Κάτω στον Πειραιά

Ο ίδιος σύμβουλος όμως το έφερε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας πως είναι αδιανόητο ένα έργο που έχει γίνει και για την ολοκλήρωσή του είχε επαινέσει δημόσια τον πρώην δήμαρχο από άμβωνος ο Μητροπολίτης Πειραιά, να έρχεται πάλι για… εκτέλεση! Απαντώντας ο δήμαρχος επισήμανε πως στον δήμο όλοι μπορούν να είναι χρήσιμοι. Συνεχάρη τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής που απέσυρε αμέσως το θέμα, αλλά, όπως είπε, αυτές οι διαδικασίες δεν είναι άγνωστες για τα ήθη του δημόσιου βίου.

// Ο σύμβουλος του Π. Μαντούβαλου Γιάννης Μαστρονικόλας συνεχάρη τον πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ γιατί κατάφερε να πάρει επαίνους απ’ όλες τις παρατάξεις. Αλλά ο δήμαρχος παρενέβη και τον έκοψε λέγοντας: «Όσο κι αν τον επαινείς δεν τον… καις!».

// Ο Γ. Καρδαράς της «Συμμαχίας» αναφέρθηκε στο στήσιμο «μιας νέας πέργολας του Κολοκοτρώνη» και ρώτησε τον δήμαρχο αν πρόκειται να ακολουθήσει την τακτική του Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, που δήλωσε ότι θα τις «ξηλώσει». Ο Β. Μιχαλολιάκος του απάντησε ότι δεν θέλει να μειώσει κανέναν δήμαρχο, και φυσικά τον Μπουτάρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να τον ακολουθήσουν. Υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για τις πέργολες και τους ελεύθερους χώρους και αυτήν θα εφαρμόσουμε, κατέληξε.

// Το ζήτημα του πράσινου, που τόση ανάγκη έχει ο Πειραιάς, τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι φοίνικες στα πάρκα, δυστυχώς αποδεκατίζονται από τον φονικό βάκιλο και θα αντικατασταθούν με ελιές. Θα υπάρχει ποικιλία φυτών και δένδρων.

// Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα το βεβαίωσαν και ορισμένοι σύμβουλοι. Υπάρχουν Πειραιώτες που μένουν στους πρώτους ορόφους πολυκατοικιών και κόβουν τα δένδρα που είναι έξω από τα σπίτια τους για να μη… σκαρφαλώνουν οι διαρρήκτες και μπαίνουν στα διαμερίσματά τους! Άλλος ένας απρόσμενος… εχθρός για το πράσινο…

// Τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ και πάλι στο προσκήνιο. Όπως είναι γνωστό, για να αποφευχθεί η οικοδόμησή του, το δημοτικό συμβούλιο έχει αναστείλει για 5 μήνες την έκδοση οικοδομικών αδειών στο Γ΄ Διαμέρισμα (Κοινότητα με την… «καλλικρατική» ωρολογία). Η δημοτική Αρχή έφερε όμως θέμα για άρση της απαγόρευσης στις κατεδαφίσεις. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έσπευσε να καταγγείλει την πρόταση ως περίεργη και ύποπτη και δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει. Μάταια ο γενικός γραμματέας του δήμου Στέλιος Διαμαντίδης έλεγε ότι το θέμα ήρθε έπειτα από παράπονα μικροϊδιοκτητών που πληρώνουν τέλη για παλαιά κτίσματα τα οποία θέλουν να κατεδαφίσουν ακριβώς για τον λόγο αυτόν, ή επειδή κάποια παλαιά κτίρια είναι επικίνδυνα και, αν δεν κατεδαφιστούν, θα είναι διαρκώς απειλή για τους διερχόμενους. «Δεν θα μείνουμε στο διηνεκές όμηροι στο όνομα ενός συνθήματος» είπε ο δήμαρχος. «Θα διεκδικήσουμε χρήματα για να απαλλοτριώσουμε τα οικόπεδα και δεν θα κρυφτούμε ποτέ πίσω από το δάχτυλό μας» συμπλήρωσε… Τελικά το… φάντασμα του Χαραγκιώνη βρίσκεται ακόμα και στα… ερείπια της περιοχής της Σούδας…

// Μικροένταση δημιουργήθηκε όταν ήρθε για συζήτηση το θέμα της υποβολής προτάσεων του Δήμου Πειραιά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «INTERREG IV C». Ο σύμβουλος του Γ. Μίχα, Γ. Βουράκης, είπε ότι ο συνδυασμός θα καταψηφίσει το θέμα επειδή ήρθε την τελευταία στιγμή στο συμβούλιο και δεν υπάρχει χρόνος να μελετηθεί. Επίσης εξέφρασε φόβους μήπως υπάρχει και οικονομική συμμετοχή του δήμου για να συνταχθεί στο πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Σώματος Π. Κουβάτσος και του είπε:

– Μα δεν θα ψηφίσετε κάτι το οποίο θα φέρει πόρους στον δήμο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων;
– Όπως νομίζετε, ξαναείπε ο πρόεδρος και το θέμα έκλεισε.

Το θέμα δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει και η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Τότε πήρε τον λόγο ο δήμαρχος και είπε πως η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να συγκεντρώσει οικονομικούς πόρους. «Το ότι μπορούμε να πάρουμε χρήματα από την ΕΕ δεν είναι κατάρα, ευλογία είναι», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Στηρίζουμε το όραμα του εθνάρχη Καραμανλή που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη των 10. Αν οι άλλοι την έβαλαν στον πάτο της Ευρώπης των 27, είναι άλλο θέμα. Αν όμως μπορούμε να κυνηγήσουμε κάποιους πόρους, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι, θα το κάνουμε όση προσπάθεια κι αν χρειαστεί να καταβάλουμε».

// «Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Κάποιοι, νεαροί δυστυχώς, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτό το έχουν… ξεχάσει ή –ακόμα χειρότερα– δεν το γνωρίζουν καθόλου. Έτσι, πέραν του ότι δεν διστάζουν να πουν στο δημοτικό συμβούλιο ανακρίβειες που θα μπορούσαν να τις είχαν αποφύγει αν ρωτούσαν έστω τον… διπλανό τους, παρασύρονται σε ολέθρια λάθη και ομολογούν από μικροφώνου πράγματα που τα διαψεύδουν οι ίδιοι μετά… βδελυγμίας μετά τις συνεδριάσεις. Καιρός είναι οι σύμβουλοι αυτοί να κατανοήσουν ότι οι Πειραιώτες δεν τους έστειλαν στο δημοτικό συμβούλιο για να υπερασπιστούν τον «Μαρμαρωμένο Βασιλιά» ούτε για να κάνουν τον Σέρλον Χολμς. Άλλος είναι ο ρόλος τους κι αυτόν θα πρέπει να υπηρετούν. Το δημοτικό συμβούλιο είναι η «καρδιά» του Πειραιά. Όποιος δεν το σέβεται, προσβάλλει την πόλη.

// Από τους πρώτους δήμους που έστειλε στους δικαιούχους τα προνοιακά επιδόματα ήταν ο Πειραιάς. Το υπουργείο είχε καταθέσει περίπου πριν από 15 μέρες τα χρήματα, αλλά επειδή άλλαξε ο φορέας διάθεσης (μια και μέχρι τώρα τα επιδόματα αυτά τα μοίραζαν νομαρχίες), μεσολαβούσε μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι να αποσταλούν. Ο αντιδήμαρχος Οικονομίας όμως Τάσος Κάρλες, με την εμπειρία που έχει, ολοκλήρωσε αμέσως τις διαδικασίες και μέχρι την Παρασκευή όλοι οι δικαιούχοι είχαν πάρει –μέσω των ΕΛΤΑ– τις επιταγές με τα χρήματά τους.

// Μια σκανδαλώδης σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ΕΛΠΕ έγινε πριν από δύο χρόνια για μεταφορά καυσίμων από τον Πειραιά σε διάφορα σημεία όπου έχει εργοστάσια η επιχείρηση. Ο ναύλος κλείστηκε στα 26 ευρώ ανά τόνο, ενώ η επόμενη σύμβαση κλείστηκε στα 15 ευρώ ανά τόνο! Τυχαίο; Δεν νομίζουμε. Όπως δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαίο το ότι ο άνθρωπος που ήταν σε κρίσιμο πόστο των ΕΛΠΕ εκείνο το διάστημα, σήμερα είναι σε ανάλογο πόστο σε ιδιωτική εταιρεία πετρελαιοειδών.

// Tην αντίθεσή τους με την κατάργηση (διά της συγχωνεύσεως) σχολείων του Πειραιά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είχε εκφράσει ο Γ. Μίχας και οι σύμβουλοί του στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη συζήτηση του θέματος. Μάλιστα είχαν υπογράψει όλοι και το ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος με το οποίο το ΔΣ εκδήλωνε την αντίθεσή του προς τις συγχωνεύσεις. Για το… ατόπημά τους αυτό, τους κάλεσε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου και τους… νουθέτησε καταλλήλως, με αποτέλεσμα σήμερα να φέρονται ότι άλλαξαν γνώμη και είναι υπέρ της κατάργησης σχολείων! Αυτό βέβαια θα φανεί σήμερα το πρωί στην ημερίδα κατά της κατάργησης σχολείων που διοργανώνει ο δήμος στο «ΣΙΝΕΑΚ». Αν δεν παραστούν σημαίνει ότι… οι νουθεσίες έπιασαν τόπο. Για να δούμε…

// Τα λεμόνια της Τροιζηνίας τα παίρνουν οι έμποροι για 10 λεπτά το κιλό και στην κατανάλωση φθάνουν να πωλούνται προς 70 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής τους είναι 22 λεπτά ανά κιλό! Το παράδειγμα αυτό έφερε ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά Μαν. Μπετενιώτης, μιλώντας στη Βουλή για το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να περιορίσει τη δράση των μεσαζόντων.

// Το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει ποτέ στις Σπέτσες δρομολογήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τον Δήμο Σπετσών. Πρόκειται για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης των Σπετσών, αλλά και των εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων του νησιού. Η βούληση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη και του δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη να προχωρήσουν πλέον στην πράξη, ώστε το μεγάλο αυτό έργο ζωής για τις Σπέτσες να υλοποιηθει, αποτυπώθηκε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σπετσών να ζητήσει τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με την Περιφέρεια Αττικής και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει τη συμφωνία ώστε να υλοποιηθεί το έργο με την υποβολή πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΡΑΑ). «Η βούληση του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και η δική μου», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, «είναι να παρεμβαίνουμε με έργα ουσίας και δράσεις αιχμής, που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες και θα βλέπουν το περιεχόμενο και όχι τη βιτρίνα. Η συνέργεια και η αποφασιστική δράση για να αποκτήσουν οι Σπέτσες σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού είναι μόνο η αρχή για τα νησιά μας, που θέλουν και δικαιούνται καλύτερης τύχης».

// Φανατικός οπαδός του διαλόγου και της συνεργασίας εμφανίσθηκε ο Γιάννης Μαρωνίτης, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Νίκαια – Ρέντη, Σύγχρονη Πόλη», σε συνάντηση που είχε με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Οι όποιες, απολύτως λογικές και απαραίτητες, συγχωνεύσεις, επιβάλλεται να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών κοινοτήτων, τόνισε. Και συνέχισε: «Οι όποιες συγχωνεύσεις να γίνουν με αυστηρά παιδαγωγικά και μόνο κριτήρια στην περιοχή της Νίκαιας και του Ρέντη. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις για συγχωνεύσεις».

// Στα Κύθηρα βρέθηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου έως το Σάββατο 26 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά και Νήσων Δημήτρης Καρύδης. Παρακολούθησε την Παρασκευή 25 Μαρτίου τις εκδηλώσεις εορτασμού, την παρέλαση της μαθητικής νεολαίας και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, περιόδευσε στη χώρα, το Λειβάδι, τον Ποταμό, την Αγία Πελαγία, το Διακόφτι και συναντήθηκε με πολίτες και εκπροσώπους φορέων.


Σχολιάστε εδώ