Περίεργο λόμπι «Καθημερινής» – βιομηχάνων για τους ισολογισμούς

Την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις των επιχειρηματικών συνδέσμων, 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετική τροπολογία και καλούσαν την κυβέρνηση να καταργήσει χωρίς καθυστέρηση την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών, ζητώντας να μετατραπεί σε ηλεκτρονική, με ανάρτηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο θα εγκαινιάσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός. Ήταν η κορύφωση μιας καμπάνιας lobbying και δημοσίων σχέσεων από τις επιχειρήσεις, που έπιασε στον ύπνο για μία ακόμη φορά την ΕΣΗΕΑ, την ίδια ώρα που η ΕΙΗΕΑ προτίμησε και πάλι να σιωπήσει.

Τα πλήγματα που θα προκληθούν στον Τύπο είναι προφανή, καθώς τόσο οι οικονομικές όσο και οι κομματικές εφημερίδες κινδυνεύουν με κλείσιμο, με απίστευτες συνέπειες για τις θέσεις εργασίας σε εποχή ύφεσης. Σε παρόμοια κατάσταση μπορεί να βρεθούν και οι επαρχιακές εφημερίδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους βουλευτές που εκλέγονται στην επαρχία και πρότειναν τη ρύθμιση, καθώς από αυτές κάθε μέρα ζητούν την προβολή τους! Η τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάνει το χατίρι της «Καθημερινής» και των βιομηχάνων. Πρόκειται για τους Γιώργο – Ερνέστο Χαραλαμπόπουλο, Θανάση Παπαδόπουλο, Μιχάλη Κατρίνη, Γιάννη Δριβελέγκα, Σούλα Μερεντίτη, Θανάση Γικόνογλου, Νίκο Τσώνη, Μιχάλη Τζελέπη, Θωμά Ρομπόπουλο, Θανάση Παπαγεωργίου, Ανδρέα Μακρυπίδη, Κωνσταντίνο Σπηλιόπουλο, Μαρία Μίχου, Κατερίνα Μπατζελή, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Νίκο Σαλαγιάννη και Πάρη Κουκουλόπουλο.

«Σήμερα υπάρχουν περίπου εξήντα χιλιάδες Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ», γράφει στην ιστοσελίδα του ο Γ. Χαραλαμπόπουλος και εστιάζει στο ζήτημα του κόστους: «Κάποιος που ζημιώνεται έχοντας μια ΕΠΕ, η οποία για την πρώτη χρονιά μπορεί να έχει έναν τζίρο της τάξης των πενήντα χιλιάδων, είναι υποχρεωμένος την επόμενη χρονιά να δημοσιεύσει έναν ισολογισμό ο οποίος θα του στοιχίσει 1.500 ευρώ τουλάχιστον». Επίσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του αναφέρθηκε στη συζήτηση που πραγματοποιείται στην Ευρώπη για την προοπτική κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών των μικρομεσαίων εφημερίδων.

«Οι εφημερίδες εγγυώνται
τη διαφάνεια»

Η απάντηση ήρθε από τη «Ναυτεμπορική», την εφημερίδα που στηρίζει τον κόσμο των επιχειρήσεων επί 80 χρόνια. Η εφημερίδα της οικογένειας Αθανασιάδη σε ολοσέλιδο άρθρο της την περασμένη Πέμπτη δέχεται ότι «το κόστος που καλούνται να επωμίζονται οι επιχειρήσεις αυξάνεται αντίστοιχα», αλλά παρατηρεί ότι «αυτός είναι λόγος για διόρθωση και εξορθολογισμό – όχι για κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών γενικώς» και ειδικά «στον φυσικό χώρο πληροφόρησης των επιχειρήσεων (και για τις επιχειρήσεις): τον οικονομικό Τύπο». Η εφημερίδα επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων (ENPA), η οποία παρατηρούσε μεταξύ άλλων ότι «οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να δοκιμάζουν τον πειρασμό να “κρύβουν” τις πληροφορίες με το να αποφασίζουν να δημοσιεύουν απλώς τα στοιχεία στον δικτυακό τους τόπο ή με το να τα στέλνουν σε μερικούς μόνον παρόχους ενημέρωσης», υπογραμμίζοντας ότι «οι εφημερίδες μπορούν να εξασφαλίζουν την ορατότητα των πληροφοριών» των επιχειρήσεων.

«Το να επιχειρείται η αξιοποίηση της οικονομικής πίεσης της κρίσης προκειμένου να ξηλωθεί μια διαδικασία διαφάνειας, και τούτο για σκοπούς διαφανώς ιδιοτελείς, είναι κακό», κατέληγε η εφημερίδα.

«Όχι κατάργηση, αλλά κριτήρια»

Η τροπολογία προς το παρόν «πάγωσε» έπειτα από παρέμβαση του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνου Ρόβλια, καθώς προκάλεσε αιφνιδιασμό και στην κυβέρνηση. Η ουσία είναι πως μια τροπολογία που αφορούσε δύο μέρη, τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ, επιχειρήθηκε να περάσει σε νομοσχέδιο του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, την ίδια ώρα που ο Τ. Χυτήρης έχει δηλώσει πως εξετάζει δική του παρέμβαση στο θέμα στο νομοσχέδιο που προετοιμάζει εδώ και καιρό. Η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, όπως έχουμε γράψει, είναι να υπάρξουν κριτήρια κυκλοφορίας και θέσεων εργασίας, με τα οποία θα αποκλείονται οι εφημερίδες που ζουν μόνο μέσα από τους ισολογισμούς. Το κατώτατο όριο μπορεί να είναι τα 5.000 φύλλα, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης και σε τοπικές εφημερίδες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός Λεκανοπεδίου Αττικής.

Αντίθετος ο Δημαράς

Παρέμβαση των ανεξάρτητων βουλευτών, συνιδρυτών του Άρματος Πολιτών, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου για το ζήτημα των ισολογισμών. Σε ερώτηση που κατέθεσαν αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση για κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών θα επιφέρει «ένα πλήγμα στην ενημέρωση αλλά και στον θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών και θα οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε τερματισμό των δραστηριοτήτων τους».

Αντίθετος και ο ΕΔΟΕΑΠ

Την απόσυρση αμέσως της τροπολογίας και την έναρξη διαλόγου σε συνεργασία με τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες του κλάδου, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα του χώρου των ΜΜΕ, ζητά με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε περίπτωση που καταργηθεί η δημοσίευση ισολογισμών, το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων θα υποστεί εξοντωτικό κτύπημα. Επίσης θα υποχρεωθούν σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες, με αποτέλεσμα να έχουμε νέες στρατιές ανέργων δημοσιογράφων. Και η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση πως είναι αδιανόητο να επιλέγεται, ειδικά αυτήν τη δύσκολη εποχή, η στήριξη του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων!


Σχολιάστε εδώ