Ανοίγει τις πόρτες σε «φρέσκα» πρόσωπα ο Σαμαράς

Η πρόσκληση που απηύθυνε στην τελευταία συνεδρίαση των Νομαρχιακών Οργανώσεων είχε αποδέκτες κυρίως, αλλά όχι μόνο, επαγγελματίες και επιστήμονες καταξιωμένους στον χώρο τους. Προπάντων, όμως, πρόσωπα πολιτικά άφθαρτα που με την ενεργοποίησή τους θα αλλάξουν την εικόνα της παράταξης και θα της προσδώσουν νέα δυναμική. Η πρωτοβουλία για την προσέλκυση νέων ανθρώπων θα εξειδικευθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και θα ενταθεί εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ ο κ. Σαμαράς συνειδητοποιεί το μέγεθος των δυσχερειών στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει πειστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και κατʼ επέκταση τη διακυβέρνηση της χώρας. Αναγνωρίζει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς κι επίπονος, εξ ου και στις συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του επισημαίνει ότι «η πολιτική δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος». Πέρα από το κλίμα απαξίωσης που επικρατεί μεταξύ των πολιτών συνολικά για τα κόμματα και τους πολιτικούς, στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι ανασταλτικά στις προσπάθειες ανάκαμψης λειτουργεί ένα ακόμη στοιχείο: Ότι αρκετά από τα προβεβλημένα στελέχη συγκεντρώνουν τη δυσπιστία, ενδεχομένως και την απαρέσκεια του κόσμου, λόγω της κυβερνητικής θητείας τους. Επιπλέον η παρουσία τους στην πρώτη γραμμή δεν βοηθάει, αντίθετα δυσκολεύει τις προσπάθειες αποκατάστασης σχέσεων εμπιστοσύνης ΝΔ και πολιτών. Έτσι, η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες καθίσταται επιτακτική, κάτι που έχουν αντιληφθεί στο επιτελείο του κ. Σαμαρά. Αυτό ακριβώς το νόημα είχε και η πρόσκλησή του σε νέους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν εντός της ΝΔ και να διεκδικήσουν ρόλους στον κομματικό μηχανισμό, μέχρι και μια θέση στα ψηφοδέλτια για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Με την κίνησή του αυτή είναι απόλυτα συνεπής με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ευθύς μετά την εκλογή του στην αρχηγία να «τʼ αλλάξει όλα» και ταυτόχρονα να ανοίξει τις πόρτες της ΝΔ στον κόσμο, συνεπής στη διακήρυξή του ότι τελείωσαν τα «τζάκια» και οι «οικογενειοκρατίες». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το «άνοιγμα» αυτό αποτελεί μήνυμα προς βουλευτές και στελέχη ότι ο ρόλος και το αξίωμα που κατέχουν δεν είναι δεδομένο και αορίστου διαρκείας. Υπάρχουν ορισμένοι μάλιστα που υποστηρίζουν ότι περισσότερο απʼ όλους αφορούσε τους τομεάρχες, καθώς ο κ. Σαμαράς ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά τις γκρίνιες που διατύπωσαν στην περίφημη συνάντησή τους με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τασούλα.

Πληροφορίες από τα ηγετικά κλιμάκια αναφέρουν ότι η ανανέωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» για τον κ. Σαμαρά, έχοντας μάλιστα βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ, μεταξύ 40% και 50%. Κάτι που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός στελεχών, που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές, θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε νέα πρόσωπα. Ήδη, εδώ και μήνες λειτουργεί Επιτροπή Αξιολόγησης υπό τον γραμματέα Ανδρ. Λυκουρέντζο, η οποία δέχεται αιτήματα, συναντά ανθρώπους και εξετάζει τις πιθανές υποψηφιότητες. Παράγοντες της Επιτροπής σημειώνουν ότι με τα δεδομένα που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν πολιτικά.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν, καθώς η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και οι επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να μην είναι και τόσο μακριά. Λόγο στον καταρτισμό των ψηφοδελτίων του κόμματος θα έχουν και οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από σχετικές εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του καταστατικού που ψηφίσθηκε στο τελευταίο συνέδριο, σε περιφέρειες μέχρι 6 υποψηφίων έναν θα επιλέγει η βάση, σε περιφέρειες με 7-12 υποψήφιους θα επιλέγει τους δύο και από 12 και πάνω η βάση θα επιλέγει το 1/5 των υποψηφίων.

Προς το παρόν, στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, καθώς διαπιστώνεται αδράνεια και σε ορισμένες περιπτώσεις απροθυμία ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο. Αρμόδια κομματικά στελέχη παραδέχονται ότι το κόμμα δεν είναι ακόμη έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες μιας εκλογικής αναμέτρησης και μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Πάντως το μήνυμα του κ. Σαμαρά προς τα ανά την επικράτεια κομματικά στελέχη είναι για σκληρή αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά «χωρίς υπερβολές και λαϊκισμούς». Έχοντας προφανώς ως «οδηγό» το… «στραπάτσο» του Γ. Παπανδρέου που προεκλογικά έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «δεν θα γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων», ο πρόεδρος της ΝΔ προτρέπει τα στελέχη να μην καλλιεργούν στον κόσμο ανεδαφικές προσδοκίες και να μη δεσμεύονται για πόρους και δαπάνες που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν.


Σχολιάστε εδώ