Και συνέχισε: «Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να παραχωρούμε κατά καιρούς κάποια αντικείμενα για να κάνει ο
ΟΛΠ περιοδικές εκθέσεις στον χώρο του. Σε κάθε άλλη προοπτική είμαστε εντελώς αρνητικοί. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να ξεριζωθεί ένα Μουσείο που λειτουργεί από το 1935. Εμείς θέλουμε και να αναδειχθεί το Κονώνειο Τείχος, η αρχαία πόλη του Πειραιά (σ.σ.: στη γέφυρα Καλαμάκη) και η Ηετιώνεια Πύλη. Αυτά να κοιτάξουν να κάνουν το υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΛΠ. Και να αφήσουν το Μουσείο. Είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν φεύγει. Πάει και τελείωσε…»
Από την πλευρά του, ο Γ. Μίχας τόνισε πως θα πρέπει να προωθηθεί η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά, όπως γίνεται με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Αν θέλει το κράτος να κάνει κάτι, ας αγοράσει το «ΣΙΛΟ», ας το γκρεμίσει και ας αναδείξει την αρχαία είσοδο του Πειραιά που σήμερα είναι «καταχωνιασμένη». Το Μουσείο σίγουρα δεν πρέπει να μεταφερθεί, πρέπει όμως να αναδειχθεί.
Από τον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου μίλησε ο σύμβουλος Γιάννης Μαστρονικόλας που ανάγνωσε απόσπασμα επιστολής πολιτών η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Μουσείο δεν φιλοξενείται στον Πειραιά. Είναι κομμάτι του Πειραιά. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί Πειραιώτης που να συναινέσει στη μεταφορά του. Ο Ηλ. Σαλπέας από τον συνδυασμό του ΚΚΕ και η Μ. Σταθάκη από τη Συμμαχία τάχθηκαν εναντίον της μεταφοράς του Μουσείου και ο ανεξάρτητος Αντώνης Καλογερόγιαννης ζήτησε στην απόφαση του ΔΣ να εκφράζεται και η αντίθεση του δήμου στη θρυλούμενη εδώ και καιρό μεταφορά και του Ναυτικού Μουσείου.
Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρίστατο και παρακολουθούσε τη συζήτηση ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Πειραιά κ. Σταϊνχάουερ, ο οποίος τόνισε πως το Μουσείο του Πειραιά είναι πολύ σημαντικό, γιατί περιλαμβάνει αξιόλογα αντικείμενα που μαρτυρούν τη ζωή της αρχαίας πόλης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αρχαίο δέντρο. Κάθε σκέψη για μεταφορά του θα είναι, όπως είπε, καταστροφική.
Αν θέλουν να βοηθήσουν το Μουσείο, είπε, ας του διαθέσουν τα ακίνητα της Αλκιβιάδου, που είναι δίπλα του, και τα οποία τα έχει απαλλοτριώσει το υπουργείο Πολιτισμού για να αναδειχθούν περισσότερο τα αντικείμενα που διαθέτει. Επίσης είναι αναγκαίο να γίνει ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά και να δημιουργηθούν μικρά αρχαιολογικά πάρκα στην πόλη.
Τελικά το δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση με την οποία καταδικάζει κάθε σκέψη ή ενέργεια για μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.