Σημεία των καιρών

Διότι ένας προϋπολογισμός σε όλα τα επίπεδα, από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα μέχρι το κράτος, συνιστά τον βασικό μοχλό προγραμματισμού, σχεδιασμού της δράσης και της ανάπτυξης.

Το μάννα όμως εξ ουρανού έγινε κεραυνός εν αιθρία, όταν ο κ. δήμαρχος είχε τη φαεινή και πρωτότυπη ιδέα να ψηφιστεί εκτός έδρας. Ο δεύτερος μεγαλύτερος προϋπολογισμός της χώρας να ψηφίζεται στην αίθουσα ξενοδοχείου, ονόματι μάλιστα «Λος Άντζελες», πού ακούστηκε! Εάν γινόταν κατάληψη στη Βουλή από εργαζομένους της, αναρωτιέμαι αν ο πρωθυπουργός θα καλούσε ολομέλεια της Βουλής σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης με μπουφέ, τσάι και συμπάθεια!

Εν πάση περιπτώσει, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε με τον τρόπο που ψηφίστηκε είναι επί της ουσίας πρόχειρος, πλασματικός, αστήρικτος και ανεφάρμοστος. Η υλοποίησή του στηρίζεται σε προβλέψεις ανύπαρκτων εσόδων. Μια πρόβλεψη θα κάνω στο σημείο αυτό και μακάρι να διαψευστώ. Με τη δημιουργία του νέου Οργανισμού του δήμου, που θα ψηφιστεί εντός δυο μηνών, ο προϋπολογισμός θα καταπέσει και θα χρειαστεί αναμόρφωση.

Θα σημειώσω εδώ ότι η Δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη στον προϋπολογισμό του 2010 υπολόγισε ότι από τους ΚΑΠ θα έχει περικοπές κονδυλίων 15 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις τελικά έφτασαν, χωρίς καμία προειδοποίηση από τον υπουργό, στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ απώλειες της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ είχαμε και από τα Τέλη Παρεπιδημούντων (το 2% δηλ.) την περασμένη διετία. Μιλάμε, λοιπόν, για συρρίκνωση των τακτικών εσόδων κατά 63 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, υλοποιήσαμε όσα υποσχεθήκαμε δημιουργώντας το πιο φιλικό, το πιο κοινωνικό πρόσωπο προς τους πολίτες της Αθήνας.

Δηλαδή κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνική μπουτίκ, σίτιση 4.000 αστέγων καθημερινά, απαλλαγές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε τριτέκνους και πολυτέκνους, μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Επίσης, φυτεύτηκαν συνολικά πάνω από 108.083 δένδρα και θάμνοι. Αναπλάστηκαν 22 υφιστάμενοι χώροι πρασίνου και δημιουργήθηκαν 14 νέοι.

Επίσης, ο τότε δήμαρχος είχε το σθένος να διεκδικεί αυτά που ανήκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να επηρεάζεται από πολιτικές προσδοκίες και κυβερνητικές τακτικές. Έτσι, κατόρθωσε μέσα από μια ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση να αυξήσει τα έσοδά του κατά πολύ περισσότερο από τις δαπάνες του. Και απόδειξη αυτού οι ισολογισμοί 4 ετών. Η διαχείριση αυτή οδήγησε τον διεθνή οίκο Moody’s Investors Service να αξιολογήσει τον Δήμο Αθηναίων στο ανώτερο επίπεδο Α1, ενώ το κράτος είχε κατώτερη αξιολόγηση.

Στον Προϋπολογισμό του 2011 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για πολλούς λόγους. Πρώτον, ο φετινός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από μια ολοκληρωτική καθίζηση σε σχέση με τα μεγέθη του 2010. Η μείωση είναι περίπου της τάξης του 17%, που «μεταφράζεται» σε 172 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός έχει να διαχειριστεί καθαρά έσοδα περίπου 553 εκατ. ευρώ. Πού βρήκαν όλα αυτά τα χρήματα και τα προβλέπουν; Τα πραγματικά έσοδα που προκύπτουν από τον περσινό ισολογισμό είναι 503.113.000 ευρώ, δηλαδή εμφανίζουν 50 εκατ. πλασματικά έσοδα. Με ποια μαγικά κόλπα μπορεί κανείς να βρει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς 50 εκατ. ευρώ, όταν στον Δήμο της Αθήνας μέχρι σήμερα έχουμε μείωση εσόδων 22%;

Με τον πιο ανάγλυφο τρόπο προκύπτει το πώς αντιλαμβάνεται η παρούσα δημοτική αρχή του κ. Γ. Καμίνη την περιβόητη «κοινωνική πολιτική» που «ευαγγελιζόταν» προεκλογικά σε όλους τους τόνους.

Η δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη, πέρα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και την αύξηση εσόδων, είχε χαρακτήρα διεκδικητικό προς την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση. Όσα δικαιούμασταν, τα εγγράφαμε στον προϋπολογισμό μας και διεκδικήσαμε και το τελευταίο ευρώ προς όφελος των δημοτών της Αθήνας.

Η δημοτική Αρχή του κ. Καμίνη, με κυβέρνηση φίλα προσκείμενη, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί και να διεκδικήσει όσα ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων. Αντίθετα, πίσω από αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχει συμβεί να υποβόσκουν πολιτικά κίνητρα κυβερνητικών, που εποφθαλμιούν και προσδοκούν την ψήφο των Αθηναίων για μια βουλευτική έδρα.

Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων και το ψαλίδισμα των κρατικών επιδοτήσεων αναμένεται να οδηγήσει σε κατάρρευση των οικονομικών του δήμου και μακάρι να διαψευστώ, διότι όλοι επιθυμούμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του αθηναίου πολίτη και θα είμαστε αρωγοί προς την κατεύθυνση αυτή.


Σχολιάστε εδώ