Στη «μαύρη λίστα» της «τρόικας» ο Παπακωνσταντίνου!
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι της «τρόικας» έχουν καταστήσει κοινωνό της δυσφορίας τους το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τους πιθανούς αντικαταστάτες του κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, ο διάδοχός του πρέπει να είναι ισχυρή προσωπικότητα και αποφασισμένος να συγκρουστεί και να επιβάλει την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων, αδιαφορώντας για το προσωπικό πολιτικό κόστος. Ως οι πλέον κατάλληλοι προκρίνονται από την «τρόικα» οι Β. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος και σε δεύτερη μοίρα ο Γ. Ραγκούσης. Παραμένουν αδιευκρίνιστες οι προθέσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο από τη στιγμή που ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρνουν αντιρρήσεις για την αντικατάσταση του κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό διευκολύνει τις κινήσεις του.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση παρουσιάζει «σημεία παράλυσης», το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτικό και οι εξελίξεις προδιαγράφονται απρόβλεπτες, όσο και ανεξέλεγκτες. Στο Υπουργικό Συμβούλιο τα κρούσματα ασυνεννοησίας, οι τριβές και τα «πισώπλατα χτυπήματα» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αποκαλυπτικό της κατάστασης ήταν το «αλαλούμ» που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Διαφωνίες, κόντρες, διαρροές, γεγονότα που υποχρέωσαν τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει καλύτερο συντονισμό από τα κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους υπουργοί και βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη ο πρωθυπουργός να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Ζητούν, πιο συγκεκριμένα, να προχωρήσει στη συγκρότηση οργάνων που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό, τον συντονισμό, την προώθηση και την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων. Ταυτόχρονα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα στελέχη που θεωρούν περίπου επιβεβλημένες τις αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο με το σκεπτικό ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αποτύχει στο έργο του κι έχει απαξιωθεί πολιτικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τον Α. Λοβέρδο, με αφορμή την περίφημη αποστροφή του υπουργού Υγείας που ζητούσε να πουν όλη την αλήθεια στον λαό. Δήλωση που αξιοποιήθηκε πολιτικά, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη ΝΔ. Προβληματισμός επικρατεί όμως στο Μέγαρο Μαξίμου και για τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος που σημειώνεται σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης («Καθημερινή», «Εστία» κ.ά.) που σταθερά από την επομένη των εκλογών στήριζαν τις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου και τώρα έχουν αρχίσει την αποδόμησή τους.
Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέραμε, η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτική και τις επόμενες εβδομάδες η ηγεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα… «αντάρτικα». Από τη στιγμή που εξέλιπε ο «μπαμπούλας» της λίστας, οι βουλευτές αισθάνονται απελευθερωμένοι και πλέον κάθε μέτρο ή υπουργική απόφαση θα περνάει (αν περνάει) «διά πυρός και σιδήρου». Τα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν έναν κοινό παρονομαστή: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα μέτρα που πλήττουν τον κόσμο, γιατί δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στις εκλογικές μας περιφέρειες»! Κορυφαίος υπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι πλέον «τίποτα δεν θα είναι εύκολο να περάσει από τη Βουλή και ό,τι έρχεται προς ψήφιση θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, θα προκαλεί και απώλειες». Το πρόβλημα για το Μαξίμου παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο θα προβλέπει μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012-15. Ήδη ορισμένοι βουλευτές δηλώνουν δημόσια αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ πολύ περισσότεροι το λένε ανεπισήμως. Στην περίπτωση που υλοποιήσουν τις απειλές τους ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου κρίση που είναι πιθανό να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Υπουργοί και βουλευτές παραδέχονται ότι οι ψηφοφορίες για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», θα είναι ένα «crash test» για την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά για τον Γ. Παπανδρέου. Την απειλή των εκλογών επισείει ως φόβητρο το πρωθυπουργικό περιβάλλον σε μια προσπάθεια να κάμψει το… επαναστατικό φρόνημα των βουλευτών, ενώ την ίδια ώρα διακινεί και σενάρια ανασχηματισμού. Η θεωρία του «μαστίγιου και του καρότου», αν και στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι βουλευτές είναι αμφίβολο αν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Δύσκολες… ημέρες αναμένεται να περάσουν και οι υπουργοί από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών έχει σοβαρά παράπονα. Παράπονα που έχουν να κάνουν κυρίως με αλαζονικές συμπεριφορές, σε σημείο που ορισμένοι υπουργοί να αρνούνται να μιλήσουν ακόμη και τηλεφωνικά με τους βουλευτές. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το υπουργείο δεν είναι τσιφλίκι τους» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Β. Έξαρχου, ενώ άλλοι βουλευτές προειδοποιούν ότι «αυτά που ήξεραν οι υπουργοί πρέπει να τα ξεχάσουν, προσωπικές πολιτικές δεν περνάνε πλέον».