Αντί να… κυνηγάει λαθρομικροπωλητές, κυνηγάει… διαδηλωτές!

Τελευταίο παράδειγμα η θέση που έλαβε στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τασσόμενος υπέρ του δραστικού περιορισμού των διαδηλώσεων (!) και μάλιστα να γίνεται η πραγματοποίησή τους σε συγκεκριμένους χώρους. Η πρότασή του θα μας ξένιζε, με δεδομένη τη θητεία του στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου εξέφραζε εντελώς διαφορετικές απόψεις, αν δεν γνωρίζαμε καλά ότι κατ’ ουσίαν υπαγορεύτηκε από τον νέο πολιτικό του μέντορα -πριν ήταν ο Φώτης Κουβέλης- Στ. Μάνο.
Ο ίδιος αναγνώρισε ως έτερο μεγάλο πρόβλημα που έχει γονατίσει την εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, και όχι μόνο, το παρεμπόριο.
Εν τούτοις, παρότι διαθέτει περίπου 1.500 δημοτικούς αστυνομικούς και επαρκές νομοθετικό οπλοστάσιο, διστάζει να τους στείλει, με τη συνοδεία πάντα των ανδρών της ΕΛΑΣ, στο κυνήγι όσων στερούν από την αγορά της πόλης τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ ετησίως, με τα καταστήματα να κλείνουν συνεχώς όχι μόνο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις ορδές των παράνομων αλλοδαπών μικροπωλητών.
Η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η απαγόρευση της κατάληψης από ολιγομελείς ομάδες του οδοστρώματος συγκεκριμένων κεντρικών αρτηριών, διασταυρώσεων και πλατειών της πρωτεύουσας.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναφέρεται ότι δεν μπορούν οι διαδηλωτές περιορισμένου αριθμού να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα επειδή θέλουν να εκφράσουν επιδεικτικότερα τα αιτήματά τους ή γιατί επιθυμούν να καταστήσουν έντονη την παρουσία τους σε κάποιο δημόσιο χώρο.
Ως αιτιολογία για την απαγόρευση μιας σειράς διαδηλώσεων θα προβληθεί το -πραγματικό- γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να δέχεται συνεχώς επιβαρύνσεις στην εμπορική, οικονομική και τουριστική ζωή του με επιπτώσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών.
Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, υπάρχει και σχετική θετική γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία μέχρι σήμερα μένει ανεφάρμοστη από τις αρμόδιες αρχές. Κάποιος επιτέλους πρέπει να «σπάσει αυγά»!


Σχολιάστε εδώ