Κι όμως, οι μεγάλοι είχαν κέρδη!

FΕικόνα καταστροφής δίνουν τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, καθώς στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου οι κατά τεκμήριο ισχυρότερες εταιρείες της χώρας «έγραψαν» ζημίες-ρεκόρ, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
FΌμως, αν «ξύσει» κανείς την επιφάνεια των οικονομικών στοιχείων, θα διαπιστώσει ότι οι μεγάλοι του χρηματιστηρίου, δηλαδή οι 20 εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE-20, «εμφανίστηκαν σχετικά ανθεκτικές μέσα σε ένα δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον», όπως σημειώνουν αναλυτές της Attica Bank. Και θα εμφάνιζαν 2,2 δισ. ευρώ κέρδη, αν ανάμεσά τους δεν υπήρχαν οι MIG και ALAPIS, που είχαν ζημίες-μαμούθ, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να παρασύρουν σε ζημίες 700 εκατ. ευρώ το σύνολο των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ας μην ανησυχούμε πολύ, λοιπόν, για τους μεγάλους του ελληνικού επιχειρείν: Ακόμη και μέσα στην οικονομική καταστροφή της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του Μνημονίου, αυτοί εξακολουθούν να κερδίζουν.
Ημερίδα-«σούπα» από το ΙΣΤΑΜΕ
FΣε άλλες εποχές, όταν το ΠΑΣΟΚ ύψωνε λάβαρα επανάστασης κατά της λαομίσητης Δεξιάς, το Ίδρυμα Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Α. Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ) βρισκόταν στην πρωτοπορία της ριζοσπαστικής κριτικής στην οικονομική πολιτική, υπό το γενικό πρόσταγμα του Νίκου Κοτζιά, που σήμερα έχει αποτραβηχτεί από την κλειστή ομάδα «ανθρώπων του προέδρου». Πριν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το ΙΣΤΑΜΕ είχε οργανώσει και μια ημερίδα για τα καρτέλ στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών που γνώρισαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανεξέλεγκτη δράση καρτέλ και μονοπωλίων, όπως ο μακαρίτης Γιώργης Δρίτσας – η στήλη συνιστά ανεπιφύλακτα το βιβλίο που εκδόθηκε από το
ΙΣΤΑΜΕ («Τα καρτέλ στην Ελλάδα») και περιλαμβάνει τις εισηγήσεις εκείνης της ημερίδας.
FΣήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει την εξουσία, πολλά έχουν αλλάξει στο ΙΣΤΑΜΕ (ο «Λονδρέζος» Ηλίας Μόσιαλος πήρε τη θέση του Ν. Κοτζιά) και τα δείγματα γραφής του «μυρίζουν» έντονα «καθεστωτική», συντηρητική αντίληψη των πραγμάτων. Τρανό παράδειγμα η ημερίδα της Πέμπτης για τον υγιή ανταγωνισμό και τον ρόλο του κράτους στον έλεγχο των καρτέλ και των μονοπωλίων. Αυτήν τη φορά τα θύματα των καρτέλ ήταν απόντα και στο πάνελ των ομιλητών εμφανίσθηκαν ο αρμόδιος υφυπουργός, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλοι ομιλητές που, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕ, «στρογγύλεψαν» τις σκληρές αλήθειες για τη θλιβερή εικόνα πλήρους ελέγχου της ελληνικής αγοράς από λίγα, ισχυρά συμφέροντα, με την ανοχή δυστυχώς της ανεξάρτητης Επ. Ανταγωνισμού.
FΓια να αντιληφθείτε το πνεύμα των τοποθετήσεων των ομιλητών, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκης, απέδωσε την πρωτοφανή στην Ευρώπη ακρίβεια των καυσίμων όχι στα σκληρά καρτέλ των μεγάλων της αγοράς, αλλά στην ύπαρξη υπερβολικού αριθμού βενζινάδικων (!), απηχώντας τις απόψεις που κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων. Απογοήτευση…
FΚαι μια που λέμε για καρτέλ και μονοπώλια, έχει ενδιαφέρον άλλη μια εξέλιξη των τελευταίων ημερών: Ο βιβλιοπώλης Γ. Φλωράς, που οδηγήθηκε σε επιχειρηματικό αδιέξοδο από την ευγενή δράση του καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, υπέβαλε αίτηση προστασίας από πιστωτές, με βάση το άρθρο 99 της πτωχευτικής διαδικασίας. Σημειωτέον ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού «κατάφερε» να εκδώσει δύο αποφάσεις για την υπόθεση αυτή, να τιμωρήσει μεν τις υπεύθυνες επιχειρήσεις με πρόστιμα, αλλά όχι για τη σοβαρότερη παράβαση που επισύρει και ποινικές κυρώσεις, δηλαδή την εναρμονισμένη πρακτική (καρτέλ).
«Ύποπτη» διάταξη
για τους εφοριακούς
FΠολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών προκάλεσε διάταξη του άρθρου 45 του νέου φορολογικού νόμου. Η διατύπωσή της έδωσε την εντύπωση ότι σε καιρούς λιτότητας οι εφοριακοί είναι οι μόνοι που εξαιρούνται από τις περικοπές επιδομάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, η «ύποπτη» διάταξη δεν υποκρύπτει χαριστική μεταχείριση των εφοριακών, αλλά λύνει ένα τυπικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί όταν καταργήθηκαν οι ειδικοί λογαριασμοί στο Δημόσιο.
FΤο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων είχε καταργήσει και τον ειδικό λογαριασμό που διατηρούσε για να συγκεντρώνει τις κρατήσεις από τις αποδοχές των εφοριακών, από τις οποίες λαμβάνουν μέρισμα από το ΤΕΑΔΥ. Ο λογαριασμός αυτός, λοιπόν, συστήνεται εκ νέου στο Ταμείο, για να γίνει η πληρωμή των μερισμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για κάποια νέα, ειδική παροχή στους εφοριακούς, όπως είχαν υποπτευθεί οι βουλευτές. Κατά τα άλλα, οι εφοριακοί παραμένουν εξοργισμένοι με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις μεγάλες περικοπές μισθών και επιδομάτων…


Σχολιάστε εδώ