Με ρυθμό χελώνας…
Η υποβάθμιση ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις ξένων οικονομικών αναλυτών που επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το υψηλό χρέος της κι ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Αντιδρώντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η υποβάθμιση δεν αντανακλά τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα 24ωρο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, υποστήριξε ότι «τα χειρότερα πέρασαν», ενώ ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το 2012 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν δείχνουν να είναι ευοίωνες. Το έλλειμμα για το 2010 θα είναι διψήφιο, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Η υπόθεση αξιοποίησης (εκποίησης) της ακίνητης δημόσιας περιουσίας καρκινοβατεί εν μέσω διαφωνιών κυβερνητικών στελεχών, ενώ παραμένει σημαντική η υστέρηση στα έσοδα. Με βήμα σημειωτόν προχωράει και η υπόθεση της ανάπτυξης…
Μετρολαγνεία…
ΣΤΙΣ 15 Απριλίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται η κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η υλοποίηση του οποίου θα γίνει σταδιακά και οι προτεραιότητες θα καθορίζονται σε ετήσια βάση. Την ίδια ημέρα θα δημοσιοποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο θα προβλέπει μέτρα ύψους 22 δισ. και παράλληλα τις δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011. Οι διορθώσεις κρίνονται αναγκαίες λόγω της σημαντικής υστέρησης στα έσοδα, ενώ είναι αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από τα μέτρα, αν δηλαδή θα είναι 1,8 ή 3 δισ. Σε διαδοχικές συσκέψεις τις προηγούμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κάνει «ενέσεις αισιοδοξίας» στους υπουργούς, διαβεβαιώνοντάς τους αφενός για την επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλεται και αφετέρου ότι θα τους στηρίξει για να υλοποιήσουν τις αναγκαίες τομές. Παράλληλα ωστόσο ζήτησε καλύτερο συντονισμό και ενιαία γραμμή, κάτι που θεωρήθηκε ως «μήνυμα» προς όσους υπουργούς αντιδρούν στην αποκρατικοποίηση φορέων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ προέβλεψε νέα επώδυνα μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση και την ανεργία, ενώ χαρακτήρισε την υποβάθμιση από τη Standard and Poorʼs ως μια ακόμη απόδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα, ο ΛΑΟΣ μίλησε για ανικανότητα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου πρόωρες εκλογές.
Τρία «δεν»
ΜΕ ΤΡΙΑ «δεν» ο Αντ. Σαμαράς θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια και τις φήμες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα σχετικά με επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα επιχείρησε να εκτονώσει το κλίμα εσωστρέφειας που δημιουργήθηκε μετά τις γκρίνιες των τομεαρχών, τόσο για τη χάραξη της πολιτικής όσο και για τη λειτουργία του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνησης συνεργασίας με ΛΑΟΣ και Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και το ενδεχόμενο κυβέρνησης τεχνοκρατών. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι στόχος του είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε κάποιους που «υστερόβουλα και άκομψα προσπαθούν να εμφανίζουν ανύπαρκτα προβλήματα στη ΝΔ για να στερήσουν τη χώρα από μιαν ισχυρή και αυτοδύναμη εναλλακτική λύση». Τέλος επανέλαβε ότι εκλέχθηκε στην αρχηγία για να τʼ αλλάξει όλα, ότι αυτό κάνει και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Σαφείς είναι οι ενδείξεις ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό. Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Σαμαρά περί συγκυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «φαντασιώσεις», καθότι κανείς δεν πρότεινε τίποτα στον πρόεδρο της ΝΔ.
Υποβρύχια κόντρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ κόντρα πυροδοτούν οι εξελίξεις στο θέμα με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Η ΝΔ, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για «ύποπτη σιωπή και αδράνεια» και επικαλούμενη τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες της Δικαιοσύνης, ζήτησε τη σύσταση (απευθείας) Προανακριτικής Επιτροπής. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τη ΝΔ για «υποκρισία» και «φτηνή εντυπωσιοθηρία», τονίζοντας ότι όταν ο φάκελος της δικογραφίας φτάσει στη Βουλή θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες. Προανακριτική ζητά και ο ΛΑΟΣ. Στο μεταξύ, στοιχεία που έχουν φθάσει στην Εισαγγελία από τις γερμανικές αρχές δίνουν νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο, καθώς προκύπτει ότι οι μίζες στην Ελλάδα δίνονταν μέσω εταιρειών συμβούλων και με τη μεσολάβηση γνωστού εφοπλιστή. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το συνολικό ποσό που δόθηκε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι σχετικές συμφωνίες υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ο αριθμός των εμπλεκομένων που θα κληθούν να καταθέσουν στην ελληνική δικαιοσύνη.
Και εγένετο Νέο Λύκειο
ΑΠΟ την ερχόμενη χρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του Νέου Λυκείου. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου περιορίζεται ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων, αυξάνονται όμως οι ώρες διδασκαλίας τους. Στην Α΄ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι γενικής κατεύθυνσης με υποχρεωτικά μαθήματα για όλους τους μαθητές. Στη Β΄ Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, η θετική και η θεωρητική, ενώ στη Γ΄ Λυκείου θα προστεθεί και μια τρίτη για όσους θέλουν να ακολουθήσουν οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ θα γίνεται κατά πανεπιστήμιο και όχι κατά σχολή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.