Χειροτερεύει η κρίση στο ΑΠΕ

Τη θητεία του κ. Η. Μάτσικα δεν τη χαρακτηρίζει η εργασιακή ειρήνη και η ανάπτυξη του πρακτορείου.

Αντιθέτως, ταυτίζεται με μειώσεις μισθών, περικοπές, αργοπορία στην καταβολή των αμοιβών και δημιουργία ομάδων με σκοπό την επικράτηση της μιας ή της άλλης τάσης. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, είναι εντυπωσιακή η εμμονή του γενικού διευθυντή στην προσπάθεια «εξόντωσης» του εκπροσώπου των εργαζομένων Μιχάλη Ψύλλου, αφού δεν περνάει μέρα που να μην εφευρίσκει μια νέα κόντρα μαζί του. Τελευταία το τελεσίγραφο που του έστειλε πρώτα με τον διευθυντή σύνταξης Νικόλα Βουλέλη: να αλλάξει βάρδια στο τμήμα που ανήκει (που υποχρεώθηκε να το μεταφέρει με βαριά καρδιά…), και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της διαδικτυακής τηλεόρασης, που του είπε το ίδιο σε παραλλαγή: να αλλάξει οπωσδήποτε βάρδια, αλλιώς θα αλλάξει τμήμα. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η συχνά χρησιμοποιούμενη φράση-απειλή: «Θα τον απολύσω» (τον Μ. Ψύλλο), όπως και η συναφής: «Και αυτόν θα τον απολύσω» για πολιτικό συντάκτη που καλύπτει το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί; θα αναρωτηθεί κανείς…

Έλεγχος από την υπηρεσία
ηλεκτρονικού εγκλήματος

Μα επειδή φαίνεται ότι τους θεωρεί πηγή των κακών στο ΑΠΕ, ενώ τα προβλήματα πηγάζουν από τον τρόπο διοίκησής του και τα απαράδεκτα e-mail που εστάλησαν σε πολλούς συντάκτες του ΑΠΕ και αφορούσαν προσωπικά στοιχεία συναδέλφων τους, μισθολογικά και άλλα. Την όλη υπόθεση με τα e-mail έπειτα από σχετικές μηνύσεις εργαζομένων ερευνά το ειδικό τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΓΑΔΑ και πιθανότατα έχει φτάσει στην «πηγή», κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση έχει ήδη περάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Επιχείρηση νέας μείωσης μισθών

Το άσχημο κλίμα επιτείνεται από τη νέα καθυστέρηση στην καταβολή μισθών (την τρίτη μέσα σε λίγους μήνες), και αυτό «σε ένα μαγαζί όπου όλα τα χρόνια τα πάντα δούλευαν ρολόι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η γενική διεύθυνση αποφάσισε να περικόψει ακόμα 10% στους ήδη μειωμένους κατά 25% μισθούς μέσα σε έναν χρόνο, εφαρμόζοντας «μισθοδοσία ΔΕΚΟ» χωρίς να έχει λάβει καμία σχετική υπόδειξη ή εντολή. Όταν, όπως ειπώθηκε στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 29 Μαρτίου (στην οποία αποφασίστηκαν κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι την ημέρα έναρξης της μεγάλης απεργίας όλων των Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπου βέβαια συμμετέχει και το ΑΠΕ), είναι «τουλάχιστον ακατανόητο πώς είναι δυνατόν να αντιστέκεται στη ΔΕΚΟποίηση του ΑΠΕ ο αρμόδιος υπουργός στον οποίο υπάγεται το πρακτορείο (Γ. Πεταλωτής), την οποία θέλουν οι οικονομικοί συνάδελφοί του (Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης), και να δείχνει σπουδή ένταξης του πρακτορείου στις ΔΕΚΟ ο γενικός διευθυντής του», που ωστόσο –και εδώ είναι να τρελαίνεσαι– στη 1/2/2011 ο ίδιος με επιστολή του προς τους υπουργούς Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση και Πεταλωτή και τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας Γ. Πετρουλάκη μιλούσε για «την αναγκαιότητα εξαίρεσης» του ΑΠΕ από τις διατάξεις του νόμου 3899/2010!

Η διοίκηση «απάντησε» ζητώντας να αφαιρεθεί από τους μισθούς των εργαζομένων η συμμετοχή στις στάσεις εργασίας, καταπατώντας και αυτόν τον άγραφο κανόνα συμπεριφοράς απέναντι στο προσωπικό. Ίσως βέβαια αυτό να έχει να κάνει με την απόρριψη που φέρεται να εισπράττει ο κ. Μάτσικας από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος είναι σε δύσκολη θέση βλέποντας τον μοναδικό Οργανισμό που υπάγεται σε αυτόν να περιέρχεται σε κατάσταση κρίσης που βαθαίνει, με ευθύνη της ηγεσίας που θεωρητικά επέλεξε ο ίδιος… Και όλα αυτά «σε ένα μαγαζί όπου όλα δούλευαν ρολόι…».

Συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος φέρει τεράστιες ευθύνες για τη συνεχιζόμενη κατάσταση, ζήτησαν και πάλι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ερώτηση Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωκοινοβούλιο φτάνει η υπόθεση του ΑΠΕ και συγκεκριμένα η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο μισθολογικό καθεστώς των ΔΕΚΟ τους εργαζομένους του πρακτορείου, καταργώντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ερώτηση αναφέροντας πως το Προεδρικό Διάταγμα 191 της 9/12/2008 «ορίζει σαφώς ότι η Ανώνυμη Εταιρεία ΑΠΕ – ΜΠΕ ΑΕ εξαιρείται από το καθεστώς των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ)», ενώ για τις αποδοχές των εργαζομένων «εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των Συλλογικών Συμβάσεων μεταξύ της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, όπως εκάστοτε ισχύουν». Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητεί από την Κομισιόν να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για το «δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων».


Σχολιάστε εδώ