Ο Πάγκαλος… συσπείρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η αφίσα για τη συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ είχε τον εύγλωττο τίτλο «Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», απαντώντας ειρωνικά στις κατηγορίες κυβερνητικών στελεχών ότι πίσω από τις αποδοκιμασίες υπουργών βρίσκεται πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του χώρου, πάντως, εκτιμούν ότι εν τέλει οι επιθέσεις εναντίον τους από κυβερνητικά στελέχη μόνο καλό τούς κάνουν, αφού αυξάνουν τη συσπείρωση των οπαδών τους, οι οποίοι αντιδρούν βλέποντας ότι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας άδικης και συκοφαντικής επίθεσης, από μια κυβέρνηση η οποία έχει λάβει πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να αποσυνδέσει τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον Θ. Πάγκαλο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για συνολική κυβερνητική στρατηγική που έχει την κάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού. Στόχος, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η στοχοποίηση της Αριστεράς από μια κυβέρνηση που βρίσκεται ένα βήμα πριν απ’ την κατάρρευση, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί.
Στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ «τσιμπιούνται» για να δουν εάν είναι ξύπνιοι, αφού ο χώρος ζει μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του περίοδο εσωκομματικής ειρήνης, η οποία, όπως εκτιμούν, εάν διατηρηθεί, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εδραίωσή του στο πολιτικό σκηνικό μακριά από το άγχος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Με βάση τα παραπάνω, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για εκλογές όποτε και εάν αυτές γίνουν, αλλά το κύριο, τονίζουν, είναι αυτές να δώσουν τη δυνατότητα για μια ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Όμως δεν μπορούν με σαφήνεια να περιγράψουν τι θα προκύψει από αυτήν την αλλαγή των συσχετισμών, αφού το μόνο ορατό ενδεχόμενο, σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ, είναι να προκύψει κυβέρνηση της ΝΔ ή κάποιου συμμαχικού μπλοκ που θα ακολουθήσει την ίδια με τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική.
Η γενική αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει «να συμβάλει σε έναν νέο συσχετισμό δυνάμεων από τα αριστερά της Αριστεράς έως τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα επιβάλει την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Μνημόνιο της χρεοκοπίας» μόνο ως αόριστο ευχολόγιο ακούγεται και δεν αποτελεί ρεαλιστική πολιτική πρόταση.
Την ίδια στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη επιχειρεί να παρέμβει δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό, με το συνέδριο που πραγματοποίησε την εβδομάδα που πέρασε. Η παρουσία δε του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην έναρξη του συνεδρίου πυροδότησε τα σενάρια για τη μελλοντική συνεργασία του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Φ. Κουβέλης στην εισήγησή του έκανε λόγο για την Αριστερά της συμπόρευσης, που δεν έχει καμία σχέση με τον ανέξοδο και αδιέξοδο καταγγελτισμό που αδιαφορεί για το παρόν και το μέλλον των πολιτών και του τόπου.
Στον άλλο πόλο του χώρου, ο Αλ. Αλαβάνος, συνεχίζοντας τη μοναχική του πορεία, πραγματοποιεί πανελλαδική συνδιάσκεψη του «Μετώπου» στο οποίο είναι επικεφαλής και αναμενόταν να ξεκαθαριστεί εάν όσοι τον ακολουθούν θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα ακολουθήσουν χωριστή πορεία. Μπορεί ο Α. Αλαβάνος να δήλωσε ότι το «Μέτωπο» δεν αποτελεί ένα σχήμα που έγινε για τις επόμενες εκλογές, ωστόσο όλες οι κινήσεις του δείχνουν ότι και τυπικά θα διαχωρίσει τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου υπήρξε επικεφαλής, αλλά τελευταία αποφεύγει κάθε αναφορά στην ύπαρξή του.


Σχολιάστε εδώ