Στις 15 του μήνα θα μας περάσει τη… θηλιά η κυβέρνηση

Επιπλέον η υπογράμμιση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου ότι «πρέπει να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια στον λαό για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας» αλλά και προτάσεις κορυφαίων κομματικών στελεχών όπως ο Π. Οικονόμου για μια άλλη διαχείριση του χρέους δημιουργούν και πάλι μια συγκεχυμένη εικόνα για το πού βρίσκεται και πού πάει ο τόπος.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το «πολύ πολύ σκληρό πρόγραμμα» νέων μέτρων που θα ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου, αποτελεί πρώτης τάξης «δίλημμα», που ενδεχομένως θα τεθεί στον ελληνικό λαό προς έγκριση μιας «επώδυνης πορείας ανάκαμψης της οικονομίας» έναντι «της χρεοκοπίας ή του χάους»!

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει σειρά κινητοποιήσεων αλλά και νέα 24ωρη απεργία, με δεδομένο ότι όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις προεξοφλούν ότι στο νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται νέες μεγάλες περικοπές αμοιβών και επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου μισθολογίου και στο όνομα του εξορθολογισμού και της άρσης ανισοτήτων, θα «επιβάλει» μέσες μηνιαίες αποδοχές που θα κυμαίνονται στις 30.000 ευρώ ετησίως (εννοείται ότι θα εξαφανιστούν τα κάθε λογής επιδόματα που εδίδοντο κατά καιρούς, αντί αυξήσεων). Αντιθέτως:

Καθεστώς ακινησίας επικρατεί στη ΓΣΕΕ μετά την απόρριψη από την ΠΑΣΚΕ πρότασης των αντιπολιτευομένων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) για προετοιμασία νέας 24ωρης απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Οι δύο πρόεδροι κ. Γ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ) και Σπ. Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ) επικοινωνούν, χωρίς όμως και να συμφωνούν, εκτός από τη διοργάνωση κοινού συλλαλητηρίου στις 13 Απριλίου.

Η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει την τήρηση στάσης αναμονής μέχρις ότου υπάρξουν οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις της 15ης Απριλίου και μετά να καθοριστεί η στάση των συνδικάτων. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στη ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ), Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ) και Γ. Γαβρίλης (ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) παρατηρούν την έλλειψη κάθε αντίδρασης από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ (όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ) παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά εξαγγείλει την ιδιωτικοποίησή τους. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης ξεκίνησε σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, αναζητώντας τρόπους κοινής στάσης και αντίδρασης. Κλίμα θετικό υπάρχει, όμως δεν επιτυγχάνεται καμιά συνεννόηση – τουλάχιστον προς το παρόν.

Τόσο η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ όσο και οι «πράσινες» πλειοψηφίες των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ (με εξαίρεση τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) φαίνεται ότι δεν επιθυμούν την όξυνση των αντικυβερνητικών αντανακλαστικών, καθώς «παίζει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ήδη πολλοί συνδέουν την απομάκρυνση του Γ. Ρωμανιά από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ως «τιμωρία» για τις τεκμηριωμένες θέσεις που εξέφραζε δημοσίως αντικρούοντας αποφάσεις και επιχειρήματα της κυβέρνησης στα καυτά ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα, καλύπτοντας πάντως είτε την αδυναμία είτε την απροθυμία των στελεχών της ΠΑΣΚΕ να τοποθετηθούν σʼ αυτά. Η απόφαση για απομάκρυνση του κ. Ρωμανιά ελήφθη και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Παναγόπουλο, παρά τις αντιδράσεις στελεχών του ΙΝΕ, όπως του κ. Δημ. Στρατούλη, ή τη μεσολάβηση του επιστημονικού διευθυντή Σ. Ρομπόλη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επικαλέστηκε την οικονομική αδυναμία του ινστιτούτου να παρέχει αμοιβή στον κ. Ρωμανιά, όμως απέρριψε και αντιπρόταση για παραμονή του χωρίς αμοιβή. Είναι προφανές ότι η ΠΑΣΚΕ δεν «χρεώνεται» τώρα τις αντικυβερνητικές απόψεις που εκφράζει ο κ. Ρωμανιάς.

Η αποπομπή του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ γίνεται σε μια περίοδο που εκτός από την πρωτοφανή επίθεση που εξαπολύεται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθʼ υπόδειξη της «τρόικας», αλλά με συμφωνία και συγκατάθεση των υποτελών της, δρομολογούνται και νέα δεινά στον εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα.


Σχολιάστε εδώ