XΡΗΜΑτιστήριο

> Βασικό σημείο τριβής η διαφορετική φορολόγηση του ιντερνετικού στοιχήματος και των παιγνιδομηχανημάτων! Ευτυχώς για εμάς τους πολίτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ δεν «πολυχαμπαριάζουν από τους εξυπνακισμούς» της κυβέρνησης, που πήγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να περάσει στο σχέδιο νόμου για τη Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων ό,τι ακριβώς ήθελαν τα «συμφέροντα που εκπροσωπεί».

>Ας μη θριαμβολογεί ο ΓΑΠ, ας μην πανηγυρίζουν τα εξαπτέρυγά του, ας μη χειροκροτούν τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ, καθώς οι τεχνοκράτες δεν φάνηκε να συμμερίζονται την αισιοδοξία τους για τα «οφέλη» από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τη χρησιμοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρώπης, επιφυλάσσοντας αρνητική υποδοχή, με νέα υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Έπειτα και από αυτήν την εξέλιξη, που έχει καταστήσει την κυβέρνηση «υπόλογη» στο εσωτερικό και «παράδειγμα προς αποφυγήν» στο εξωτερικό, μένει κάτι άλλο εκτός από την προσφυγή στις κάλπες;

> Μια εικόνα χίλιες λέξεις! Έκτακτη φορολογική εισφορά, απομειώσεις της αξίας των θυγατρικών και διαγραφές απαιτήσεων επηρέασαν αρνητικά τα μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων για τη χρήση του 2010, με αποτέλεσμα από τα πρώτα στοιχεία να καταγράφεται σημαντική μείωση της κερδοφορίας και μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών.

> Τελικά ποιος ήταν ο «ιθύνων νους» του deal μεταξύ της Proton Bank και του υπερατλαντικού fund; Οι γνώμες διίστανται, καθώς κάποια «γιουσουφάκια» του τραπεζικού ρεπορτάζ προκρίνουν τον κ. Αθανάσογλου, που ως τεχνοκράτης μαθαίνουμε ότι μοιράζει εύκολα δάνεια, ενώ ορισμένα άλλοι «παπαγάλοι εκτροφείου» ψηφίζουν τον κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος αποτελεί τον δημοσιοσχετίστα. Όσον αφορά τον έτερο της «παρέας», κ. Λαυρεντιάδη, όπως σαν «κομήτης» εμφανίστηκε, έτσι αναμένεται και να εξαφανιστεί, αφού συνεχίζει να μειώνει σταδιακά το ποσοστό επί των δικαιωμάτων ψήφου του, αγγίζοντας πλέον το 15,5554% από 20,1008%. Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως οι ζημίες της τράπεζας, για τη χρήση του 2010, ανήλθαν σε 9,71 εκατ. ευρώ.

> Τα ίδια, Παντελάκη μου, και στον… ΟΤΕ; Με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και χρηματοδότηση πλασματικών χρόνων αναμένεται η διοίκηση του οργανισμού να παρακάμψει τη δυσαρέσκεια των παλαιών συνδικαλιστών και να προχωρήσει σε αντεργατικά μέτρα κατά των νέων εργαζομένων.

>Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Λαζαρίδης, ως «πειθήνιο όργανο» των τραπεζών, που είναι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ, σπεύδει εν μέσω οικονομικής κρίσης να εφαρμόσει τα κριτήρια που θα οδηγήσουν πολλές μικρομεσαίες εταιρείες σε καθεστώς επιτήρησης, προκειμένου τα όποια ρευστά διαθέσιμα των θεσμικών χαρτοφυλακίων να κατευθυνθούν αυτούσια στους δεικτοβαρείς τίτλους.

> Ναι σε όλα, και μάλιστα άρον άρον! Η ελληνική πλευρά όχι μόνο έκανε αποδεκτό το αίτημα της κινεζικής για τη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο από τράπεζες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αναμένεται να «κάνει πίσω» και στην έκδοση των εγγυητικών επιστολών από αυτές, γεγονός που κάνει δύσκολο τον έλεγχο της ροής μαύρου χρήματος.

> Κάτι σαν επιχείρηση συμμετοχών να την πούμε! Μια από τις ενδιαφέρουσες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΝΕΛ έχει να κάνει με τη μετατροπή του σκοπού της εταιρείας, που εκτός από τα ακτοπλοϊκά επεκτείνεται πλέον στα τουριστικά, την ενέργεια και γενικότερα τις επενδύσεις.

> Μπράβο, κύριε διοικητά, άξιος ο μισθός σας! Παρά τη μείωση της κερδοφορίας, την πτώση των πωλήσεων και την απώλεια της συμμετοχής της στην εγχώρια αγορά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ζερβός δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος.

> Η λέξη λογοδοσία προφανώς έχει άλλη ερμηνεία στο λεξιλόγιο των πράσινων διορισμένων κρατικών αξιωματούχων! Τι και αν οι συνθήκες στην αγορά ευνοούν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τόσο από την αύξηση της ζήτησης, όσο και από την αλλαγή στα δεδομένα της ποσόστωσης, εντούτοις η διοίκησή της δεν φαίνεται να σταματά τη διαδικασία πώλησής της.

> Ένα ακόμη πάγιο αίτημα των αμιγώς ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση! Για του λόγου το αληθές, αναμένεται λίαν συντόμως η απαγόρευση της επιδότησης των υπηρεσιών που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην ελεύθερη αγορά. Έτσι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που χορηγούνται αναµένεται να εξισωθούν µε αυτά των άλλων εµπορικών τραπεζών.

> Στο πλαίσιο της μείωσης του λειτουργικού κόστους ή του σφιχτού εναγκαλισμού με τη διοίκηση; Οι εταιρείες Interfish και Σελόντα γνωστοποίησαν τον διορισμό της νέας εσωτερικής τους ελέγκτριας κ. Μαρίας Ζαφείρη, σε αντικατάσταση της κ. Πάτρας Καλλιόπητου στην πρώτη, και του κ. Ευάγγελου Κομνηνού στη δεύτερη.

> Από ό,τι φαίνεται, οι «καρέκλες» σε εταιρείες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που συνήθως συνοδεύονται από εξυπηρετήσεις, διαφημίσεις, χορηγίες κ.λπ., αποτελούν τις καλύτερες «περγαμηνές» για την αποκατάσταση αυτών που τις κατέχουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι τοποθετήσεις των κυρίων Παναγιώτη Βουρλούμη και Παναγιώτη Αθανασόπουλου ως μελών του ΔΣ στην «Καθημερινή».

> Από τη στιγμή που την εξυγιαίνουν, απαλλάσσοντάς την από τα περιττά βάρη, θα ήταν προτιμότερο να μην την πουλήσουν, τουλάχιστον υπ’ αυτές τις συνθήκες! Με τις σωρευτικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 130,4 εκατ. ευρώ, δεν μας κάνει εντύπωση που οι ζημίες της ΤΒank μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 71,3 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2010.

> Ένας ακόμη λογιστικός τρόπος μακιγιαρίσματος των οικονομικών μιας εισηγμένης, που γύρισε όμως μπούμερανγκ σ’ αυτούς που τον επέλεξαν! Η διαγραφή της υπεραξίας των εξαγορών οδήγησε την Alapis σε σημαντικές προβλέψεις ύψους 840,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την εγγραφή ζημιών 931,4 εκατ. ευρώ.

> Είναι πολλά τα χρήματα πατριώτες! Αν το θέμα πώλησης της Hellenic Seaways από τις Μινωικές στην ΑΝΕΚ έχει κλείσει οριστικά, γεγονός που φαίνεται και από την έκτακτη πρόβλεψη ύψους 47,5 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα χρήσης των εμπλεκομένων, τότε δεν θα πρέπει να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες αστικής και ποινικής φύσεως από τους μετόχους;

> Να ευχηθούμε στον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, να είναι σιδεροκέφαλος, να κάνει πράξη τη θέληση του λαού για κάθαρση και να αποφύγει τη δικαιοσύνη των δύο ταχυτήτων που έχει στηθεί όχι για την προστασία του πολίτη, αλλά για τη θωράκιση των ανομημάτων της εξουσίας.

> Με το βλέμμα στραμμένο στις αποκρατικοποιήσεις! Η MIG πραγματοποίησε υψηλές απομειώσεις προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά ώστε να είναι έτοιμη να «χτυπήσει», είτε από μόνη της είτε σε συνεργασία με ξένους, ημικρατικές εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και ακίνητα φιλέτα σαν τον Αστέρα.

> Από τη στιγμή που ο νόμος παρέχει αυτό το δικαίωμα, ό,τι και να πούμε είναι περιττό! Ο τρόπος χειρισμού μιας δικαστικής διαμάχης και η χρονική διάρκεια που χρειάζεται για να τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο είναι σε θέση να επηρεάσουν τόσο τα οικονομικά μεγέθη όσο και τα αποτελέσματα χρήσης μιας εταιρείας. Πρόσφατο παράδειγμα η Olympic Catering AE με τις ζημίες ύψους 21,510 εκατ. ευρώ.

> Περίεργα, αδιανόητα, τραβηγμένα από τα μαλλιά! Απορίας άξιον πώς μια ασφαλιστική εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ κατάφερε να εκδώσει ομολογίες ύψους 80 εκατ. ευρώ. Έλα μου ντε, κύριοι της Aspis Capital…

> Είτε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν έχουν συναίσθηση των ρόλων τους είτε εκτελούν καλοπληρωμένα συμβόλαια! Έσοδα που θα μειώσουν το χρέος, όχι όμως και το έλλειμμα, προβλέπονται και από τις κάθε είδους επεκτάσεις-παρατάσεις των συμβάσεων παραχώρησης – δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, εξελίξεις που «παγώνουν» κάθε προσπάθεια δημιουργίας «μαξιλαριού» από πλευράς Δημοσίου για τις επόμενες δύσκολες χρονιές.

> Στα αυγά τους φαίνεται να κάθονται αρκετοί τραπεζίτες, μάνατζερ και χρηματιστές των οποίων τα ονόματα είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα ή περίεργες υποθέσεις! Για να μην ξεχαστούν τελείως, κατά καιρούς διοχετεύουν πληροφορίες που τους θέλουν είτε να βρίσκονται σε συζητήσεις είτε να επαναδραστηριοποιούνται στον χώρο τους.

> Λάθη που δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα! Εκ του αποτελέσματος η παλαιά διαδικασία της απόσυρσης φαίνεται να ήταν καλύτερη από τη νέα, καθώς ο κάτοχος ΙΧ αφενός λάμβανε 1.500 ευρώ από το παλιό του αυτοκίνητο και αφετέρου είχε «καβάτζα» άλλα 1.000 ευρώ για να αγοράσει ένα καινούργιο ή ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο πενταετίας.

> Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτήν την πάγια εταιρική πρακτική! Πόσες από τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων περίμεναν και φέτος την ύστατη ώρα, δηλαδή το τριήμερο από την 29η μέχρι την 31η Μαρτίου, προκειμένου να δημοσιεύσουν τις λογιστικές τους καταστάσεις για τη χρήση του 2010;

> Και ο άγιος φοβέρα θέλει, πόσω μάλλον οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που δεν φημίζονται για τα φωτοστέφανά τους! Αν ο «μόνος Θεός που πιστεύουν» είναι το χρήμα, τότε το «πάγωμα» των project, προμηθειών και αμοιβών που «παίρνουν νταβατζιλίκι», ίσως και να τους «έκοβε το βήχα» για κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας.

> Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα των δύο μέτρων και δύο σταθμών! Γιατί από τον έλεγχο των συναλλαγών που υλοποιούνται με μετρητά μεταξύ των ιδιωτών εξαιρούνται οι πωλήσεις μετοχών, παραγώγων, ομολογιών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων και λοιπών συναφών; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κίνδυνος ροής μαύρου χρήματος;

> Τα χειρότερα έπονται! Για να δούμε αν η έρευνα της Eurostat επί των λογιστικών «ωραιοποιήσεων» της κυβέρνησης σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και καθυστερούμενες οφειλές φορέων του Δημοσίου θα «βγάλει λαβράκια», αυξάνοντας το έλλειμμα… Λέτε γι’ αυτό η «τρόικα» (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) να στέλνει από δύο εκπροσώπους, συν έναν επικεφαλής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έλευση τεχνικών κλιμακίων, όπως στις προηγούμενες επισκέψεις;

> Κάπως αργά θυμήθηκαν οι πολιτικοί να το παίξουν επαναστάτες κατά των τραπεζιτών! Με το έλλειμμα ρευστότητας μεταξύ των δανείων που έχουν δώσει και των καταθέσεων που έχουν απομείνει στα «σεντούκια τους» να ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα «ρίξουν φρέσκο χρήμα» στην αγορά. Και δεν θα μείνουν μόνο σ’ αυτήν τη δικαιολογία, αλλά θα τονίσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι αφενός κατέχουν 50 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος και αφετέρου πρωτοστατούν στην πρωτογενή αγορά και στις δημοπρασίες εντόκων.

> Μόνο η κυβέρνηση δεν θέλει να το καταλάβει! Άπαντες, συμπεριλαμβανομένων και της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θεωρούν ότι οι κρατήσεις υπέρ τρίτων επιβάλλονται κατά κανόνα ως έμμεση φορολογία και καλύπτουν συναλλαγές που επιβαρύνουν περισσότερο τις ασθενέστερες τάξεις.

> Το χρήμα πάει στο χρήμα! Τι κι αν τα επιτόκια των προθεσμιακών, κλιμακωτών και λοιπών «κλειστών» καταθέσεων έχουν «πιάσει ταβάνι», τα αντίστοιχα του ταμιευτηρίου εξακολουθούν να «βάζουν μέσα» τους καταθέτες αυτής της κατηγορίας.

> Δείχνουν τον δρόμο! Δεν ξέρουμε ποια πολιτική-στρατηγική θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου των stress tests, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι στις ΗΠΑ δρομολογήθηκαν πωλήσεις κοινών μετοχών για την αποπληρωμή οικονομικών ενισχύσεων, αυξήσεις μερισμάτων, επιστροφή κεφαλαίου και εξαγορά προνομιούχων μετοχών.

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Μπορεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές να «κλείνει εν μέρει τα παράθυρα» της φοροδιαφυγής, ωστόσο «αποτελειώνει τη μισοπεθαμένη» δραστηριότητα στην κτηματαγορά.

> Απίστευτο κι όμως… ελληνικό! Τι κι αν η χώρα μας ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νωπών, οπωροκηπευτικών και προϊόντων ζωικής προέλευσης, εντούτοις στις ημέρες μας εισάγουμε τεράστιες ποσότητες χωρίς κανένας να «σκύβει το κεφάλι του» σ’ αυτό το οξύμωρο.


Σχολιάστε εδώ