Στραμμένα τα πυρά προσωπικά στον Παπανδρέου!

Για τον λόγο αυτό ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών προς τρεις κατευθύνσεις, την κυβέρνηση, το κόμμα και την κοινωνία, με στόχο την ενίσχυση του αντιπολιτευτικού λόγου της παράταξης και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, θα κλιμακώσει σταδιακά την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, τοποθετώντας στο κάδρο της κριτικής του, σε μόνιμη βάση πλέον, τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποδομήσει το πρωθυπουργικό του προφίλ. Η αρχή έγινε προχθές στη Βουλή, όπου κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την ακρίβεια στην αγορά ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ευθέως τον κ. Παπανδρέου ότι ψεύδεται μονίμως. Δεν περιορίσθηκε ωστόσο εκεί. Έκανε και ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι συμπεριφέρεται σαν… πρώην πρωθυπουργός και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα! Αυτός θα είναι στο εξής και ο βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας του: Ότι ο πολιτικός χρόνος του κ. Παπανδρέου εξαντλείται και είναι θέμα χρόνου να κλείσει ο κύκλος του στην πρωθυπουργία. Ήταν η πρώτη επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης, αλλά δεν θα είναι και η τελευταία, καθώς έχει επιλέξει τη στρατηγική της «προσωπικής αναμέτρησης» με τον πρωθυπουργό. Επικαλούμενοι όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Λ. Συγγρού, σημειώνουν ότι η αποδοχή του κ. Παπανδρέου στην κοινωνία μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, σε σημείο που –όπως εκτιμούν– πολύ σύντομα από «ισχυρό χαρτί» θα καταστεί… «αδύναμος κρίκος» για το ΠΑΣΟΚ. Και στη ΝΔ δείχνουν αποφασισμένοι να επισπεύσουν με κάθε τρόπο το… χαρμόσυνο αυτό γεγονός. Θεωρούν δε ότι καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει αφενός η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής και αφετέρου η ανακοίνωση και η υλοποίηση και νέων επώδυνων μέτρων. Στη ΝΔ αναμένουν την εξαγγελία από την κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας (προγραμματίζεται για τα μέσα Απριλίου), ώστε στη συνέχεια να ανακοινώσουν το δικό τους πακέτο εναλλακτικών προτάσεων. Στην ουσία θα πρόκειται για επικαιροποίηση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των προτάσεων που είχε καταθέσει ο κ. Σαμαράς τον περασμένο Ιούλιο στο Ζάππειο. Τώρα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να είναι ακόμη πιο σαφή, πιο κατανοητά από τους πολίτες και το κυριότερο, να δείχνουν άμεσα υλοποιήσιμα.
Στενές επαφές
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, μετά και το θέμα που δημιουργήθηκε με τις γκρίνιες των τομεαρχών, σκοπεύει με συγκεκριμένες κινήσεις να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι θα είναι συχνότερες οι παρουσίες του στη Βουλή, ενώ θα πυκνώσει τις επαφές του με τους βουλευτές, που δεν κρύβουν το παράπονό τους ότι «δεν τον βλέπουν». Στο πλαίσιο αυτό, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Σαμαράς θα περνά κάποιες ώρες στο γραφείο του στη Βουλή, όπου και θα μπορεί να συναντά τους βουλευτές της ΝΔ. Είναι γεγονός ότι αφότου εξελέγη αρχηγός ελάχιστες ήταν οι φορές που επισκέφθηκε το συγκεκριμένο γραφείο σε σημείο που ορισμένοι βουλευτές να βάλλουν κατά των στενών συνεργατών του, λέγοντας ότι τον «κρατούν εγκλωβισμένο» στη Λ. Συγγρού (και παλιότερα στη Ρηγίλλης). Η συχνότερη παρουσία του κ. Σαμαρά θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία συχνά πυκνά παρουσιάζει προβλήματα ασυνεννοησίας και έλλειψης συντονισμού. Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο σε κρίσιμες συζητήσεις ελάχιστοι βουλευτές να βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας και οι περισσότεροι να είναι στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής. Στο μεταξύ, σήμερα το πρωι ο κ. Σαμαράς ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στη συνεδρίαση των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΝΔ, όπου επρόκειτο να ζητήσει από τα στελέχη την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού για κάθε ενδεχόμενο.
Οι αναποφάσιστοι
Στη Λ. Συγγρού προβληματίζονται έντονα από το ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει αυξανόμενη φθορά, τα οφέλη για τη ΝΔ είναι περιορισμένα και πάντως κατώτερα του αναμενόμενου. Στελέχη του κόμματος αποδίδουν το φαινόμενο αυτό σε τρεις λόγους: στην οργή που εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας για την πενταετία 2004-2009, στο κλίμα γενικής απαξίωσης για τα κόμματα και στο ότι οι προτάσεις της ΝΔ, κυρίως για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, ενδεχομένως και με καχυποψία. Σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης του κόμματος με την κοινωνία, ο Αντ. Σαμαράς προγραμματίζει σειρά περιοδειών στην περιφέρεια και η αρχή θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα από τη Θράκη. Με διπλό στόχο: να υπογραμμίσει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, που βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί το… καράβι κατευθείαν στα βράχια, από τη μια, κι από την άλλη, να προβάλει τις θέσεις και τις προτάσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια θα είναι μακρόχρονη και επίπονη. Κι αυτό διότι προηγουμένως θα πρέπει να… σπάσει το τείχος της απαξίωσης και της καχυποψίας που χωρίζει τους πολίτες από τα κόμματα και τους πολιτικούς. «Για να μας εμπιστευτούν, θα πρέπει πρώτα να τους πείσουμε να μας ακούσουν», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες θα εστιαστούν στο κομμάτι των αναποφάσιστων, τους οποίους οι δημοσκοπήσεις υπολογίζουν μεταξύ 25% και 32%. Θεωρούν μάλιστα ότι σημαντικό τμήμα τους θα μετακινηθεί σταδιακά προς τη ΝΔ. Με το σκεπτικό αυτό υπολογίζουν ότι το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο θα προηγηθούν στις δημοσκοπήσεις, και αυτό κατά τρόπο οριστικό και αμετάκλητο.


Σχολιάστε εδώ