Κάτω… στον Πειραιά

Ο σκοπός ήταν προφανής: Τα ξημερώματα θα έστηναν πάγκους και θα δημιουργούσαν τετελεσμένα. Μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης, επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, μετέβη στον χώρο με μεγάλη δύναμη δημοτικών αστυνομικών αλλά και δύναμη της ΕΛΑΣ και απέκλεισαν από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου όλη την Αλιπέδου. Παράλληλα ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Ηλίας Κατσαφάδος, που ειδοποιήθηκε, έστειλε βαρέα οχήματα του δήμου και απέκλεισαν την είσοδο, την έξοδο αλλά και την Αλιπέδου. Μόνο όσοι είχαν άδεια θα έμπαιναν στον χώρο όπου γίνεται το παζάρι. Η παρουσία των δυνάμεων αυτών και των οχημάτων «έκοψε την… όρεξη» σ’ αυτούς που ήθελαν να κάνουν… τσαμπουκάδες και δεν… τόλμησαν ούτε να πλησιάσουν τον χώρο. Έτσι το παζάρι λειτούργησε κανονικά, χωρίς… παρατράγουδα. Η δύναμη παρέμεινε στον χώρο μέχρι τις 4.30 του απογεύματος της Κυριακής και στο διάστημα αυτό έγιναν 8 συλλήψεις παράνομων μικροπωλητών, από τους οποίους κατασχέθηκαν 2.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα και 3.500 αντικείμενα. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος τόνισε: «Με τους πάσης φύσεως νονούς, τραμπούκους, εκβιαστές και νταβατζήδες είμαι σε μετωπική σύγκρουση. Δεν τους φοβάμαι. Ούτε τρομοκρατούμαι ούτε εκβιάζομαι. Μου τηλεφωνούν διάφοροι. Αλλά μαθήματα εμπορικού πατριωτισμού δεν δέχομαι. Θα εφαρμόσω απαρέγκλιτα την απόφασή μου για διαφάνεια και απόλυτη εφαρμογή του νόμου. Θα παρακολουθήσω προσωπικά όλη τη διαδικασία, μέχρι και την τελική επιλογή εκείνων που θα πάρουν άδεια για το παζάρι. Συγχαίρω τον κ. Δαβάκη, τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛΑΣ για τη στάση τους». Συγχαρητήρια τόσο στον δήμαρχο όσο και στον Γ. Δαβάκη έδωσαν ο Γιάννης Μίχας από τη μείζονα μειοψηφία και ο Γ. Μαστρονικόλας από τον τρίτο συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου.

// Ο δήμαρχος όμως έθεσε και μια άλλη παράμετρο για τη Δημοτική Αστυνομία, αφού, όπως είπε, πρέπει να αποκαταστήσει άλλη μια αλήθεια την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν και γι’ αυτό οδηγούνται σε λάθος εκτιμήσεις. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στον Δήμο Πειραιά, που είναι κατά πολύ λιγότεροι από εκείνους που απαιτούνται και προβλέπονται στο οργανόγραμμά του.

«Έχουμε έλλειψη προσωπικού», είπε και αποκάλυψε ότι η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας έχει δύναμη 1.500 ατόμων και του Πειραιά μόλις 100… «Δηλαδή, υπογράμμισε, η Αθήνα έχει 15 φορές περισσότερους δημοτικούς αστυνομικούς από τον Πειραιά. Χωρίς βέβαια να είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερη…»

// Σε μια ενέργεια με σημασία προέβη ο πρόεδρος του ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα κέρασε όλα τα μέλη του συμβουλίου από ένα υποβρύχιο-βανίλια. Λεπτομέρεια: Μέλος του συμβουλίου είναι και ο Γ. Μίχας που μετά την αρχική αμηχανία το… έριξε στην πλάκα!

// Ο κινηματογράφος «Αττικόν», που μέχρι τις 25 Μαΐου θα ανήκει στον δήμο μια και μετά την ημερομηνία αυτή διακόπτεται η μίσθωσή του, θα φιλοξενήσει ορισμένες παραστάσεις γνωστού θιάσου μέχρι το Πάσχα. Ο δήμος αντί ενοικίου ζήτησε να γίνουν κάποιες δωρεάν παραστάσεις για όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ, ενώ πήρε και 70 δωρεάν εισιτήρια για να τα μοιράσει σε άπορους δημότες.

// Το δημοτικό συμβούλιο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και θα διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά τη Λαμπροδευτέρα στις εκδηλώσεις και τη λιτανεία που θα γίνουν στον Ταύρο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.

// Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά ενάντια στις καταργήσεις (διά της συγχώνευσης ή μη) περίπου 15 σχολείων της πόλης στο ΣΙΝΕΑΚ την περασμένη Κυριακή. Όλα τα κόμματα έδωσαν το παρών και όλες οι δημοτικές παρατάξεις πλην του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης του Γ. Μίχα, ο οποίος, όπως και οι σύμβουλοί του, είχε υιοθετήσει το ψήφισμα που είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο με το οποίο καταδικάζονταν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων! Όπως είχαμε γράψει όμως την περασμένη Κυριακή, η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου είχε μαζέψει τον συνδυασμό του κ. Μίχα και είχε πει ότι δεν είναι… ανάγκη να καταδικάζουν φανερά τα κυβερνητικά μέτρα. Τους έδωσε δε να καταλάβουν ότι τέτοιου είδους «ανεξαρτητοποιήσεις» από την… κυβερνητική γραμμή δεν θα τις… ανεχθεί το κόμμα! Οι σύμβουλοι του κ. Μίχα, και ο ίδιος προφανώς, το πήραν το μήνυμα και δεν εμφανίστηκαν ούτε στην πλατεία Κοραή την Κυριακή, για να μη θεωρηθεί ότι είχαν την παραμικρή συμμετοχή στην ημερίδα! Δεν γνωρίζουμε ποιους… φοβήθηκαν μην τους δουν κι «εξαφανίστηκαν» το πρωί της Κυριακής όλοι από το κέντρο. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι υπήρχαν κάποιοι ΠΑΣΚίτες κι έκοβαν… περίεργες βόλτες στην πλατεία, εν είδει… χωροφυλάκων! Λέτε να έχουν δίκιο;

// Πάντως η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου βρήκε πρόφαση τα… γιαούρτια για να μην κατέβει στον Πειραιά! Ζήτησε από τον δήμαρχο να της εγγυηθεί ότι δεν θα έχει… συνέπειες σε περίπτωση που εμφανιστεί, γιατί το θέμα είναι κρίσιμο κι από εκείνα που… ξεσηκώνουν τον κόσμο. Ο δήμαρχος, όπως είπε ο ίδιος στην ημερίδα, εγγυήθηκε ότι δεν θα γίνει τίποτα, αλλά φαίνεται ότι δεν την έπεισε. Ο φόβος φυλάει τα έρμα, που λέει κι ο λαός μας…

// Κατά την ομιλία του, αλλά και στη δευτερολογία του ο Β. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι στον Πειραιά οι καταργήσεις σχολείων δεν θα περάσουν. Θύμισε μάλιστα πως μόλις το θέμα αυτό είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε πει ότι τα σχολεία θα ήταν μόνο η αρχή, μια και θα ακολουθούσαν τα νοσοκομεία, όπως και τελικά έγινε. «Ελπίζω», είπε χαριτολογώντας, «να μη συγχωνεύσουν στο τέλος και τις… οικογένειες. Να μη μας πουν δηλαδή να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας για να πάμε να ζήσουμε μαζί με άλλους σε άλλα σπίτια… Εκτός κι αν θέλουν να λύσουν… το δημογραφικό!»

// Να πούμε και κάτι που μας έκανε αρνητική εντύπωση. Στην ημερίδα ήταν εκπρόσωποι μόνο από τα σχολεία που συγχωνεύονται και κλείνουν. Από τα άλλα σχολεία του Πειραιά δεν ήταν κανένας! Άραγε τα σχολεία αυτά δεν έχουν προβλήματα; Όλα λειτουργούν… άψογα; Ή μήπως επειδή δεν απειλούνται με κατάργηση ή συγχώνευση, οι γονείς των εκεί μαθητών και οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται… εφησυχασμένοι; Δεν αντιλαμβάνονται πως όταν υφίσταται κάτι αρνητικό το παιδί του διπλανού τους απειλείται και το δικό τους παιδί;

// Κίνηση ματ εν όψει του Πάσχα έκανε ο δήμαρχος Πειραιά, που έδειξε πως τον ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι τύποι ή η βιτρίνα. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι όλα όσα χρειάζονται για το πασχαλινό τραπέζι (κρέατα, τυριά, κόκκινα αυγά, ακόμα και τσουρέκια και κρασί) θα τα συγκεντρώσει ο δήμος διά του αρμόδιου φορέα της Κοινωνικής Πολιτικής, της ΚΟΔΕΠ, και θα τα συσκευάσει σε δέματα τα οποία θα μοιράσουν συνεργεία του δήμου στα σπίτια όσων κατοικούν στον Πειραιά και έχουν μεγάλη ανάγκη. Μάλιστα θα διατηρηθεί και το απόρρητο των σπιτιών αυτών, γιατί υπάρχουν και πολλές οικογένειες ή και μεμονωμένοι κάτοικοι, που δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους. Αντί να μαζευτούν όλοι σε μια αίθουσα για να τους κάνουμε το πασχαλινό τραπέζι, είπε ο δήμαρχος, και να μας «παίρνουν» τα κανάλια, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν στο σπίτι τους Πάσχα με όλα όσα χρειάζονται για το τραπέζι τους. Υπεύθυνη για τη συγκέντρωση των τροφίμων, των παιχνιδιών και όλων των υπόλοιπων ειδών, και για την ολοκλήρωση αυτής της ενέργειας είναι η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά, που ήδη έχει ξεκινήσει έναν… μαραθώνιο για να καταφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ τόνισε ότι η κίνηση αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή, καθώς πρόθεσή της είναι η παροχή βοήθειας να επεκταθεί σε κάθε πειραϊκή οικογένεια που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή παρέχεται στο τηλέφωνο 210-4101753.

// Ψηφίστηκε σχετικά άνετα ο προϋπολογισμός του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη. Τον προϋπολογισμό ψήφισε και ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού Νίκαια-Ρέντης Σύγχρονη Πόλη Γιάννης Μαρωνίτης, ο οποίος μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε πως δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο δύσκολη εποχή και σε μια ακόμα δυσκολότερη οικονομική κατάσταση του δήμου να υπάρχουν διαφωνίες και διχογνωμίες μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους. Ο προϋπολογισμός, είπε, είναι Προϋπολογισμός Έκτακτης Ανάγκης. Μπορεί όμως να αποτελέσει και τη σωτηρία για να υπάρξει κάποιο φως στο τούνελ. Δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να διασφαλίσουμε κοινοτικούς πόρους και μια μίνιμουμ ανθρώπινη αντιμετώπιση σ’ εκείνους τους δημότες που έχουν ανάγκη.

// Συνάντηση με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο και τους συνεργάτες του πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας. Συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής του «Καλλικράτη», αλλά κυρίως αντηλλάγησαν απόψεις για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν τα θέματα της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων, της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της ανάπτυξης των μέσων σταθερής τροχιάς για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και ταυτόχρονα εκφράστηκε η κοινή βούληση για την κατάρτιση ενός βιώσιμου, εμπεριστατωμένου και εφαρμόσιμου επιχειρησιακού προγράμματος όλης της περιφέρειας του ευρύτερου Πειραιά για το καλό της πόλης.

// Τη νέα πτέρυγα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού, στο Σχιστό, παρέλαβε την περασμένη Τρίτη αντιπροσωπεία του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη. «Ο χώρος της παιδείας και της σχολικής στέγης αποτελεί τομέα πρωταρχικής σημασίας για τη δημοτική αρχή. Η δημιουργία νέων σχολείων και η βελτίωση των συνθηκών στα υπάρχοντα είναι δεσμεύσεις που κάνουμε πράξη», τόνισε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από τις αρχές της σχολικής χρονιάς το 8ο Νηπιαγωγείο, ενώ έχουν ήδη δημοπρατηθεί το Ειδικό Σχολείο και το Κλειστό Γυμναστήριο, για τα οποία η δημοτική αρχή ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες. Τέλος, στη φάση της δημοπράτησης βρίσκεται και το νέο 21ο Νηπιαγωγείο στην ίδια περιοχή.


Σχολιάστε εδώ