«Σαφάρι» στελεχών για επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Πέρυσι η ζήτηση στελεχών από την ελληνική αγορά είχε πέσει κατά 50%, αλλά φέτος έχει αυξηθεί ραγδαία, αν και οι αμοιβές που δίδονται είναι σε χαμηλότερα επίπεδα (σε σχέση με εκείνα που συνηθίζονται γιʼ αυτές τις θέσεις) λόγω της μεγάλης προσφοράς (διαθεσιμότητας) που παρατηρείται.
Οι επιχειρήσεις που ζητούν κατά κύριο λόγο στελέχη από τη χώρα μας βρίσκονται στη Νιγηρία, στη Σαουδική Αραβία, στο Άμπου Ντάμπι, σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και στη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 αλυσίδες ιδιωτικών νοσοκομείων (που η καθεμιά έχει 20 νοσοκομεία) ζητούν έλληνες γιατρούς με γνώση της γερμανικής γλώσσας που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα και προσφέρουν 50.000 ευρώ τον χρόνο, με δυνατότητα υπογραφής νέου συμβολαίου με αυξημένες αποδοχές, για επιπλέον χρόνια, μετά την απόκτηση ειδικότητας, ως ειδικευμένοι γιατροί πλέον!
Οι αφρικανικές χώρες ζητούν στελέχη για εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα και οι αποδοχές τους ανέρχονται τώρα σε 120.000 ευρώ τον χρόνο, από 200.000 ευρώ που ήταν πέρυσι το πλαφόν. Η πτώση οφείλεται στη μεγάλη διαθεσιμότητα, η οποία προκαλείται είτε από το γεγονός ότι πολλά στελέχη έχουν μείνει χωρίς δουλειά, είτε από το ότι απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν πάνε καλά και φοβούνται ότι στο μέλλον θα βρεθούν χωρίς εργασία. Οπότε προτιμούν να αναζητήσουν την… τύχη τους στο εξωτερικό.


Σχολιάστε εδώ