Τρίωρος εξάψαλμος στον Ραγκούση από τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ στην Αττική

Οι δήμαρχοι σε έντονο ύφος είπαν στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν δίκαιες και ουσιαστικές λύσεις, αφού ο «Καλλικράτης», που έχει κάνει… μπάχαλο τα πάντα στον οργανωτικό τομέα, και η οικονομική δυσπραγία έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στους ΟΤΑ.

Τα θέματα που έθεσαν ως πιο κρίσιμα και επείγοντα οι δήμαρχοι της Αττικής είναι:

• Η υπόθεση των 176 ευρώ, δηλαδή του μηνιαίου επιδόματος που με εντολή της κυβέρνησης κόπηκε από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και το οποίο πρέπει να δοθεί τώρα αναδρομικά, αφού έγιναν προσφυγές στη Δικαιοσύνη που δικαίωσε όλους όσοι προσέφυγαν! Δηλαδή τώρα οι δήμοι πρέπει να καταβάλουν αναδρομικά 176 ευρώ τον μήνα για περίπου 2 χρόνια σε κάθε υπάλληλό τους! Υπολογίζεται ότι ο καθένας θα πάρει 5.000-6.000 ευρώ! Από πού θα τα δώσουν όμως αυτά τα χρήματα οι δήμοι; Αφού σχεδόν όλοι είναι υπερχρεωμένοι και τους έχει κοπεί κατά μεγάλο ποσοστό η κρατική επιχορήγηση;

• Οι συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και η ένταξη των παιδικών σταθμών στους δήμους έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, αφού τα χρονικά πλαίσια είναι πολύ «σφιχτά», ενώ δεν μεταφέρονται τα ανάλογα κονδύλια στους ΟΤΑ προκειμένου να λειτουργήσουν τους τομείς που τους… φόρτωσαν!

• Το θέμα των προσλήψεων που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού, όπως κατάγγειλε ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, με αυτά που έχει καθορίσει το υπουργείο Εσωτερικών «τιμωρούνται» οι δήμαρχοι που είχαν σωστή διαχείριση και δεν έκαναν αθρόες προσλήψεις. Αυτοί πλέον, με το πλαφόν του 15% που έχει τεθεί, δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ενδεικτικά ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ο δήμος του έχει 100 άτομα προσωπικό κι ένας άλλος δήμος ιδίων προδιαγραφών έκανε προεκλογικές προσλήψεις 200 ατόμων και τώρα έχει 360 άτομα προσωπικό. «Εγώ», τόνισε χαρακτηριστικά, «θα μπορώ να κάνω 15 προσλήψεις, ενώ ο άλλος 45! Έτσι όμως δεν καλύπτω τις ανάγκες μου και θα έχω κενά, άσχετα αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να προσλάβουμε πολύ περισσότερο κόσμο». Το ίδιο ισχύει και με την αναλογία 1 προς 5 που έχει καθιερώσει το υπουργείο. Δηλαδή για κάθε 5 υπαλλήλους που θα φεύγουν θα προσλαμβάνεται ένας! Με τα σημερινά δεδομένα, πάλι οι δήμοι που έχουν λίγο προσωπικό θα είναι οι… ριγμένοι.

• Η οικονομική καχεξία και τα δάνεια. Όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στις περικοπές που γίνονται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και στην καθυστέρηση καταβολής έστω κι αυτών των… κουτσουρεμένων επιχορηγήσεων. Όσον αφορά τα δάνεια, υπήρξε αντίδραση από τους δήμους που έχουν δανειοδοτηθεί από ιδιωτικές τράπεζες, αφού ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα γίνει αναδιαπραγμάτευση χρέους για όσους δήμους έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι δήμαρχοι των δήμων που έχουν δανειοδοτηθεί εκτός Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων τόνισαν ότι απέφευγαν το Ταμείο γιατί έχει ληστρικά επιτόκια και πήγαν στις άλλες τράπεζες προκειμένου να έχουν καλύτερο επιτόκιο.

Δεν είναι δυνατόν, είπαν, να τιμωρηθούν επειδή δεν προτίμησαν να πληρώσουν τοκογλυφικά επιτόκια…

Πολλοί δήμαρχοι επίσης κατήγγειλαν πως οι υπουργοί δεν τους δέχονται και προχωρούν σε ενέργειες ερήμην τους! Γίνονται παρεμβάσεις στις περιοχές τους και τις μαθαίνουν από τις… εφημερίδες! Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι και με την Πολεοδομία. Μετά την κατάργηση των νομαρχιών όλες οι Πολεοδομίες εντάχθηκαν στους δήμους, χωρίς όμως να μεταφερθεί σʼ αυτούς και το αναγκαίο προσωπικό. Έτσι ο κόσμος ταλαιπωρείται και οι δήμαρχοι ακούνε τα… εξ αμάξης από τους πολίτες των οποίων οι υποθέσεις έχουν… κολλήσει μήνες.

Χαρακτηριστικά κάποιοι δήμαρχοι είπαν ότι ενώ έχουν ζητήσει προσωπικό με μετατάξεις για να λειτουργήσουν οι Πολεοδομίες, δεν τους στέλνουν παρά ελάχιστους. Κάποιος είπε ότι ζήτησε 24 υπαλλήλους και του έστειλαν μόλις 4!

Εξάλλου τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα της χρηματοδότησης μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που δεν έχει καθοριστεί ακόμα πώς θα λειτουργήσουν, ενώ κάποιοι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών από τους δήμους τους, όπως υποκαταστήματα ΙΚΑ, συγκοινωνίες κ.λπ.

Ο υπουργός Γ. Ραγκούσης άκουσε τους δημάρχους, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω των δημοσιονομικών δυσχερειών και δήλωσε ότι κάποια από τα αιτήματα των δημάρχων θα ικανοποιηθούν, αλλά μέχρι την «κόκκινη γραμμή». Πέραν του σημείου αυτού δεν πρόκειται να γίνει καμία παραχώρηση.

Ο υπουργός δεν έμεινε στη συνέχεια για να παρακολουθήσει τον διάλογο και έσπευσε να αποχωρήσει, προφανώς για να μην ακούσει και χειρότερα…

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αρμόδιος για την αυτοδιοίκηση Λάμπρος Μίχος στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι οι βουλευτές βρίσκονται μεταξύ τους και συζητούν τα προβλήματα των περιφερειών, όπως και τα τοπικά στελέχη. Πρέπει όμως, τόνισε, να βρεθούμε όλοι μαζί και να δουλέψουμε για το μέλλον της Αττικής.

Μεταξύ των δημάρχων που έκαναν παρεμβάσεις ήταν ο Ν. Σαράντης των Αγ. Αναργύρων που κατήγγειλε ότι οι υπουργοί δεν ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν δέχονται τους δημάρχους, ο Θ. Ορφανός από τον Άλιμο που είπε ότι πηγαίνουν καθημερινά κατασχέσεις στον δήμο λόγω των οφειλών που δεν μπορεί να τακτοποιήσει εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής των ΚΑΠ και ο Κ. Ασκούνης της Καλλιθέας, ο οποίος έσπευσε να… επιπλήξει όσους διαμαρτυρήθηκαν συνιστώντας ψυχραιμία και επαναλαμβάνοντας «είμαστε διαχειριστές της εξουσίας»!

Στη συνάντηση εκτός του Γ. Ραγκούση ήταν ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος και ο Μιχ. Καρχιμάκης. Από τους βουλευτές ήταν μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτης, ο Δ. Καρύδης, η Άννα Νταλάρα και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Ήταν βέβαια παρών ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός και οι αντιπεριφερειάρχες.


Σχολιάστε εδώ