Το Σκοπιανό και η Χάγη

Τα Σκόπια ζητούν η Ελλάδα να παύσει να αντιτίθεται με κάθε τρόπο στην υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο διεθνή, πολυμερή και περιφερειακό οργανισμό στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έθεσε σαν καταληκτική ημερομηνία την 20ή Ιουλίου 2009, προκειμένου τα Σκόπια να υποβάλουν το υπόμνημά τους στο οποίο θα εξέθεταν τις θέσεις τους και αντίστοιχα την 20ή Ιανουαρίου 2010 προκειμένου η ελληνική πλευρά να υποβάλει το δικό της υπόμνημα.

Τα Σκόπια ζήτησαν στη συνέχεια να ανταπαντήσουν στο ελληνικό υπόμνημα και η Ελλάδα ζήτησε το ανάλογο δικαίωμα.

Το κείμενο υποβλήθηκε στο Δικαστήριο που όρισε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου τρέχοντος έτους, με ημερομηνία λήξεως την 30ή Μαρτίου.

Η σκοπιανή πλευρά, με αρχηγό τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλόσόσκι, κατέθεσε τα επιχειρήματά της, η ελληνική πλευρά, πλαισιωμένη από νομικούς και τεχνοκράτες, τη δική της.

Η κεντρική επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς απέβλεπε να πείσει τους δικαστές ότι η ασκηθείσα προσφυγή των Σκοπίων δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική πλευρά ζήτησε από το Δικαστήριο να απορρίψει τους ισχυρισμούς των Σκοπίων σαν αβάσιμους.

Αυτό είναι το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία πολλά και ενδιαφέροντα ελέχθησαν. Τον απλό όμως και ανώνυμο πολίτη δεν τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικές αναλύσεις και η νομική επιχειρηματολογία. Αυτά αφορούν τους ειδικούς. Τον απλό έλληνα πολίτη ενδιαφέρει η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, της αλήθειας εκείνης που είναι βαθιά ριζωμένη στη συλλογική συνείδηση του έθνους και που κανένας πολιτικός αυτού του τόπου δεν ανέχεται να παραβιάζουν. Και είναι η αλήθεια αυτή που εδραιώνει την κοινή πεποίθηση περί του δικαίου των ελληνικών θέσεων.

Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και αυξημένη ευαισθησία όλες τις εξελίξεις του Σκοπιανού. Απορεί όμως πως μια σειρά απλών ερωτημάτων όπώς τα παρακάτω, που δεν χρειάζονται περισπούδαστες και εξειδικευμένες γνώσεις για να απαντηθούν, δεν βρίσκουν τις κατάλληλες απαντήσεις απ’ αυτούς που διαστρεβλώνουν την ιστορία μας.

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι ο ΟΗΕ έκανε δεκτά τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ μέχρι της ρυθμίσεως του θέματος του ονόματος;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να φέρει αντιρρήσεις για τη συμμετοχή των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, αν η ΠΓΔΜ αναφέρεται με άλλη ονομασία από αυτήν που προβλέπεται από τη σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι η Ελλάδα δεν άσκησε κανένα βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και ότι η απόφαση να μην ενταχθούν τα Σκόπια στην Ατλαντική Συμμαχία, προτού επιλυθεί το θέμα του ονόματος ελήφθη ομόφωνα απ’ όλους τους συμμάχους;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι Σκοπιανοί παραποιούν την ιστορία δίνοντας τη δική τους προπαγανδιστική εκδοχή;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι μαθητές τους διδάσκονται στα σκοπιανά σχολεία ότι τα σύνορα της χώρας τους φθάνουν μέχρι τον Όλυμπο, τη Χαλκιδική ή τη Λάρισα;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι η σκοπιανή τηλεόραση μεταδίδει μετεωρολογικό δελτίο καθημερινά, παρουσιάζοντας χάρτη όπου η Μακεδονία αποτελεί ενιαίο χώρο με την ΠΓΔΜ;

• Είναι αλήθεια ότι οι πόλεις της Μακεδονίας

μας αναφέρονται στους σκοπιανούς χάρτες με σλαβικά ονόματα;

• Είναι αλήθεια ή όχι

ότι σκοπιανά επιστημονικά συγγράμματα, σχολικά βιβλία κ.λπ., προβάλλουν την αλυτρωτική προπαγάνδα τους;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι σκοπιανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται τις αντιλήψεις αυτές;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι Σκοπιανοί οικειοποιούνται ελληνικά ιστορικά σύμβολα;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι ανεγείρουν ακόμη και αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι σύμφωνα με αποδεδειγμένα παραστατικά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον ήλιο της Βεργίνας;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι παρʼ όλα αυτά η χώρα μας υποστήριξε οικονομικά πάντα τα Σκόπια, με τις τόσες οικονομικές εκεί επενδύσεις, που κατέχουν την πρώτη θέση, σύμφωνα με το επενδυμένο κεφάλαιο, και απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων;

• Είναι αλήθεια ή όχι ότι το ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια έχει δεχθεί επιθέσεις;

Απλά ερωτήματα με εξ ίσου απλές απαντήσεις.

Σεβόμαστε το Διεθνές Δικαστήριο και φυσικά τις αποφάσεις του. Ελπίζουμε ότι στη Χάγη θα δικαιωθούν οι ελληνικές θέσεις και θα αποδειχθεί η παραποίηση της ελληνικής ιστορίας που διαπράττεται απʼ όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στο θέμα του ονόματος όλος ο λαός μας είναι στοιχισμένος πίσω από το δίκαιο που υπαγορεύουν η ιστορία, η κοινή λογική και η νομιμότητα των θέσεων μας.

Αυτό κανένας δεν πρέπει να το ξεχνά. Ούτε και να το υποτιμά.


Σχολιάστε εδώ