Παυλόπουλος: Στα πρόθυρα νέας καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, οι συμβασιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να αμείβονται κανονικά όπως πριν, αφού –όπως αποδέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο– καλύπτουν πάγιες και διαρκές ανάγκες.

Όπως υπογράμμισε ο Π. Παυλόπουλος, το σκεπτικό της απόφασης αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, αφού καταργεί τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας κατά 50% που είχε εισαγάγει η ΝΔ με τον νόμο 3320/2005 για τους συμβασιούχους, βασιζόμενη σε νομολογία τόσο των Ελληνικών όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το περίεργο είναι, τόνισε, πως το 2009 το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν αφειδώς και ανενδοίαστα διευρυμένες μονιμοποιήσεις και γενναία αύξηση της μοριοδότησης προϋπηρεσίας.

«Με τέτοιες μεθόδους παραπλάνησαν τους συμβασιούχους και τώρα, βεβαίως, εισπράττουν τις συνέπειες των κραυγαλέων αντιφάσεών τους», υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος. «Το κακό είναι ότι αδικούν κατάφωρα τους συμβασιούχους και τους οδηγούν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες για να διεκδικήσουν αυτονόητα δικαιώματά τους, κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τη λοιπή ελληνική νομοθεσία, αλλά και από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Πέραν τούτου, η κυβέρνηση Παπανδρέου ξαναφέρνει –όπως το έκανε από το 1999 ως το 2004– την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω παραβίασης της κοινοτικής οδηγίας του 1999 για την προστασία των συμβασιούχων, ενώ το θέμα είχε κλείσει με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε αμετακλήτως αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2007».

Ειδικά για το θέμα της μοριοδότησης, ο κ. Παυλόπουλος είπε:

«Η κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% της μοριοδότησης προϋπηρεσίας είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και αντισυνταγματική, ως αντίθετη αφενός προς την αρχή της ισότητας, αφετέρου δε προς τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για την προσαρμογή της νομοθεσίας μας, όπως προεκτέθηκε, στην κοινοτική οδηγία του 1999 περί συμβασιούχων. Αντί λοιπόν να κλείσει το ζήτημα οριστικά από πλευράς κοινοτικού δικαίου, το ΠΑΣΟΚ, αμετανόητο και ξεχνώντας το παρελθόν του, αδικεί τους συμβασιούχους και μας οδηγεί και πάλι σε νέες περιπέτειες ενώπιον των οργάνων της ΕΕ».


Σχολιάστε εδώ