ΣΑΜΑΡΑΣ: ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

Δεν πρόκειται να συμπράξει στον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα συνεργαστεί με κόμματα που υπερψήφισαν το Μνημόνιο (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία) και δεν θα συναινέσει στη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών-εξωκοινοβουλευτικών, σε «θεόσταλτες εξωθεσμικές λύσεις», όπως τις χαρακτήρισε.

Η αιφνιδιαστική παρέμβαση του κ. Σαμαρά –δεν προηγήθηκε κάποιο γεγονός ή συγκεκριμένη πρόκληση– αλλά κυρίως το περιεχόμενο και η ένταση των αναφορών του προκάλεσαν αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις εντός κι εκτός της παράταξης. Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι με τις δηλώσεις του αυτές, σε τόσο κατηγορηματικό τόνο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να βάλει φρένο στα σχέδια που εκπονούνται στο εσωτερικό κι έχουν ενδεχομένως τις… ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Μια κυβέρνηση που, κατά την εκτίμησή τους, θα μπορούσε να υλοποιήσει χωρίς σημαντικούς κραδασμούς όλα τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο και αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχιση του δανειακού προγράμματος. Τα σενάρια αυτά έχουν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει περιέλθει σε τέλμα και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με μεγάλη καθυστέρηση και υλοποιούνται με ακόμη μεγαλύτερη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΝΔ δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις από παράγοντες εντός κι εκτός Ελλάδος να συναινέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες κάνουν λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση» και «πρωτόγνωρες πιέσεις», σημειώνουν ωστόσο ότι ο κ. Σαμαράς δείχνει το ίδιο αποφασισμένος να αντισταθεί μέχρι τέλους. Το είπε άλλωστε με εξαιρετική σαφήνεια στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Δεν χρωστάω σε κανέναν παρά μόνον στον ελληνικό λαό» ήταν οι χαρακτηριστικές του φράσεις. «Όσοι προσπαθούν να μας εμποδίσουν ή να μας εκτρέψουν, θα πάρουν την απάντησή τους», πρόσθεσε. Συνεργάτες του προσθέτουν ακόμη ότι, αν χρειαστεί, θα επαναλάβει τα τρία «Δεν», πιθανότατα στη συνέντευξη στο Ζάππειο, όπου θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ΝΔ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Με τα τρία «Δεν» ο πρόεδρος της ΝΔ είχε έναν επιπλέον στόχο: Να στείλει μήνυμα προς τους πολίτες ότι η έξοδος της χώρας από το τούνελ δεν μπορεί να προέλθει από μια κυβέρνηση δυο-τριών ή περισσότερων κομμάτων με αντικρουόμενες ιδεολογίες και εκ διαμέτρου αντίθετες προγραμματικές θέσεις. Αλλά από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, αποκλείοντας κυβερνητική σύμπραξη με τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη, στοχεύει να «φρενάρει» την… υπόγεια φημολογία, που εκπορεύεται κυρίως από τον Γ. Καρατζαφέρη,
ότι μπορεί τώρα να μην υπάρχει «σύμπλευση» με τη ΝΔ, μετά τις εκλογές όμως μπορούν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Με την προπαγάνδα αυτή ο κ. Καρατζαφέρης ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να «παρασύρει» ψηφοφόρους της ΝΔ βάζοντάς τους στη λογική της θεωρίας περί… «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας». Με την παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς ότι η ψήφος σε ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία είναι ουσιαστικά… «χαμένη ψήφος». Πρόθεση του προέδρου της ΝΔ είναι στο επόμενο διάστημα να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής και έναντι του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη, στοχεύοντας πέραν των άλλων και στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων της παράταξης που μετά το 2009 μετακινήθηκαν στον ΛΑΟΣ.


Σχολιάστε εδώ