Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Το «ελληνικό παράδοξο» σε όλο του το μεγαλείο! Το ΧΑ, αν και χρειάστηκε ελάχιστες συνεδριάσεις -και μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη S&P- για να εξανεμιστούν κυριολεκτικά όλα τα σωρευμένα κέρδη ενός και πλέον μηνός, εξακολουθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου να είναι μια από τις πρωταγωνίστριες αγορές ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ από πλευράς αποδόσεων!
δ Και παράλληλα ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, αυτός που πρώτος δέχεται τα πλήγματα των υποβαθμίσεων (ας μην ξεχνάμε πως και η Fitch μάς διεμήνυσε ότι έρχεται και
από αυτήν υποβάθμιση!), παραμένει κατά κάποιους αναλυτές φτηνότερος και ελκυστικότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κατ’ άλλους διόλου προτιμητέος! Για την ιστορία, απλώς να πούμε πως στις τελευταίες συνεδριάσεις ο μέσος όρος των απωλειών των τραπεζών έχει ξεπεράσει το 7%…
δ Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε και τυπικά το τρίμηνο, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες έκρυβαν αρκετούς «σκελετούς», είχαμε και την αναστολή διαπραγμάτευσης δύο μετοχών -δείγμα προβλημάτων που διογκώνονται μέρα με τη μέρα στην αγορά μας-, είχαμε και τους συνήθεις «υπόπτους» οίκους του εξωτερικού (τους επενδυτικούς, όχι τους ελεγκτικούς, που ούτως ή άλλως μας… υποχρέωσαν) να επιμένουν πως γενικότερα οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν αποτελούν «υγιεινό» μέρος για επενδύσεις και τοποθετήσεις. Τελευταία στον… χορό η JP Morgan, που συστήνει στους πελάτες της να αποφεύγουν την έκθεση σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα. Βέβαια στην ίδια έκθεση γράφει επακριβώς πως «η Ελλάδα είναι φθηνή», συνεχίζει όμως λέγοντας ότι «οι αποτιμήσεις της δεν είναι τόσο συναρπαστικές, αν και οι προσδοκίες για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι αυξημένες»!
δ Ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε…
ΥΓ.: Μέσα σε όλα, ήδη από την Παρασκευή 1η Απριλίου αυξήθηκε σε 2 τοις χιλίοις (από 1,5) ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών. Τώρα θα πείτε πως έχουμε άλλα, σοβαρότερα προβλήματα. Σωστό, αλλά και πάλι το σκεπτικό είναι που «τρομάζει». Εισπρακτικό μέτρο σε μια αγορά που πασχίζει να ορθοποδήσει;