από το Περιστύλιο…

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν αντιμετωπίζεται», είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Π. Πικραμμένος, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Παπαϊωάννου παρατήρησε ότι το πρόβλημα στη βραδύτητα απονομής Δικαιοσύνης απειλεί να αποδομήσει την ελληνική δημοκρατία και αμφισβητεί την αρχή της νομιμότητας. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μαζί με τους άλλους που την πληρώνουν λόγω της πολυνομίας ή της αλόγιστης χρήσης ένδικων μέσων, τόσα σκάνδαλα (αν δεν… χαθούν κάπου στον δρόμο) περιμένουν στην ουρά της απονομής Δικαιοσύνης.
Τα νούμερα πάντως είναι τραγικά, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων διαρκώς μεγαλώνει. Έτσι, κάτι με το Ασφαλιστικό, κάτι με το Μνημόνιο, κάτι με τον «Καλλικράτη», αισίως οι φετινές αιτήσεις προς το ΣτΕ έφτασαν τις 10.500!
νΑς κοιμούνται… ανήσυχοι οι συνταξιούχοι. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε στη Βουλή ότι δεν έχει μελετηθεί σενάριο μείωσης δαπανών για την καταβολή συντάξεων για τα επόμενα πέντε χρόνια… Κι αν είναι σαν τα μέτρα που… δεν θα παίρνανε, καταλαβαίνετε τι περιμένει τα περήφανα γηρατειά…
Μάλιστα οι δαπάνες θα αυξηθούν προσεχώς κατά 1,2 δισ., επειδή θα αυξηθούν οι συνταξιούχοι. Όπου φύγει-φύγει όσοι εργαζόμενοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα!
νΜε το φανάρι να ψάχνεις στους διαδρόμους της Βουλής, δεν βλέπεις αισιόδοξο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ όπως λέγεται χαρακτηριστικά πολλοί έχουν καλού-κακού έτοιμα τα σωσίβια. Απτόητοι όμως ο υπουργός και ο υφυπουργός των Οικονομικών έχουν βαλθεί να πείσουν τους βουλευτές ότι τα νούμερα βγαίνουν και δεν θα το βαρέσουμε το κανόνι, κι ας το ʼχει ο κόσμος τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Τις προάλλες έπεσε πολλή δουλειά σε Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη με ολοήμερα ενημερωτικά σεμινάρια στη Βουλή. Ο υπουργός ξεκίνησε από το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου οι βουλευτές (που ας μην ξεχνιόμαστε είναι οι ίδιοι που έδωσαν τη θετική τους ψήφο στο Μνημόνιο), με προεξάρχουσα τη Βάσω Παπανδρέου, έψαλαν τον εξάψαλμο. Αιχμή της κριτικής η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και τα 30 δισ. που δίνονται στις τράπεζες. Σειρά είχε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για τις τράπεζες, διαμηνύοντας και μετά την κριτική που δέχτηκε στο ΚΤΕ ότι δεν κάνει βήμα πίσω.
ν «Είναι η ώρα να λέμε την αλήθεια στους πολίτες» (!) είπε ο «τσάρος». «Θα παρουσιάσουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα προσπαθήσουμε μέχρι το 2015 να φέρουμε το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ», επέμεινε, χωρίς επί της ουσίας να πει λέξη για το έλλειμμα. Το ίδιο έκανε και σε σχέση με το ερώτημα αν θα ληφθούν νέα μέτρα. «Όσοι λένε για νέα μέτρα πρέπει να μας πουν με ευθύτητα εάν η χώρα πρέπει ή όχι να μειώσει τα ελλείμματά της! (…) Όλοι αυτοί θέλουν ακινησία και απόλυτη συντήρηση. Η χώρα να μην πάει μπροστά, να μην κάνει τίποτα. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ψηφοθηρήσουν με νέα μέτρα που ενδεχομένως να πέσουν στην κοινωνία. Κάνουν λάθος».
Και ιδού πώς έπλεξε στη συνέχεια το εγκώμιο των τραπεζών, για να πει ότι το κράτος τις στηρίζει: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη. Έχουν κάνει και υπερβολές και δεν έχουν στηρίξει όσο θα έπρεπε τις επιχειρήσεις. Αλλά δεν έχουν κάνει τα μεγάλα εγκλήματα άλλων ξένων τραπεζών, δεν επένδυσαν σε τοξικά ομόλογα και δεν χρειάστηκε το κράτος να τις σώσει από την καταστροφή».
Πάλι καλά… Το σωστό να λέγεται!
νΣφήνα μπήκε ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μίλησε για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του 2011. Και το ακροατήριό του παραλίγο να πέσει στα… βαριά, ακούγοντάς τον να ισχυρίζεται ότι «διακινούν πολιτικές και δημοσιογραφικές “παραισθησιογόνες” αντιλήψεις, όσοι υποστηρίζουν ότι τα νούμερα “δεν βγαίνουν” και ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής που οδηγεί στη “νιρβάνα”».
Γίγαντας ο υφυπουργός, και έχει και χιούμορ!
νΓιατί οι πολίτες βγάζουν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες;
Ο Γιάννης Αμοιρίδης είχε την εξήγηση: The fear is here… (στα ελληνικά, ο φόβος είναι εδώ)!


Σχολιάστε εδώ